Skocz do zawartości

Wymiana korby, kasety i klamek

damjanek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam :)

Piszę, ponieważ chciałbym się doradzić w sprawie jednoczesnej wymiany korby, klamkomanetek (i kasety?).

Niestety moja wiedza w zakresie serwisowania ogromnie kuleje, a niewiele rozumiem czytając poradniki...

W chwili obecnej mam założoną korbę 52/42 oraz wolnobieg 6 rzędowy 14/24.

Ze względu na fakt, że nie jest to dla mnie najoptymalniejsze ustawienie (szczególnie duży problem mam przy podjazdach) chciałbym wymienić kasetę na kompaktową 50/34.

Jednocześnie chciałbym zamienić założone obecnie klamki na klamkomanetki.

Chciałbym zapytać, w jaki sposób dobrać kasetę/wolnobieg oraz klamkomanetki do korby 50/34?

Pozdrawiam i życzę udanej majówki ;)

Edytowane przez damjanek
Opublikowano

Domyślam się że masz szosówkę. Daj jakieś foto, sprzęt pewnie wiekowy. Ta wymiana może sporo pochłonąć, tyle ile wart jest Twój rower.

Opublikowano

Tak, jest to już wiekowa szosa.

6226G8q.jpg?2

FiKEVwI.jpg?2

6ujFnSC.jpg?2

VbstIIy.jpg?3

Zdaje sobie sprawę, że koszty wymiany napędu mogą przewyższyć wartość roweru... Jeśli tak faktycznie się okaże to zostawie go tak jak jest a rozejrzę się nad czymś świeższym :)

Opublikowano

Szkoda że koła nie oryginalne, więcej można by wziąć. Max cztery stówy za nią... Ale na części było by więcej.

Ale co można zrobić, zostawić ramę z widłem, kierownicę, hamulce i sztyce z siodłem. Korbę i przerzutki sprzedać razem, ktoś do jakiegoś projektu retro weźmie ( za dwie stówy ?) I pozostałych klamotów też się pozbyć.Klamki za pięć dych powinny się sprzedać. Oczywiście taka kombinacja pod względem ekonomicznym sensu nie ma. Ale na pewno zdobędziesz doświadczenie, więc jakiś sens ma :) No i czy naprawdę Ci odpowiada ta rama i geometria.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Zmiana jaką chcesz zrobić to minimum 400zł na używanych częściach. Robiłem kiedyś coś takiego.
Używane klamkomanetki Shimano 105 8rz to ~200zł, zmieniłem piaste na Shimano Exage Sport i wymieniłem bębenek. Zamontowałem nową kasete 8 rzędową i łancuch. To mnie kosztowało 130zł. Do tego trzeba kupić adaptery do ramy, inne blaty (a do tej korby nie zamontujesz zębatki 34) i jeszcze nowe linki, pancerze.

Ogólnie nie opłaca się :)

• Lubię to! 1