KrKrime Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Witam jestem nowy na forum mam nadzieję że pisze w odpowiednim dziale . A więc postanowiłem rok temu kupić ramę i złożyć jakis rower do mtb rower powstał z losowych części żeby tylko jeździł lecz wyszo ze zacząłem w niego coraz więcej wkładać tak przejechałem sezon teraz po ostatnich wyprawach czuć bardzo na podjazdach ze łańcuch przeskakuje prawdopodobnie dlatego ze już jest bardzo stary został skracany wiele razy i wkoncu powiedział dosyc zaczął przeskakiwac normalnie nie byłoby problemu z wymianą lecz nie wiem ile ogniw powinno być w takim rowerku tym bardziej ze on został składany od zera ma przełożenia 3x8 i rame 15 " ile ogniw by było odpowiednio do tego rowerku?
Gość Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 (edytowane) tu masz jeden ze sposobów na obliczenie długości łańcucha https://roweroweporady.pl/jak-dobrac-dlugosc-lancucha-rowerowego/ to też przeczytaj Myślę ,że też nie ominie Cie wymiana kasety jak założysz nowy łańcuch Edytowane 18 Kwietnia 2017 przez Gość
artfal Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 20 minut temu, samuel_87 napisał: Myślę ,że też nie ominie Cie wymiana kasety jak założysz nowy łańcuch Ciekawe co z zębatkami na korbie, jeżeli łańcuch kilka razy był skracany. Co do łańcucha i ilości ogniw to w chwili obecnej robię to na wyczucie na zasadzie odpowiedniego napięcia wózka tylnej przerzutki.
KrKrime Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 18 Kwietnia 2017 2 minuty temu, artfal napisał: Ciekawe co z zębatkami na korbie, napewno mi pomogą wasze patenty korba jest w całkiem dobrym stanie lecz planuje i tak wymienić cały napęd kasetę / łańcuch i korbe dziękuję za odpowiedź
Flesz Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Ja zakładam łańcuch na dużą tarczę z przodu i dużą tarczą z tyłu (bez przerzutek) dociągam i doliczam 2 ogniwa. Metoda z książki "Zinn i sztuka serwisowania roweru górskiego" Ta metoda u mnie się sprawdza i przy okazji polecam książkę 1
Rekomendowane odpowiedzi