alfine-11 Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Opublikowano 1 Kwietnia 2017 (edytowane) Dla serwisanta rowerowego zakup narzędzi Park Tool , Pedro's czy Shimano nie stanowi wielkiego problemu bo i tak mu się zwrócą przy wykorzystaniu ich w codziennej pracy . Inaczej ma się sprawa dla amatora gdzie komplet niezbędnych narzędzi do serwisowania własnego roweru stanowi już poważny wydatek w stosunku do ceny samego roweru . Jednak i tak taniej wychodzi regularne własnoręczne serwisowanie niż oddawanie go do specjalistycznej firmy o ile mamy taką w okolicy zamieszkania . Wyposażając swój skromny warsztat rowerowy starałem się nabyć wszystkie potencjalnie potrzebne narzędzia w jak najkorzystniejszych cenach jak np. stojak serwisowy Crivit z Lidl-a czy klucze do konusów i suportu Hollowtech II polskiej firmy Bitul , którą polecam nie tylko ze względu na bardzo atrakcyjne ceny ale również znakomitą dokładność narzędzi wykonanych w technologii CNC . Proszę forumowiczów o dopisywanie nazw firm produkujących narzędzia rowerowe w dobrej cenie wszyscy możemy w ten sposób zaoszczędzić troszkę tego czego nigdy nie jest za wiele http://www.bitul.pl/Images/Products/08418a14-5db9-49fe-b72e-366f4ade2354-1.jpg Edytowane 1 Kwietnia 2017 przez alfine-11 błąd nazwy 2
Przemo Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 (edytowane) Fakt .... ma dobre narzędzia Mam jego Narzędzie do wymiany łożysk w miskach ht2 i podobnych- praska działa bardzo dobrze, dzięki temu nie kupuję nowych kompletów supportu tylko wymieniam same łożyska (11 PLN komplet) Zdjęcie - rozebrane support HT2 od Accenta Edytowane 3 Kwietnia 2017 przez Przemo 1
alfine-11 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Jeśli używasz shimanowskich htll to praska musi być w częstym użyciu chyba , że i na to znalazłeś sposób bo moje rozwiązanie nazywa się Token
Przemo Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Mam korbę od SRAM ale niestety twoje rozwiązanie też muszę stosować A co do "fabrycznych" suportów SRAM GPX tak samo badziewne jak Shimano, jedyna różnica na +, to taka, że da radę ściągnąć uszczelnienia i wyczyścić samo łożysko, ale same uszczelnienia są do bani, jeden mokry maraton i do czyszczenia. Dlatego właśnie mam dwa komplety oryginalny GPX i Accenta - używam naprzemiennie , jeden zawsze w pogotowiu czysty, nasmarowany gotowy do założenia.
alfine-11 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 3 Kwietnia 2017 HT ll Accent-a też używałem i jakiejś różnicy w jakości pomiędzy Token nie widzę obydwa suporty są godne polecenia
Maki Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 (edytowane) Ja sobie zrobilem centrownice wlasnej roboty. Wiem ze mozna na ramie ale w centrownicy o wiele latwiej. Kolo potrafie wycentrowac do 0,5 mm. Jak ktos nie ma mozliwosci zrobienia polecam centrownice tacx. Na allegro chodzi po okolo 200 zl. I nie warto oszczedzac na kluczu no nypli. Ja juz raz obrobilem nyple. Edytowane 7 Kwietnia 2017 przez Maki 3
Gość Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 (edytowane) 7 godzin temu, Maki napisał: Ja sobie zrobilem centrownice wlasnej roboty. Wiem ze mozna na ramie ale w centrownicy o wiele latwiej. Kolo potrafie wycentrowac do 0,5 mm. Jak ktos nie ma mozliwosci zrobienia polecam centrownice tacx. Na allegro chodzi po okolo 200 zl. I nie warto oszczedzac na kluczu no nypli. Ja juz raz obrobilem nyple. Wrzuć fotki, bo też chcę sobie zrobić centrownicę Edytowane 7 Kwietnia 2017 przez Gość
Maki Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Jak znajdę chwilę czasu to zrobię fotkę i wstawię.
