nesti Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Cześć, Od dłuższego czasu zauważyłem że jadę i się wyprostuję odczuwam zmęczenie (nie ból) Prawdopodobnie to przez moją dyskopatię i siedzenie przy komputerze. Jak zmniejszyć/pozbyć się tego problemu? Jakieś ćwiczenia rozciągające czy coś w tym stylu Od niedawna zacząłem jeździć prawie codziennie na basen, ale po nim zaczyna mnie boleć plecy(możliwe że źle pływam, jak się bardziej "'bawię"' w wodzie, jak już to pływam na plecach. 180/66 Dzięki
Franz Mauer Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Boli dlatego, że większość czasu jesteś przygarbiony do czego kręgosłup się przyzwyczaił, a teraz zmuszasz go do zmiany pozycji na wyprostowaną. Pływanie to bardzo dobra terapia dla kręgosłupa, więc daj sobie trochę czasu. Potem proponuję ćwiczenia dedykowane poprawie sytuacji kręgosłupa np. Zdrowy kręgosłup, pilates, body art, itd. W domowym zaciszu proponuję popularną ostatnimi czasy deseczke. Dużo info jest w necie. Zacznij spokojnie, aby przyzwyczaić ciało i organizm. Na początku sesje 30-45 sekund dziennie. Potem stopniowo wydłużaj czas. Wzmacnia to całe ciało, w tym mięśnie posturalne odpowiedzialne za wsparcie dla kręgosłupa oraz poprawiają kondycję samego kręgosłupa.
sender Opublikowano 6 Maja 2018 Opublikowano 6 Maja 2018 (edytowane) co do pływania to nie ma nikogo kto by wątpił w jego zalety. Jednak przy pewnych schorzeniach kręgosłupa ważny też jest styl którym pływasz😉 http://mojafigura.com/najzdrowsze-korzysci-jakie-daje-plywanie/ co do ćwiczeń to wykonywać nalezy te wzmacniające mięśnie grzbietu ale też i brzucha. Czyli podciąganie się na drążku, "wiosłowanie", podnoszenie hantla w opadzie tułowia, napinanie mięśni z leżenia na brzuchu poprzez jednoczesne unoszenie rąk i nóg, podciaganie ugiętych nóg do klatki wisząc na drążku. Co do deski zwanej plankiem na początek nie polecam. Za to bardzo polecam wszechstronny przyrząd w postaci kółka bardzo dobrze wzmacnia plecy, dolny odcinek grzbietu, brzuch i przedramiona. Na początku rozpoczynaj "z kolan", a potem będzie tylko lepiej. Są tacy mistrzowie co ze skłonu na prostych nogach potrafią się rozciągnąć nad ziemią i wróci do skłonu. Edytowane 6 Maja 2018 przez sender
Rekomendowane odpowiedzi