Marek Karnecki Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Szimano ! Mam pytanie - prośbę o pomoc / wskazanie, dot. Czy do BIG. NINE 500 LITE - Merida, a więc amortyzatora: Manitou Markhor Comp - można podłączyć blokadę skoku / remote / na kierownicy ? jeśli można to jaki model ? Dzięki za pomoc. Pozdr ! :]
Administrator SzajBajk Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Administrator Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Hej Marku, nad tym samym się zastanawiałem. Sama dźwigienka na prawej goleni wydaje się być przystosowana do poprowadzenia linki manetki blokady, jednak by to zadziałało, całość musi samoczynnie wracać do położenia Open. Niestety żaden z obecnych modeli Mańka nie posiada blokady, którą można by spróbować podmienić. Dziwne...
Marek Karnecki Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 28 Kwietnia 2018 (edytowane) Dzięki Daniel A czy takie ustrojstwo dałoby radę z tym naszym sztućcem ?https://velo.pl/manitou/manetka-milo tutaj mają instrukcję montażu: velo.pl/sites/default/files/informacje/manetka_milo_0_0.pdf Edytowane 28 Kwietnia 2018 przez Marek Karnecki
Administrator SzajBajk Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Administrator Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Kurczę, to wygląda genialnie, bo ma własną sprężynę. Sam sobie na pytanie odpowiedziałeś Muszę to sprawdzić. PDF się nie otwiera... A tak? Instrukcja
Marek Karnecki Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 28 Kwietnia 2018 PDF jest na końcu ich opisu produktu - na forum nie da się linka wkleić z tym PDF'em https://velo.pl/manitou/manetka-milo ja się tak nie znam mocno na sprzęcie - stąd moje uciążliwe pytanie Dzięki !
Administrator SzajBajk Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Administrator Opublikowano 28 Kwietnia 2018 1 minutę temu, Marek Karnecki napisał: na forum nie da się linka wkleić z tym PDF'em Zobacz, ja wkleiłem. Użyj opcji "odnośnik". Tutaj jeszcze raz: Instrukcja 1
Marek Karnecki Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Dzięki -z PDF em już będę umiał. Czyli podsumowując ów Milo by się mógł nadać do naszej "Żaby" ? Pozdrawiam 1
Administrator SzajBajk Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Administrator Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Dopiszę tutaj, jak kupię i zamknę temat. 1
ponczi Opublikowano 3 Maja 2018 Opublikowano 3 Maja 2018 Ze swojej strony polecam ściągnąć MILO z chin. Może być znacznie taniej. Sam tak zrobiłem i nie wygląda na podróbkę. Dodatkowo zaoszczędziłem pieniądze, które można przeznaczyć na coś innego do roweru. Przy okazji manetka działa bardzo fajnie. 1
Marek Karnecki Opublikowano 3 Maja 2018 Autor Opublikowano 3 Maja 2018 45 minut temu, ponczi napisał: Ze swojej strony polecam ściągnąć MILO z chin. Może być znacznie taniej. Sam tak zrobiłem i nie wygląda na podróbkę. Dodatkowo zaoszczędziłem pieniądze, które można przeznaczyć na coś innego do roweru. Przy okazji manetka działa bardzo fajnie. Podpiąłeś do tego samego o którym tutaj mowa amorka ? thnx !
ponczi Opublikowano 3 Maja 2018 Opublikowano 3 Maja 2018 Podpinałem do Marvela pro. Poza cześcia przykręcaną do tłumika reszta jest taka sama. Ewentualnie jeśli pod pokrętłem byłoby zbliżone do abs+ to może też by podeszło ok. 1
sajekk Opublikowano 3 Maja 2018 Opublikowano 3 Maja 2018 Ciekawe czy do Machete by pasowało, bo im dłużej jeżdżę, tym częściej stwierdzam, że przydała by się blokada na kierownicy.
ponczi Opublikowano 3 Maja 2018 Opublikowano 3 Maja 2018 @sajekk jeśli pod nakrętką tłumika jest coś takiego, z takimi większymi dziurkami i mniejszymi to milo podejdzie na luzie.