Gość Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 U mnie w domowym warsztacie mam takie narzędzia: - klucz do HT2 Bike Hand - daje radę - multitool Topeak Alien II (głównie korzystam z łyżek i skuwacza do łańcucha) - obcinacz do pancerzy Prox (nie narzekam na jakość) - zestaw imbusów VOREL (przez okrągłe końcówki można odkręcić śrubę pod kątem, co jest czasami bardzo wygodne) - klucz dynamometrzyczny Topeak Combotorq (w użyciu cały czas) - stojak serwisowy na dwa regulowane haki za 50 złotych z Allegro (za tę kwotę rewelacja) - walizka z narzędziami YATO YT-1268 (w użyciu głównie jest nasadka 24mm do serwisu amortyzatora) - klucz Shimano TL-FC16 do korby HT2 (kawałek plastiku, ale bez niego ani rusz) - płaski śrubokręt do usuwania uszczelek kurzowych (firma nieznana, ale działa) - gumowy młotek 400g Top Tools (młotek, jak młotek - ciężko zepsuć) - klocek drewniany z zestawu klocków mojego chrześniaka do nabijania bieżni sterów (pod tym względem rewelacja) - przymiar do łańcucha Bike Hand YC-503 (pokazuje co trzeba) - smar do łożysk Shimano Premium Grease (bardzo fajny) - smar do amortyzatora RSP Slick Kick (nie narzekam) - olej do łańcucha Makita (cena do jakości rewelacja) - olej do uszczelek gąbkowych w amortyzatorze Fox Float (super) - olej do amortyzatora Rock Shox (dedykowany, wszystko działa) - benzyna ekstrakcyjna do mycia łańcucha, lagów dolnych i łożysk (elegancko wymywa smary) - bezbarwny lakier do paznokci za 5 złotych do uzupełniania ubytków w lagach górnych amortyzatora (operacja w trakcie - zobaczymy, jakie będą efekty) - zakrzywione szydło do wymiany oringów w amortyzatorze (bardzo ułatwia pracę) Jedzie do mnie teraz ściągacz do bieżni sterów Bike Hand, więc zobaczę jak to szczęście działa. Zastanawiam się też nad wybijakiem do łożysk firmy Bitul i nad centrownicą, ale myśli te zostawię do czasu kolejnej wypłaty
bartezz84 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Witam. Ja używam takiego zestawu: https://www.rosebikes.pl/article/rose-all2gether-tool-box/aid:711694 i do tego stojak z lidla. Z narzędzi jestem bardzo zadowolony z wyjątkiem kluczy imbusowych które się wyrabiają po pierwszym użyciu.
alfine-11 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2017 bartezz84 kup sobie zestaw tanich imbusów Bondhus przeżyją Ciebie i jeszcze i jeszcze dla dzieci zostaną warto jest mieć dobre narzędzia oszczędzamy w ten sposób na komponentach rowerowych
Raren Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Ja posiadam multioola od Topeak'a jak i również inne narzędzia typu ściągacz do korby itp. Polecam markę - do najtańszych nie należy, ale nie kupuję od razu całego warsztatu, więc tak się powoli narzędzia zbierają
łukasz Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 witam.Mam pytanie jakie narzędzia powinien posiadać dobry multitool ? i w jakiej cenie dostane przyzwoity sprzęcik ? z góry dziękuje
Gość Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 (edytowane) dobry multitool powinien posiadać takie rozmiary kluczy jakie masz w swoim rowerze;) , kilka imbusów, torx do tarczy hamulcowej . Ja posiadam mulitool topeak za ok 45 zł i jestem zadowolony , dobra stal co do marki Bitul polecam, mam kilka kluczy, bike hand też ma dobre narzędzia , tak samo jak marka pro - polecam klucz do misek HTII pro jest świetny. Edytowane 9 Kwietnia 2017 przez Gość
alfine-11 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Poza tym co wymienił samuel_87 dobre narzędzia muszą być wykonane z dużą dokładnością z bardzo trwałych materiałów warto jest mieć na uwadze że większość firm rowerowych nie ma nic wspólnego z produkcją narzędzi nawet te bardzo uznane marki rowerowe umieszczają jedynie na narzędziach jedynie swoje logo , a prawdziwymi tytanami produkującymi narzędzia są firmy nie znane w rowerowym świecie
artfal Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Często na CentrumRowerowym są dobre promocje na narzędzia. Kupiłem kilka narzędzi Shimano w cenach tańszych firm. A jeżeli chodzi o te tańsze to jakieś klucze Bike Hand i nawet dają radę.
