Mic Opublikowano 24 Marca 2020 Opublikowano 24 Marca 2020 (edytowane) Wstawiłem już większe zdjęcia. Komplet właśnie będzie z rowerem jeździł "w razie co". Do sterów rzeczywiście zbędny mam nakrętkę na klucz 30mm, także taki posiadam. Jeden klucz jest do wkładu suportu na kwadrat (w starym rowerze mam taki), drugi do HT2. W sumie do prostowania tarczy mogę sobie naciąć kawałek grubego płaskownika, o ile będzie potrzebny. 37zł do przodu. A taka lekko zapinająca się spinka nie będzie się rozpinać? Co do pedałów, to zwykła 15-stka się zmieściła bez problemu Klucze dynamometryczne i pozostałe "typowe" narzędzia warsztatowe posiadam. Hmm, mogę też chyba rozpiąć segerami, albo jakimiś wąskimi szczypcami Edytowane 24 Marca 2020 przez Mic
w0jta5 Opublikowano 25 Marca 2020 Opublikowano 25 Marca 2020 13 godzin temu, Mic napisał: A taka lekko zapinająca się spinka nie będzie się rozpinać? Będzie. Gdy spinka lekko się rozpina należy ją wymienić na nową, bo rozepnie się w najbardziej nieoczekiwanym momencie. A nowe spinki tak łatwo się nie rozpinają, dlatego wg. mnie warto mieć dedykowane szczypce lub zaadaptowany sprzęt np. wąskich szczypiec. Od siebie dodałbym klucz do bębenka, klucz do kominów korby oraz strzykawki z końcówkami do odpowietrzania hamulców. Rzuć okiem na klucze Bitul, z naszego rynku: https://bitul.pl/ Np. tym kluczem odkręcisz suport i śrubę kasującą luz - jedno narzędzie, 2w1, nie zgubi się tak łatwo. https://bitul.pl/pl/p/KLUCZ-DO-SUPORTU-HT2-2W1 BB002/89
Mic Opublikowano 25 Marca 2020 Opublikowano 25 Marca 2020 Klucze w miarę możliwości wolę nasadowe, na klucz dynamometryczny, nie mam wyczucia. Hamulce mam mechaniczne
japluc Opublikowano 5 Czerwca 2020 Opublikowano 5 Czerwca 2020 Cześć, szukam porządnego, czytaj mocnego, a nie z sera, klucza do kaset z bacikiem. Niestety mam kasetę zakręconą dużo zbyt mocno i ułamałem już jeden (chyba popularny) bacik (tego typu: https://amzn.to/3dxCN2K). Czytam wiele opinii o innych, ale opinie wychodzą 50/50 - komuś się uda odkręcić, komuś pęknie. Pytanie do warsztatowców - co możecie polecić w dobrej jakości (niekoniecznie cenie - wole zainwestować raz, niż 5 razy w byle co). Pozdrowienia! # jeśli ten post nie pasuje do wątku to proszę o życzliwe info - przesunę gdzie trzeba - jestem tu nowy
craroce Opublikowano 5 Czerwca 2020 Opublikowano 5 Czerwca 2020 @japluc jeśli masz kawałek starego łańcucha rowerowego, obojętnie jakiej szerokości to sobie sam zrób. Kawałek płaskownika lub użyj uchwytu ze starego bacika.
japluc Opublikowano 5 Czerwca 2020 Opublikowano 5 Czerwca 2020 59 minut temu, craroce napisał: @japluc jeśli masz kawałek starego łańcucha rowerowego, obojętnie jakiej szerokości to sobie sam zrób. Kawałek płaskownika lub użyj uchwytu ze starego bacika. No nie do końca o to mi chodziło w pytaniu. Stary bacik nie urwał mi się w łańcuchu ale pękł w połowie rączki (owego płaskownika). Też nie mam na tyle w sobie rozwiniętego domorosłego konstruktora narzędzi
Bujak Opublikowano 6 Czerwca 2020 Opublikowano 6 Czerwca 2020 Takiego nie złamiesz https://allegro.pl/oferta/bacik-klucz-do-kasety-bike-hand-yc-501a-7843413373?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
Krystiano Opublikowano 8 Czerwca 2020 Opublikowano 8 Czerwca 2020 W dniu 6.06.2020 o 06:24, Bujak napisał: Takiego nie złamieszhttps://allegro.pl/oferta/bacik-klucz-do-kasety-bike-hand-yc-501a-7843413373?utm_medium=app_share&utm_source=facebook Dokładnie mam ten sam model - nie do zajechania Chociaż jak kaseta jest mocno zapieczona to szybciej powinieneś złamać klucz którym odkręcasz kasetę a nie tylko trzymasz To musiała być bardzo słaba stal/aluminium
