Skocz do zawartości

Narzędzia rowerowe w dobrej cenie

alfine-11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
 @suqub w  Crank Brothers tool właśnie ten trójkątny wydaje się być interesujący ze względu na zintegrowaną pompkę CO2 poza tym  narzędzia tej firmy są bardzo drogie i nie wiem czy warte tak wysokiej ceny.

Od ośmiu lat użytkuje Crank Bros'a M17 i nie sądzę abym przepłacił. Choć z drugiej strony ciężko to określić bo z racji tego że jeszcze nie obrobiłem żadnego klucza w zestawie, jest to jedyny multi jaki posiadam i jaki użytkuje.
  • Pomógł 1
Opublikowano
53 minuty temu, Red napisał:

Od ośmiu lat użytkuje Crank Bros'a M17 i nie sądzę abym przepłacił. Choć z drugiej strony ciężko to określić bo z racji tego że jeszcze nie obrobiłem żadnego klucza w zestawie, jest to jedyny multi jaki posiadam i jaki użytkuje.

@Red to jest cenny post dałem  Ci zielone serduszko :) 

000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000zs.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Do mnie wczoraj dotarł zestawik Velomann - Toolmax 2490B. Wrażenie robi bardzo dobre. Więcej opowiem, jak złożę nim rower ;)

Zestaw_kluczy1.JPG
Opublikowano

180 zł za taki zestaw to atrakcyjna cena jeśli komuś odpowiadają narzędzia do osprzętu w rowerze

Opublikowano

Jeśli nie są z materiału którego nazwy nie wolno tutaj używać a klucze pasują do posiadanego sprzętu to jest ok.

Ostatnio nabyłem parę kluczy Bitul'a które widać na zdjęciu poniżej. Pokuszę się o mały opis. Nie będę pisał o jakości do każdego z osobna (chyba że uznam że warto o tym wspomnieć. Wszystkiego narzędzie są wykonane conajmniej przyzwoicie choć możne nie rewelacja.

Praska do łożysk - Ponieważ jestem zwolennikiem wkładów suportu z wymiennymi łożyskami a także okresowego serwisu owych łożysk używam jej dość często (co jakieś 1kkm). Powiem że rewelacja.

Klucz do piast DT Swiss z systemem Star Ratchet - Alternatywa dla dość drogiego klucza od DT. Niestety ma mały feler. O ile odkręcanie nie sprawia problemów to przy zakręcaniu trzeba trochę pokombinować aby podkładka umieszczona między pierścieniem a łożyskiem równo "siadła". W oryginale jest to lepiej rozwiązane. Szkoda że Bitul nie oferuje reszty zestawu.

Klucz do prostowania obręczy - Działa. Nic dodać nic ująć.

Klucz do prostowania tarczy hamulca - Jak wyżej.

Rozpierak do tłoczków hamulców hydraulicznych - Jest pomocny (niepotrzebne skreślić). przy własnoręcznym odpowietrzaniu hamulców. Bardzo wygodne narzędzie.

91ae5d8ac4fd1ed75030e86ead2d1c82.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Polecam bitula. dobą robotę robią. Mam ich centrownice z zegarami, rozpierak, wybijak do foxa, parę innych drobiazgów. 

Ponadto cały mój warsztat stoi na walizce PRO, tej starszej, co ma Szajbajk. Drogie, ale jakość pierwsza klasa. W domu mam moje dwie maszyny i dwa stare rowery rodziców, jestem w stanie wykorzystać ją całą . Stojak mam park tool pcs9, do tego smary, olej do hebli, i jeszcze masa drobnicy.

Moim zdaniem spokojnie można sobie cały warsztat złożyć na bitulu, będą to porządne narzędzia i w dobrej cenie.

Opublikowano

Ja mam zestaw Bike-Hand na początku mi wystarczał ale z biegiem czasu i zwiększoną ilością rowerów do naprawy przestał dawać sobie radę. I rozważam nad zakupem jakieś lepszego zestawu. Stojak mam z Decathlonu a ten denerwuje mnie strasznie często się obalał. Więc z mojego doświadczenia uważam że jednak nie ma co kupować najtańszych bo tylko można się zestresować nie potrzebnie :P

Opublikowano
3 godziny temu, Azzader napisał:

Stojak mam z Decathlonu a ten denerwuje mnie strasznie często się obalał.

Nie wiem jaki to model stojaka ale chyba nie jest tańszy niż ten z Lidl-a , a ten Lidl-owski aby się obalił na trzeźwo to chyba jest niemożliwe ;) 

3 godziny temu, Azzader napisał:

Więc z mojego doświadczenia uważam że jednak nie ma co kupować najtańszych bo tylko można się zestresować nie potrzebnie :P

Może wystarczy jedynie omijać ten stojak , który kupiłeś w Decathlon jeśli tylko podasz jego model :) 

Opublikowano

Jak znajdę w piwnicy karton to podam jak najbardziej! A tych z Lidla nie widziałem niestety;/

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam wszystkich.

