Sf4nzik Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Witam dostałem właśnie rower https://www.scott.pl/archive-product/214/1271/Rower-Scale-935/. I chciałbym jakieś porady odnoście narzędzi smarów dbania o ramę czyszczenie. To mój pierwszy taki drogi rower w dodatku karbonowy. Zauważyłem że rama nieźle zbiera brud i jest taka "matowa" w dotyku może dobrym pomysłem by było ją nawoskować.
NIEDZIELNY ROWERZYSTA Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Dbaj o ten rower tak samo jak o każdy inny. Woskowanie nie ma sensu. Początkowo każdy najmniejszy brudek bedzie wkurzać ale z czasem przestaniesz to widzieć:D. MTB musi być trochę brudne. Pozdrawiam 2
Andrzej Sawicki Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Zawsze warto osłonić rurę w tylnym trójkącie ramy, w którą może bić łańcuch. Świetnie się sprawdza rozcięta stara dętka owinięta na całej długości. Rower możesz normalnie myć -- wodą z mydłem czy innym płynem do naczyń -- byle nie pod wysokim ciśnieniem. 2
Karol Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Brud rowerowi za bardzo nie zaszkodzi. Unikaj uderzania o tę ramę jakiś przedmiotów - np. rower oparty o drzewo się wywraca, ściskania jej np. w samochodowych lub warsztatowych uchwytach, nic na siłę - np. zacisk sztycy trzeba kręcić odpowiednim momentem, najlepiej kluczem dynamometrycznym, dobrze też mieć pastę do mocowania karbonowych sztyc. 1
Gość Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Dokładnie, warto się przy takiej ramie zaopatrzyć w klucz dynamometryczny, żeby nie przegiąć z siłą przy przykręcaniu. Pasta do karbonu też bardzo pomaga - przy mojej wadze 56kg, sztyca karbonowa w karbonowej ramie po 20km zjechała o 1cm w dół (zacisk dociągnięty z siłą 7Nm). Po zastosowaniu pasty i 100km później - brak jakichkolwiek osunięć.
black_fox Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 (edytowane) No i sprawdź czy rama od spodu ma jakies wzmocnienie, niektórzy producenci często stosują taki zabieg bo kamień potrafi mocno uderzyć o spód, szczególnie okolice suportu Edytowane 19 Kwietnia 2017 przez black_fox 1
Gość Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 U mnie jest firmowo naklejona gruba przezroczysta folia na całej długości dolnej rury od spodu, a przy suporcie plastikowy ślizg linki przedniej przerzutki. Swoją drogą, warto kupić folię przezroczystą Oracal Stone Guard i okleić newralgiczne miejsca. Ja kupiłam z pół metra takiej folii i pooklejałam co mogłam. Nie widać tego specjalnie, folia ładnie się układa do kształtu, a koszt takiego kawałka jest nieporównywalnie mniejszy niż gotowych kształtek dedykowanych do roweru, które są i tak z tej folii wycinane.
Sf4nzik Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Cytat 5 godzin temu, Sziva napisał: U mnie jest firmowo naklejona gruba przezroczysta folia na całej długości dolnej rury od spodu, a przy suporcie plastikowy ślizg linki przedniej przerzutki. Swoją drogą, warto kupić folię przezroczystą Oracal Stone Guard i okleić newralgiczne miejsca. Ja kupiłam z pół metra takiej folii i pooklejałam co mogłam. Nie widać tego specjalnie, folia ładnie się układa do kształtu, a koszt takiego kawałka jest nieporównywalnie mniejszy niż gotowych kształtek dedykowanych do roweru, które są i tak z tej folii wycinane. Klej nie zostanie, z karbonem będzie wszystko dobrze jak nakleje tą folię?
Gość Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Folia bardzo fajnie schodzi, klej nie zostaje, z karbonem przez folię nic się nie stanie.
Rekomendowane odpowiedzi