lysyaa Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Kochane Szajki,może ktoś testował taśmy do przeróbki w/w tematu? Są lepsze, gorsze, łatwiejsze czy trudniejsze w montażu?I Jeszcze szerokość, dokładnie jak szerokość obręczy czy może szerzej bo takie opinie też słyszałem.
AdamLBL Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Witam, podpinam się pod temat. Planuję zalać mlekiem oponki i tu moje pytanko. Jaka taśma, jaka szerokość do obręczy 25mm wew. Z góry dzięki za wszelką pomoc.
ludojad Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 (edytowane) Najpopularniejsze są chyba stans'a. Myślę jednak, że to nie jest aż tak kluczowy element i ważniejsze jest by dobrać odpowiednią szerokość i odpowiednio założyć. Cytat Jaka taśma, jaka szerokość do obręczy 25mm wew. Właśnie takiej szerokości bym użył, Chodzi o to by pokryć nią otwory od nypli. Są też obręcze bez takich otworów (Ultegra 6800). Pozdrower! Edytowane 26 Kwietnia 2017 przez ludojad 1
AdamLBL Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 (edytowane) dzięki za odpowiedz, właśnie nie wiedziałem jakiej szerokości taśmę kupić bo na stronie wtb pisało by dobrać szerszą niż obręcz i to mi mętlik w głowie zrobiło. Jeszcze raz dzięki. Edytowane 26 Kwietnia 2017 przez AdamLBL
Red Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Powierzchnia wewnątrz obręczy jest wklęsła (profilowana) więc mierzy więcej niż szerokość wewnętrzna obręczy. Dlatego dla obręczy 19mm powinno się dobrać taśmę 21-22mm. Sam korzystam z taśmy izolacyjnej lub teflonowej. Plusem jest cena i możliwość dostosowania szerokości do obręczy a minusem grubość (a czasem jakość kleju). Trzeba dać kilka warstw. Ja daję po dwie po bokach i czasem jedną na środku. 2
ludojad Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Hmmm, w sumie masz sporo racji z tym małym zapasem. Dodatkowo jak się taśmę naciąga też może się trochę zwęzić. Pozdrower!
Red Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Dedykowane taśmy są dość grube i mocne. Nie ma możliwości aby zbiegła się podczas przyklejania.
grono300 Opublikowano 27 Września 2018 Opublikowano 27 Września 2018 Shimano ! Mam pytanie... dzisiaj odebrałem złożone koła na zamówienie, i mam tam obręcze xr361, z szerokością wew. 22,5. Jaką szerokość taśmy powinienem użyć ? 21mm na 2 razy, czy 25mm na raz. Obręcz ma rowek.
daniel33mc@wp.pl Opublikowano 27 Września 2018 Opublikowano 27 Września 2018 Najlepsza jest Gorilla Tape !
ArekW4 Opublikowano 17 Października 2018 Opublikowano 17 Października 2018 (edytowane) zastanawiam się dlaczego nie można użyć zwykłych wentyli samochodowy skoro w aucie uszczelnia to tu też powinno a kosztują znacznie mniej. dodatkowo uszczelnione jest mleczkiem więc powinno działać! a co do taśmy to widziałem że silver tape stosują i też działa Edytowane 17 Października 2018 przez ArekW4
IOO Opublikowano 17 Października 2018 Opublikowano 17 Października 2018 Średnica samochodowego jest większa i są ciężkie, akurat mam pod ręką. Zawsze możesz spróbować założyć
Gość Opublikowano 17 Października 2018 Opublikowano 17 Października 2018 https://www.1enduro.pl/tubeless-opony-bezdetkowe/Sądzę że wentyl z dętki starej np na presta odpowiednio wycięty plus oring pod nakrętke od strony zewnętrznej też by dał radę bez problemu
Pinifarina Opublikowano 17 Października 2018 Opublikowano 17 Października 2018 (edytowane) Stosowałem parę razy uniwersalne taśmy z allegro przy mleczkach trezado (czerwona zielona). Raz dostałem gratis taśmę DT SWISS do przyklejenia. Różnica była kolosalna. Funkcję spełniała tą samą. Koszt 30% większy ale estetyka 500% lepsza i ładniejsza w obręczy. Rożnica to sztywność i wpasowuje się w frez od zagłębienia oraz otwory nyplowe. Nawet nie można wyczuć gdzie one są. Dodatkowo wkleja się od krawędzi do krawędzi i nie widać przejścia materiału obręczy i taśmy. Od tamtej pory mam takie zdanie o taśmach, że jak już to albo taśma izolacyjna albo taśma DT do drogiego koła. Edytowane 18 Października 2018 przez Pinifarina 1
Rekomendowane odpowiedzi