damian54 Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Opublikowano 28 Kwietnia 2018 (edytowane) Cześć, od pewnego czasu mam problem z klamkomanetką Shimano Sora 3300. Problem wygląda tak, że na 1 biegu w przedniej przerzutce nie pojawia się trymowanie przez co na kasecie moge używać 3 zębatek bez ocierania łańcucha w przedniej przerzutce. Na 2 biegu trymowanie działa dobrze i jestem w stanie używać całej kasety bez żadnego ocierania. Czy są jakieś magiczne sposoby, jakaś regulacja trymowania, ta klamkomanetka tak ma, czy może po prostu jest zepsuta? Przymierzam się do składania drugiego roweru, więc fajnie jakbym ten problem rozwiązał bez potrzeby kupowania nowych klamkomanetek. Edytowane 28 Kwietnia 2018 przez damian54
Kuboll Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Opublikowano 28 Kwietnia 2018 (edytowane) Cześć. Mam te same klamkomanetki i u mnie trymowanie jest na każdej tarczy. Ja ich sam nie montowałem ale wiem od serwisanta, że odpowiedni naciąg linki przerzutki pozwala wyregulować trymowanie. Edytowane 28 Kwietnia 2018 przez Kuboll
damian54 Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Też o tym czytałem, ale po zdjęciu linki z przerzutki na klamkomanetce powinno być słychać lekkie cyknięcie z tego co czytałem i u mnie tego nie ma dlatego zapytałem tutaj, bo może jest inne rozwiązanie, którego nie znam.
Kuboll Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Opublikowano 29 Kwietnia 2018 (edytowane) Czy po zdjęciu linki w ogóle nie ma odgłosu "kliknięcia" przy zmianie biegu? Spróbuj kombinować z naciągiem linki, nie powinna być bardzo napięta. Edytowane 29 Kwietnia 2018 przez Kuboll
Gość Opublikowano 8 Listopada 2018 Opublikowano 8 Listopada 2018 Czy trymowanie powinno działać też na największym blacie? Jeśli tak nie jest, co zrobić?
Emil Opublikowano 2 Grudnia 2018 Opublikowano 2 Grudnia 2018 W dniu 8.11.2018 o 22:54, zibi_j1 napisał: Czy trymowanie powinno działać też na największym blacie? Jeśli tak nie jest, co zrobić? Powinno. Jak dla mnie to albo za mocno naciągnięta linka lub wkręcona za mocno śrubka regulacyjna od przerzutki (zakładam, że klamkomanetka jest sprawna).
tadzikpl Opublikowano 2 Grudnia 2018 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Powinno, jeśli się ustawiło wszystko zgodnie z instrukcją na stronie si.shimano.com Byłoby tak prosto, gdyby nie dochodził jeszcze problem z kątem linki, która jeśli nie jest wyprowadzona odpowiednio daleko w rzucie poziomym od punktu jej zamocowania do ramienia przerzutki, to nie zadziała.Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi