Skocz do zawartości

Manitou Markhor Comp- czy jest możliwość podłączenia manetki blokady z kierownicy ?

Marek Karnecki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szimano ! :)

Mam pytanie - prośbę o pomoc / wskazanie, dot.
Czy do BIG. NINE 500 LITE - Merida,  a więc amortyzatora: Manitou Markhor Comp - można podłączyć blokadę skoku / remote / na kierownicy ?
jeśli można to jaki model ?  

Dzięki za pomoc.

Pozdr ! :]

• Administrator
Opublikowano

Hej Marku,

nad tym samym się zastanawiałem. Sama dźwigienka na prawej goleni wydaje się być przystosowana do poprowadzenia linki manetki blokady, jednak by to zadziałało, całość musi samoczynnie wracać do położenia Open. Niestety żaden z obecnych modeli Mańka nie posiada blokady, którą można by spróbować podmienić. Dziwne...

Opublikowano (edytowane)

Dzięki Daniel :)

A czy takie ustrojstwo dałoby radę z tym naszym sztućcem ?
https://velo.pl/manitou/manetka-milo

tutaj mają instrukcję montażu:
velo.pl/sites/default/files/informacje/manetka_milo_0_0.pdf

Edytowane przez Marek Karnecki
  • Administrator
Opublikowano

Kurczę, to wygląda genialnie, bo ma własną sprężynę. Sam sobie na pytanie odpowiedziałeś :) Muszę to sprawdzić. PDF się nie otwiera... A tak? Instrukcja

Opublikowano

PDF jest na końcu ich opisu produktu - na forum nie da się linka wkleić z tym PDF'em 
https://velo.pl/manitou/manetka-milo

ja się tak nie znam mocno na sprzęcie - stąd moje uciążliwe :P pytanie :)

Dzięki !

• Administrator
Opublikowano
1 minutę temu, Marek Karnecki napisał:

na forum nie da się linka wkleić z tym PDF'em

Zobacz, ja wkleiłem. Użyj opcji "odnośnik". Tutaj jeszcze raz: Instrukcja

• Pomógł 1
Opublikowano

Dzięki -z PDF em już będę umiał.

Czyli podsumowując ów Milo by się mógł nadać do naszej "Żaby" ? :)

Pozdrawiam :)

• Lubię to! 1
  • Administrator
Opublikowano

Dopiszę tutaj, jak kupię i zamknę temat.

• Pomógł 1
Opublikowano

Ze swojej strony polecam ściągnąć MILO z chin. Może być znacznie taniej. Sam tak zrobiłem i nie wygląda na podróbkę. Dodatkowo zaoszczędziłem pieniądze, które można przeznaczyć na coś innego do roweru.

Przy okazji manetka działa bardzo fajnie.

• Lubię to! 1
Marek Karnecki
Opublikowano
45 minut temu, ponczi napisał:

Ze swojej strony polecam ściągnąć MILO z chin. Może być znacznie taniej. Sam tak zrobiłem i nie wygląda na podróbkę. Dodatkowo zaoszczędziłem pieniądze, które można przeznaczyć na coś innego do roweru.

Przy okazji manetka działa bardzo fajnie.

Podpiąłeś do tego samego o którym tutaj mowa amorka ? 

thnx ! :)

Opublikowano

Podpinałem do Marvela pro. Poza cześcia przykręcaną do tłumika reszta jest taka sama. Ewentualnie jeśli pod pokrętłem byłoby zbliżone do abs+ to może też by podeszło ok.

• Pomógł 1
Opublikowano

Ciekawe czy do Machete by pasowało, bo im dłużej jeżdżę, tym częściej stwierdzam, że przydała by się blokada na kierownicy. 

Opublikowano

@sajekk

jeśli pod nakrętką tłumika jest coś takiego, z takimi większymi dziurkami i mniejszymi to milo podejdzie na luzie.

