damjanek Opublikowano 1 Maja 2018 Opublikowano 1 Maja 2018 (edytowane) Witam Piszę, ponieważ chciałbym się doradzić w sprawie jednoczesnej wymiany korby, klamkomanetek (i kasety?). Niestety moja wiedza w zakresie serwisowania ogromnie kuleje, a niewiele rozumiem czytając poradniki... W chwili obecnej mam założoną korbę 52/42 oraz wolnobieg 6 rzędowy 14/24. Ze względu na fakt, że nie jest to dla mnie najoptymalniejsze ustawienie (szczególnie duży problem mam przy podjazdach) chciałbym wymienić kasetę na kompaktową 50/34. Jednocześnie chciałbym zamienić założone obecnie klamki na klamkomanetki. Chciałbym zapytać, w jaki sposób dobrać kasetę/wolnobieg oraz klamkomanetki do korby 50/34? Pozdrawiam i życzę udanej majówki Edytowane 1 Maja 2018 przez damjanek
remigiusz Opublikowano 1 Maja 2018 Opublikowano 1 Maja 2018 Domyślam się że masz szosówkę. Daj jakieś foto, sprzęt pewnie wiekowy. Ta wymiana może sporo pochłonąć, tyle ile wart jest Twój rower.
damjanek Opublikowano 1 Maja 2018 Autor Opublikowano 1 Maja 2018 Tak, jest to już wiekowa szosa. Zdaje sobie sprawę, że koszty wymiany napędu mogą przewyższyć wartość roweru... Jeśli tak faktycznie się okaże to zostawie go tak jak jest a rozejrzę się nad czymś świeższym
remigiusz Opublikowano 1 Maja 2018 Opublikowano 1 Maja 2018 Szkoda że koła nie oryginalne, więcej można by wziąć. Max cztery stówy za nią... Ale na części było by więcej. Ale co można zrobić, zostawić ramę z widłem, kierownicę, hamulce i sztyce z siodłem. Korbę i przerzutki sprzedać razem, ktoś do jakiegoś projektu retro weźmie ( za dwie stówy ?) I pozostałych klamotów też się pozbyć.Klamki za pięć dych powinny się sprzedać. Oczywiście taka kombinacja pod względem ekonomicznym sensu nie ma. Ale na pewno zdobędziesz doświadczenie, więc jakiś sens ma No i czy naprawdę Ci odpowiada ta rama i geometria. 1
Puncu Opublikowano 2 Maja 2018 Opublikowano 2 Maja 2018 Zmiana jaką chcesz zrobić to minimum 400zł na używanych częściach. Robiłem kiedyś coś takiego. Używane klamkomanetki Shimano 105 8rz to ~200zł, zmieniłem piaste na Shimano Exage Sport i wymieniłem bębenek. Zamontowałem nową kasete 8 rzędową i łancuch. To mnie kosztowało 130zł. Do tego trzeba kupić adaptery do ramy, inne blaty (a do tej korby nie zamontujesz zębatki 34) i jeszcze nowe linki, pancerze.Ogólnie nie opłaca się 1
Rekomendowane odpowiedzi