Skocz do zawartości

Jakie opony na piasek?

Power V2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jakie opony wybrać na piasek?
Najlepiej jakieś szerokie i takie aby się szybko nie zdzierały na asfalcie.

Opublikowano (edytowane)

A coś więcej? Mamy zgadywać co się zmieści w Twoją rame?

Np. te bardzo fajne oponki. Polecam. 

Edytowane przez Zbysio
Opublikowano (edytowane)

Piasek i asfalt to sprzeczne potrzeby. W piasku potrzebujesz wyraźnego bieżnika i niskiego ciśnienia. Na asfalcie lepiej mieć wysokie ciśnienie i jak najmniej bieżnika. Co więcej, opony "pomiędzy" będą słabo działały i na asfalcie, i w piasku. Fizyki nie oszukasz -- musisz wybrać.

Edytowane przez Andrzej Sawicki
Opublikowano

@Power V2 ty koniecznie chcesz dostać za trollowanie ostrzeżenie?

Nie ma opon, które nadadzą się na piasek i na asfalt.

Albo rybka albo pipka...

Opublikowano

Ja polecam od siebie Conti Race Kingi 2,2. Świetne opony zarówno na asfalt jak i na szutry;) Na razie przejechałem na nich 500 km więc o zużyciu się nie wypowiadam;)

Opublikowano
1 minutę temu, -Wiktor- napisał:

Ja polecam od siebie Conti Race Kingi 2,2. Świetne opony zarówno na asfalt jak i na szutry;) Na razie przejechałem na nich 500 km więc o zużyciu się nie wypowiadam;)

Moje CST Camber z tyłu po 1000km mówi że ma jeszcze 1,5-2mm bieżnika... :P 60% asfalt / 40% teren.

Opublikowano
W dniu 29.04.2018 o 21:21, Power V2 napisał:

Witam

Jakie opony wybrać na piasek?
Najlepiej jakieś szerokie i takie aby się szybko nie zdzierały na asfalcie.

Tylko coś z gatunku semislick. Najbardziej uniwersalna będzie chyba Vittoria Mezcal na przód i Saguaro na tył. Możesz szukać też coś z gęstym drobnym bieżnikiem jak Vredestain Spotted Cat. Osobiście dużo jezdziłem na Rocket Ron'ach (zarówno performance jak Evolution) i jako tako nie mam zastrzeżeń jeśli chodzi o opory toczenia czy przyczepność w piachu.

Opublikowano

Kupiłem już nowy rower Merida z oponami 2.20 z gęstymi twardymi klockami,opona jest twarda (nawet mocno twarda),dobrze jedzie po piachu i po asfalcie.

Temat można zamknąć.

Bo jest tak opony terenowe pojadą po asfalcie a asfaltowe nie pojadą w terenie.

• 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)

Myślicie, że Schwalbe Marathon GT 365 się nadadzą, bo naszła mnie dzika chęć, przejechania sobie przez plaże, zaraz po odpływie, kiedy piasek jest twardy i jeszcze wilgotny. Oponki 35C/38C (dętka). Zjechać z ciśnieniem poniżej 30psi?

20200423_195724.thumb.jpg.9f446f30ae3f21e1853d9de87034bcef.jpg

Odpowiedź: Nadadzą się nawet i z 50psi.. do momentu kiedy piasek jest ubity, wilgotny. Potem trzeba już było pokornie zejść z roweru. Frajda niesamowita, ale czyszczenie roweru moim zdaniem obowiązkowe.

Edytowane przez piotr.solek
Opublikowano

No dokładnie jak jeszcze piasek ubity i mokry to i twardy jak glina często. Ja na Schwalbe Land Cruiser sobie w czyms podobnym radziłem.

• Lubię to! 1