JacekPlacek Opublikowano 18 Maja 2018 Opublikowano 18 Maja 2018 Uprzejmie donoszę, że zakupiłem (za 199 zł) i zamontowałem w BIG.SEVEN 2018: MILO (wersja Kwik-Toggle). Prawie bezbolesna instalacja, poza potrzebnymi nietypowymi śrubokrętami i moją udręką ze sprężyną, która wymagała naciągnięcia o "oczko" więcej, żeby chciała wracać do pozycji wyjściowej, co przy złamanym jednym kciuku było karkołomnym zadaniem Ale poszło i działa jak ta lala 2
Rafał Dybek Opublikowano 22 Maja 2018 Opublikowano 22 Maja 2018 (edytowane) Witam, I jak chlopaki nadaje sie Milo do amorka Meridy Big Nine 500 Lite? Tak to wyglada po zdjeciu nakrętki. Edytowane 22 Maja 2018 przez Rafał Dybek Dodano fotki 1
JacekPlacek Opublikowano 22 Maja 2018 Opublikowano 22 Maja 2018 W BN 500 Lite jest ten sam widelec, co w mojej BIG.SEVEN 500 i jak widać na fotce wyżej - MILO pasuje. Trzeba tylko kupić wersję Kwik-Toggle.
Rafał Dybek Opublikowano 22 Maja 2018 Opublikowano 22 Maja 2018 @JacekPlacek Bardzo Ci dziekuję za info. Faktycznie sa dwie wersje. Zamawiam 😊 @JacekPlacek Czy w zestawie jest też drugie pokrętło z mocowaniem na linkę? Na fotkach w sklepach internetowych niby jest.
JacekPlacek Opublikowano 23 Maja 2018 Opublikowano 23 Maja 2018 13 godzin temu, Rafał Dybek napisał: Czy w zestawie jest też drugie pokrętło z mocowaniem na linkę? Na fotkach w sklepach internetowych niby jest. Nie nazwę fachowo tych części ale jest "wkładka" okrągła (ta po lewej stronie na fotce), która jest odpowiedzialna za obracanie blokadą skoku. W nią wchodzi jeden koniec sprężyny, ten z długim wypustem, przez otwór przeciąga się linkę od manetki. Drugi koniec sprężyny wchodzi w tę górną, obrotową część (na fotce po prawej), na której blokuje się linkę. Oba te elementy są wkręcone taką samą śrubą, co oryginalna blokada. Trochę męczące było ustawienie sprężyny, bo trzeba ją naciągnąć o 1/4 obrotu więcej, niż wypada wprost po włożeniu w obie części, żeby po zwolnieniu blokady na manetce, sprężyna wróciła z blokadą do pozycji otwartej. No, może nie tak straszne, ale jak się to robi niemalże jedną ręką to lekko nie ma 2
Rafał Dybek Opublikowano 23 Maja 2018 Opublikowano 23 Maja 2018 Dzięki bardzo za info. Teraz już jest jasne. Raz jeszcze dziękuję😊
Rafał Dybek Opublikowano 28 Maja 2018 Opublikowano 28 Maja 2018 (edytowane) @JacekPlacek Czy mógłbyś mi podesłać fotki jak poprowadziłeś linkę? Manetka z prawej strony i pokrętło tez z prawej nie koliduje to, linka nie ma zbyt dużych kątów? Edytowane 28 Maja 2018 przez Rafał Dybek
JacekPlacek Opublikowano 29 Maja 2018 Opublikowano 29 Maja 2018 Wydaje mi się, że nie. Pierwotnie manetka była przy gripie, jednak zmieniłem i jest za hamulcem i zmianą biegów.
Marek Karnecki Opublikowano 12 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2018 to ja się chyba zdecyduję
JacekPlacek Opublikowano 12 Czerwca 2018 Opublikowano 12 Czerwca 2018 30 minut temu, Rafał Dybek napisał: Gotowe 😁 [..] Czy Tobie też rusza się ta manetka na kierownicy? Ciężko ją dokręcić, bo nie jest elastyczna i nieco się ślizga, a na wsadzenie odrobiny gumy nie ma miejsca...
Rafał Dybek Opublikowano 12 Czerwca 2018 Opublikowano 12 Czerwca 2018 Nie nie rusza się. Mocno " siedzi".
Rekomendowane odpowiedzi