Manitou-r7-trc-service-absolute+-7.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Uprzejmie donoszę, że zakupiłem (za 199 zł) i zamontowałem w BIG.SEVEN 2018: MILO (wersja Kwik-Toggle). Prawie bezbolesna instalacja, poza potrzebnymi nietypowymi śrubokrętami i moją udręką ze sprężyną, która wymagała naciągnięcia o "oczko" więcej, żeby chciała wracać do pozycji wyjściowej, co przy złamanym jednym kciuku było karkołomnym zadaniem :) Ale poszło i działa jak ta lala ;) 

IMG_1567.thumb.JPG.5fe59eedec101d713c48f947602979e6.JPGIMG_1568.thumb.JPG.952b3a7fd690ba4b898776d4ef7c15bb.JPG

• Lubię to! 2
Opublikowano (edytowane)

Witam,

I jak chlopaki nadaje sie Milo do amorka Meridy Big Nine 500 Lite? Tak to wyglada po zdjeciu nakrętki.

20180522_193914.jpg 20180522_193926.jpg Edytowane przez Rafał Dybek
Dodano fotki
  • Lubię to! 1
Opublikowano

W BN 500 Lite jest ten sam widelec, co w mojej BIG.SEVEN 500 i jak widać na fotce wyżej - MILO pasuje. Trzeba tylko kupić wersję Kwik-Toggle.

Opublikowano

@JacekPlacek

Bardzo Ci dziekuję za info. Faktycznie sa dwie wersje. Zamawiam 😊

@JacekPlacek

Czy w zestawie jest też drugie pokrętło z mocowaniem na linkę? Na fotkach w sklepach internetowych niby jest. 

Opublikowano
13 godzin temu, Rafał Dybek napisał:

Czy w zestawie jest też drugie pokrętło z mocowaniem na linkę? Na fotkach w sklepach internetowych niby jest. 

72589_0.thumb.jpg.059c95c8ac4ad0872847a94711474dc8.jpg

Nie nazwę fachowo tych części ;) ale jest "wkładka" okrągła (ta po lewej stronie na fotce), która jest odpowiedzialna za obracanie blokadą skoku. W nią wchodzi jeden koniec sprężyny, ten z długim wypustem, przez otwór przeciąga się linkę od manetki. Drugi koniec sprężyny wchodzi w tę górną, obrotową część (na fotce po prawej), na której blokuje się linkę. Oba te elementy są wkręcone taką samą śrubą, co oryginalna blokada. Trochę męczące było ustawienie sprężyny, bo trzeba ją naciągnąć o 1/4 obrotu więcej, niż wypada wprost po włożeniu w obie części, żeby po zwolnieniu blokady na manetce, sprężyna wróciła z blokadą do pozycji otwartej. No, może nie tak straszne, ale jak się to robi niemalże jedną ręką to lekko nie ma :P 

• Pomógł 2
Opublikowano

Dzięki bardzo za info. Teraz już jest jasne. Raz jeszcze dziękuję😊

Opublikowano (edytowane)

@JacekPlacek

Czy mógłbyś mi podesłać fotki jak poprowadziłeś linkę? 

Manetka z prawej strony i pokrętło tez z prawej nie koliduje to, linka nie ma zbyt dużych kątów?

Edytowane przez Rafał Dybek
Opublikowano

Wydaje mi się, że nie. Pierwotnie manetka była przy gripie, jednak zmieniłem i jest za hamulcem i zmianą biegów.

IMG_1600.thumb.JPG.bd8055cbaea89fc919b20fd98235b2aa.JPGIMG_1601.thumb.JPG.3e9ac596e933fa2f3db798838aef23c6.JPGIMG_1602.thumb.JPG.201069d12d60e2f767fc008f48e87d22.JPGIMG_1603.thumb.JPG.f66eed74ec927b2b168a1c2e68109440.JPGIMG_1604.thumb.JPG.49f0d30e49c66f774b83021a3e96508d.JPG

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

to ja się chyba zdecyduję :)

Opublikowano
30 minut temu, Rafał Dybek napisał:

Gotowe 😁

[..]

Czy Tobie też rusza się ta manetka na kierownicy? Ciężko ją dokręcić, bo nie jest elastyczna i nieco się ślizga, a na wsadzenie odrobiny gumy nie ma miejsca...