Zamierzam zacząć swoją przygodę z serwisowaniem roweru, więc potrzebuję zakupić jakiś zestaw narzędzi, najchętniej zakupił w miarę "kompletny" zestaw, wpadły mi w oko dwa zestawy:

https://www.centrumrowerowe.pl/narzedzia-i-smary/narzedzia-rowerowe/zestawy-narzedzi/p,walizka-z-narzedziami-to-tc01-xlc,34124.html?skad=googlepla&gclid=COb_5OmxhNUCFYIaGwodQxMAPg

https://rowerplus.pl/zestawy-narzedzi/3603-bike-hand-yc-735a-zestaw-narzedzi-rowerowych.html

Czy miał/ma ktoś z Was do czynienia z w/w zestawami?  Czy ten tańszy nada się do amatorskiej zabawy przy rowerze?

Pozdrawiam

Opublikowano

Kupujesz skrzynkę na narzędzia i wyposażasz się tylko w to, czego w danym momencie potrzebujesz

Opublikowano

Dokładnie tak jak napisał przedmówca. Kluczy imbusowych się używa często, więc dobrze jest je mieć dobrej jakości.
Klucza do wolnobiegu użyłem raz, dlatego kupiłem go jako jeden z najtańszych.

Opublikowano

Ja posiadam dokładnie ten z drugiego linku. Kupiłem jedynie osobno klucz do hollowtech bo w zestawie nie było. Grzebie właśnie amatorskimi wydaje mi się ze wystarczy. Wymieniłem już dzięki niemu cały napęd ( korbę, blaty, manetki itd )

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano (edytowane)
Dnia 26.04.2017 o 16:29, scarecrow napisał:

Do mnie wczoraj dotarł zestawik Velomann - Toolmax 2490B. Wrażenie robi bardzo dobre. Więcej opowiem, jak złożę nim rower ;)

Zestaw_kluczy1.JPG

Dnia 18.07.2017 o 09:17, adambike napisał:

Ja posiadam dokładnie ten z drugiego linku. Kupiłem jedynie osobno klucz do hollowtech bo w zestawie nie było. Grzebie właśnie amatorskimi wydaje mi się ze wystarczy. Wymieniłem już dzięki niemu cały napęd ( korbę, blaty, manetki itd )

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Kolega kupił sobie także podobny zestawik na allegro. Etui czarne jak na foto z posta @scarecrow

Zawartość podobna, jakoś narzędzi OK, jak nie składasz 5 rowerów na miesiąc dają radę do grzebania w swoim sprzęcie.

Ja mam karton po butach SPD z uzbieranymi przez lata narzędziami i dla mnie taki komplet jest już zbytkiem, mam wszystko. ;)

Edytowane przez Gość
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Ja na allegro boję się kupować tzw okazje. bo opisy sa przepiękne a nijak mają się do rzeczywistości. zdecydowanie wolę sprawdzony sprzęt kupować u znanych producentów lub ich dystrybutorów. z biegiem czasu i tak to wyjdzie taniej. od roku fascynują mnie narzędzia Unior dedykowane do rowerów i musze z pełna świadomością stwierdzić, że sa idealnie skrojone do tego typu prac. z resztą warto zerknąć na szeroki wybór do ich katalogów. osobiście polecam. pozdrawiam!

Opublikowano

Unior ma fajne narzędzia ale posiadam od nich jedynie drobnicę jak np klucze do nypli. Osobiście myślę jednak że kupowanie drogich narzędzi, nawet jeśli za ceną idzie wysoka jakość mija się z celem. Przynajmniej z punktu widzenia osoby która głębsze prace wykonuje tylko przy swoim rowerze raz przed sezonem. Oczywiście jeśli kogoś stać to czemu nie.

Opublikowano
Crank Brothers tool prezentują się bardzo elegancko może ktoś podzieli się z nami doświadczeniem czy ich wygląd idzie w parze z jakością ?
58f3ef7f5bb0e_00000000000000000000000000000000cr.thumb.jpg.06c625174048908485ce0a7cdf27f0ef.jpg
Używam zwykłych i jakość jest rewelacyjna.
Model 18

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• 2 lata później...
Opublikowano

Cześć.
Od przyszłego czwartku w lidlu ma być taki zestaw imbusów za 25 zł. Używał ktoś? Warto?