Rowerowa Szajba Opublikowano 25 Czerwca 2020 Opublikowano 25 Czerwca 2020 Może kogoś zainteresuje wybijak sterów firmy Unior. Myślę że dobra cena jak za ten przyrząd: https://allegro.pl/oferta/przyrzad-demontazu-zawleczki-widelca-1681-4-unior-8690462628?snapshot=MjAyMC0wNi0yNVQxMDoxNDoyOS41NDBaO2J1eWVyOzJkZGY1OGYwMDAzMDkxZWVlMzkzYzNlZTk2OTYxMDIwOTMzMDUyMTVlOTJjOTNlNzliZDA4OGRhODBkNDFjOTc%3D
japluc Opublikowano 28 Czerwca 2020 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Dokładnie mam ten sam model - nie do zajechania Chociaż jak kaseta jest mocno zapieczona to szybciej powinieneś złamać klucz którym odkręcasz kasetę a nie tylko trzymasz To musiała być bardzo słaba stal/aluminiumNo więc zrobiłem zestaw DIY - łańcuch, maillon i taśma wspinaczkowa z dynemy, zaczepiłem o żelazna ramę balkonowa i faktycznie trzyma. Problem w tym że koło też i jak kręciłem kluczem do kol samochodowych to odpuściłem jak opona z 4,5 bara zrobiła się plaska i jechałem już po feldze... Nie chcąc wygiąć koła odpuściłem. Kaseta ani drgnie. Zastanawiam się czy to można odratować? Kaseta jest na kole z silnikiem elektrycznym więc nie wyrzucę tego ot tak po prostu... Czy ktoś próbował kiedyś innych sposobów pozbycia się starej kasety? Zaczynam myślec o gumowce... Z góry dzięki Sent from my iPhone using Tapatalk
Mic Opublikowano 13 Lipca 2020 Opublikowano 13 Lipca 2020 (edytowane) W dniu 24.03.2020 o 21:56, Mic napisał: Witam, Kompletuje narzędzia do serwisowania własnych rowerów (na razie 2 sztuki), więc nie będą często użytkowane, raz/dwa razy do roku na rower (prócz skuwacza, raz na miesiąc). Cenowo, rozsądnie wyglądają narzędzia prox, nie wiem jak z jakością. Doradźcie co się może jeszcze przydać ze stricte rowerowych narzędzi, a co jest zbędne. I co na liście w załączniku jest "awaryjne". Przetestowałem, więc opiszę te narzędzia. 1. Multitool - używałem tylko do regulacji siodełka i kierownicy w trasie, nie obrabia śrub więc ok. Z CR-v są chyba tylko śruby mocujące klucze do obudowy, bo narzędzia całe pordzewiały. 2. Klucz do nypli - całkiem ok, chociaż mógłby ciaśniej siedzieć bo można nypel obrobić. 3. Klucz do kaset - tani i się nie obrabia 4. --- 5. Klucz do korby - tani i działa 6. --- 7. --- 8. Ściągacz do korb na kwadrat - dwa razy użyty na dość mocno zapieczonych korbach, widać że ten drobniejszy gwint się zaczął zdzierać. Raczej długo nie wytrzyma. 9. --- 10. Łyżki do opon - o ile opona lekko schodzi, to można sobie nimi pomóc. Jak opona sklei się do rantów, to i tak trzeba wepchnąć wkrętaka, bo ta łyżka nie wejdzie. 11. Narzędzie do rozpinania i spinania spinek - tanie, przydatne, wygodne. Ciężko nie ma więc pewnie dożywotnio będzie służyć. 12. --- 13. Skuwacz (Kupiłem PROX YC-396, nie ten ze zdjęcia) - używam tylko do skracania nowych łańcuchów, ze starym zardzewiałym też poradził sobie bez problemu. Solidny, ciężki. Przez swoje gabaryty niezbyt wygodnie pracuje się nim z łańcuchem na rowerze. 14. Klucz Hollowtech - za luźny, trzeba bardzo uważać żeby nie obrobić suportu, przy odkręcaniu tarcz hamulcowych jest jeszcze gorzej bo już tak głęboko nie wchodzi. Od biedy używam, ale nie polecam. 15. Bacik - kawał bata z dość grubego płaskownika. Za te pieniądze warto kupić niż zrobić samemu. 16. Przymiar - nie wiadomo jaki poziom wyciągnięcia pokazuje - nigdzie nie jest, to napisane, więc przymiaru używam tylko do łapania łańcucha przy zapinaniu spinki, a rozciągnięcie mierzę suwmiarką. Edytowane 13 Lipca 2020 przez Mic
skoksowana@ Opublikowano 2 Grudnia 2020 Opublikowano 2 Grudnia 2020 Walizeczka bardzo przyjemna od XLC. Model: XLC TO-S61 Bardzo przyjemna w odbiorze - już pierwszy serwis za mną z ich pomocą. Klucze bardzo dobrze są wykonane. Myślę, że posłużą długo.
Rekomendowane odpowiedzi