alfine-11 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Dla przeciętnego rowerzysty do serwisowania rodzinnej stajni wystarczają przeciętnej jakości narzędzia w rękach zawodowych serwisantów nawet te najlepsze muszą być co jakiś czas zmieniane na nowe
Yan Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 W skrzynce mam narzędzia firmy Prox i jestem z nich zadowolony. Na Bitul trafiłem dopiero niedawno i nie miałem okazji przetestować. Obcinaki do linek i rozkuwacz kupiłem w Chinach. Z kolei przymiar do łańcucha z Chin był słabej jakości bo praktycznie na każdym łańcuchy pokazywał mi że jest do wyrzucenia. Jak wiem że potrzebuje narzędzie dobrej jakości to patrze za Proxem a szukam czegoś taniego i działającego to zaczynam poszukiwania od chińskiego allegro.
suqub Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Myślę, że super wyborem są narzędzia marki bitul. Polska firma. Cały czas dodają nowe modele. Wiem, że na wiosnę mają ponownie rozszerzyć ofertę. Są dość tanie a mają jakość na poziomie narzędzi marki pro.Co do Multitool to wszystko zależy od tego czego potrzebujesz w razie awarii. Jakie masz śruby, nakrętki do odkrecenia. Czy chcesz mieć skuwacz osobny czy w zestawie. Ja zastanawiam się nad kupnem multi od Crankbrothers.
alfine-11 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Crank Brothers tool prezentują się bardzo elegancko może ktoś podzieli się z nami doświadczeniem czy ich wygląd idzie w parze z jakością ?
suqub Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Crank Brothers tool prezentują się bardzo elegancko może ktoś podzieli się z nami doświadczeniem czy ich wygląd idzie w parze z jakością ?Te toole podobno są słabym rozwiązaniem - mowie o tych trojkatnych. Dużo lepsze są te klasyczne.
Red Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Jak wiem że potrzebuje narzędzie dobrej jakości to patrze za Proxem Większość narzędzi dla Prox'a produkuje Bike Hand. Jakość tych narzędzi jest różna choć akurat z tych co mam jedynie skuwacz wydaje się dziwnym wynalazkiem. Prócz podstawowej funkcji, producent upchnął w nim łyżki do opon, klucze do nypli i kilka kluczy oczkowych.
alfine-11 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 17 Kwietnia 2017 (edytowane) @suqub w Crank Brothers tool właśnie ten trójkątny wydaje się być interesujący ze względu na zintegrowaną pompkę CO2 poza tym narzędzia tej firmy są bardzo drogie i nie wiem czy warte tak wysokiej ceny Edytowane 17 Kwietnia 2017 przez alfine-11
alfine-11 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Oglądam dobrerowery pl z YT na bieżąco ten reklamowy filmik też widziałem i nie zgadzam się z Jankiem odnośnie gubienia bitów , swój zestaw naprawczy od lat wożę ze sobą w formie małych lekkich osobnych narzędzi i nic jeszcze nie zgubiłem dla mnie liczy się precyzja , trwałość i waga narzędzi jako wyznacznik ich użyteczności Crank Brothers tool y16 jest na tyle interesujący , że przy łącznej wadze 260 gram zawiera pompkę CO2 , skuwacz do łańcucha i 14 innych podstawowych kluczy , które na domiar można dobrać wg własnych potrzeb co w innych multi tool-ach jest już trudniejsze 1
Rekomendowane odpowiedzi