Screenshot_2020-03-05-17-15-45-764_com.android.chrome.jpeg

Opublikowano
19 godzin temu, Roni11 napisał:

Cześć.
Od przyszłego czwartku w lidlu ma być taki zestaw imbusów za 25 zł. Używał ktoś? Warto?

Screenshot_2020-03-05-17-15-45-764_com.android.chrome.jpeg

Nie miałem ich w rekach, ale generalnie słyszałem bardzo dobre opinie o lidlowych kluczach.
PS. Wysłałem Ci PW

Opublikowano (edytowane)

Ja zakupiłem kiedyś cały zestaw imbusów i torx w Lidlu. I szczerze nie spodziewałem się takiej jakości. Tyram je przy motocyklach i nic się nie dzieję, śruby rowerowe dla nich to pestka. Kiedyś podczas przeglądu wziąłem imbusy jako gadżet to jedynie do czego one się nadają to jako blokady do napinaczy :D

2_44099_87_Klucz_kolkowy-_zestaw_9.thumb.jpg.9eb9f18f68ce48043bf18cc2b772ac56.jpg

Edytowane przez KsD
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam,
Kompletuje narzędzia do serwisowania własnych rowerów (na razie 2 sztuki), więc nie będą często użytkowane, raz/dwa razy do roku na rower (prócz skuwacza, raz na miesiąc).
Cenowo, rozsądnie wyglądają narzędzia prox, nie wiem jak z jakością.

Doradźcie co się może jeszcze przydać ze stricte rowerowych narzędzi, a co jest zbędne. I co na liście w załączniku jest "awaryjne".

narzedzia21.thumb.jpg.841d589c8a9bf07b9a69396f1ecee4d5.jpgnarzedzia22.thumb.jpg.f06980b09f438faeed4aa2e9f8cdb4b6.jpg

Edytowane przez Mic
Opublikowano (edytowane)

1. Multitool to sprzęt raczej do użytku w trasie

2. ok

3. ok jeśli masz w rowerze kasety

4. ok jeśli masz w rowerze wolnobieg chociaż klucz do kaset powinien sobie poradzić z wolnobiegiem

5. ok jeśli masz korby ht2

6. ok jeśli masz stery skręcane (czyli albo stary albo meeeega tanie rowery)

7. ok jeśli masz supporty na kwadrat

8. ok jeśli masz korby na kwadrat

9. do załatwienia dobrymi kombinerkami

10. ok

11. osobiście nie używam ale na pewno coś tam ułatwia

12. do załatwienia dobrymi kombinerkami

13. ok

14. ok jeśli masz supporty ht2 choć wolałbym coś w tym stylu https://www.centrumrowerowe.pl/klucz-do-suportu-bike-hand-yc-27bb-pd10956/

15. ok

16. ok

Edytowane przez SzpiceR
Opublikowano
10 minut temu, Mic napisał:

Witam,
Kompletuje narzędzia do serwisowania własnych rowerów (na razie 2 sztuki), więc nie będą często użytkowane, raz/dwa razy do roku na rower (prócz skuwacza, raz na miesiąc).
Cenowo, rozsądnie wyglądają narzędzia prox, nie wiem jak z jakością.

Doradźcie co się może jeszcze przydać ze stricte rowerowych narzędzi, a co jest zbędne. I co na liście w załączniku jest "awaryjne".

Ten obrazek jest taki malutki.

Od góry:
- komplet - raczej do wożenia przy rowerze; na co dzień polecam pojedyncze imbusy kupowane na sztuki.
- klucz do nypli może być
- klucz do wolnobiego - jeśli jeszcze masz wolnobieg
- klucz do korby - jak nie masz tego plasticzku to kup
- klucz do sterów - jak dla mnie zbędne
- klucz do wkładu suporty - nie wiem czy sie nie dubluje z pozycją 3 od dołu.
- klucz do korb na kwadrat - jak masz taką korbę to OK.
- klucz do prostowania tarcz - jak dla mnie zbędny
- łyżki OK
- jeśli będziesz używał spinek które wymagają siły (np shimanowskie) to klucz raczej powinien być porządny; może prościej kupić spinki, które można zapiąć bez siły
- obcinaczki, które precyzyjnie tną linki czy pancerz też się przydadzą
- klucz do holowtech - jeśli masz taki suport to tak
- bacik do kaset - OK
- przyrząd do łańcuchOK

inne propozycje:
- klucz płaski (naprawdę płaski) 15 mm do pedałów. (zwykłe klucze płaskie są często za grube)

Opublikowano

Cazki do rozpinania lancucha sa zbedne, wystarcza zwykle uniwersalne.

Opublikowano

Jeżeli nie masz na warsztacie to zainwestuj jeszcze w dobry klucz dynamometryczny z kompletem bitów, imo narzędzie podstawowe do serwisu rowerów, które trzeba mieć.