SkyTL Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Orientuje się ktoś czy trasa wzdłóż drogi oswalda Balzera jest już otwarta? Było głośno o rewolucji w TPN. W lutym 2017 pomba ogłosiła że zaprojektowane jest 30km tras. Upadło, czy jeszcze budują?
Gość Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Właśnie też napalałem się jak łysy na grzebień, gdy w tamtym roku wszystkie media trąbiły o przełomowym projekcie nawet 50, a nie 30 km singletracków w Tatrzańskim Parku Narodowym, ściągnąłem sobie nawet szczegółową mapkę tych tras i trzymałem jakiś czas na tapecie w kompie, zaglądałem regularnie na stronę Pomby. I nagle nic, cisza. Myślę - kopią, nie marnują czasu na pisanie. Ale coś źle ta cisza wygląda.
Ares Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Panowie wybaczą ale chyba nie macie zielonego pojęcia jak wygląda procedura powstania tego typu tras. To Polska to po pierwsze. Po drugie to jednak Park Narodowy. Po trzecie minął dopiero powiedzmy rok czasu. W tej części świata albo jak kto woli najbliższej okolicy powstają tylko trasy w Zawoi pod Babią Górą i dalej w stronę Słowackiej granicy. Ich koncepcja to początki roku 2016. Budowa ruszyła dopiero w pażdzierniku ubiegłego roku i gotowe mają być dopiero na zimę tego roku. Realnie więc ujmując temat to wiosna 2019 więc mamy 3 lata. Musicie poczekać i to jeszcze długo. O singlach między Nowym Targiem a Turbaczem to słyszałem już w 2014. Na dziś to fatamorgana. Bardzo słabo to wszystko wygląda.
Pietern Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Po lewej (od Zakopca liczę) stronie drogi im Oswalda Balzera nie ma już TPN'u.
Ares Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Oczywiście, że jest Park Narodowy. Ani 100 m tras nie przebiega w terenie "poza parkowym". Wszystkie lasy od Jaszczurówki po lewej wzdłuż szosy Balzera na wschód należą do TPN-u. Park sięga przecież aż do term w Bukowinie. Na razie załatwiają kwestię formalną co w przypadku Parku jest dużo bardziej skomplikowane i czasochłonne. A nuż jakieś ekologi zaprotestują to muszą mieć wszystko na tip top.
Pietern Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Opublikowano 29 Kwietnia 2018 No popatrz, a mnie całe życie upłynęło bez takiej świadomości. Jak żyć...
Gość Opublikowano 14 Października 2018 Opublikowano 14 Października 2018 @Ares ma rację. Zbierają niezbędną dokumentację i zbierają. Zwróćcie uwagę na szczęśliwy punkt - a jakże - 13. Zatem mam nadzieję, że dożyję otwarcia.
Ares Opublikowano 15 Października 2018 Opublikowano 15 Października 2018 Pewnie dożyjesz otwarcia i być może zbiegnie się to z otwarciem nowo budowanej "zakopianki" co przyśpieszy dojazd. Niestety cytując sam siebie jesteśmy w Polsce. Kraju tak zacofanym rowerowo, że aż szkoda się rozpisywać. Do tego dochodzą absurdalne procedury, tony dokumentów by zrobić prostą ścieżkę w lesie... Jak trzeba to da się bez zgody postawić w górach wyciąg, wycinając hektary lasu czy schronisko ale szlak rowerowy to już nie.
velomalopolska Opublikowano 12 Grudnia 2018 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Robi się robi, ale jak słusznie zauważył Ares, w PL to skomplikowany proces, a już na terenie Parku Narodowego to w ogóle podnosi na poziom na level master :-) Dlatego i tak jestem pełen podziwu dla działań TPN'u. Wkrótce pojawi się na velomalopolska spora aktualizacja na temat tych singli, ale w skrócie to spora część "papierkologi" jest już ogarnięta i bliżej bardziej do końca tego procesu niż dalej.
velomalopolska Opublikowano 14 Grudnia 2018 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Tak wygląda projekt, mapę GoogleMaps znajdziecie tu bit.ly/mapaTPN Informacje są takie Zrealizowane: 1. Koncepcja i projekt POMBA 2. Karta informacyjna przedsięwzięcia z pozytywną opinią z RDOŚ 3. Wydane zostały warunki zabudowy 4. Mapy do celów projektowych dla wszystkich pętli 5. Projekt budowlany dla pętli Jaszczurówka – Małe Ciche W realizacji: 1. Pozwolenie na budowę dla pętli Jaszczurówka – Małe Ciche Do realizacji: 1. Projekt budowlany dla pętli Małe Ciche – Głodówka 2. Pozwolenie na budowę dla pętli Małe Ciche – Głodówka 3. Budowa Więcej na velomalopolska.pl
D335 Opublikowano 21 Lutego 2019 Opublikowano 21 Lutego 2019 @velomalopolska, są jakieś nowe informacje na ten temat? Budowa ruszyła? 😉
PawełZ-Biohazard Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Cześć odkopuje temat! wybieram się do zakopca na parę dni z rowerem, czy macie może jakieś pętle XC w zakopcu bądz w niedalekiej odległości by autem podjechać i pojeżdzić? bądź jakieś fajne ścieżki ze wspinaniem w formie pętli nie po asfalcie ? coś XC? bądź zwyczajnie MTB ? herende zjade delikatnie zobaczyć co tam słychać a coś jeszcze?
Ares Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zerknij sobie na aplikację Trailforks z tego rejonu. Rejon od Butorowego w stronę Witowa. Tak poza tym to raczej słabo. Możesz sobie wyskoczyć do Słowackiego Żdziaru tuż za granicą i pokręcić na Magurze Spiskiej z Bachledovą i Smreczynami na czele. Tam są dziesiątki km świetnie oznakowanych cyklotras z super widokami na Tatry. Wszystko masz oznaczone na cykloserver.cz
Rekomendowane odpowiedzi