Skocz do zawartości

Trymowanie Shimano Sora

damian54

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, od pewnego czasu mam problem z klamkomanetką Shimano Sora 3300. Problem wygląda tak, że na 1 biegu w przedniej przerzutce nie pojawia się trymowanie przez co na kasecie moge używać 3 zębatek bez ocierania łańcucha w przedniej przerzutce. Na 2 biegu trymowanie działa dobrze i  jestem w stanie używać całej kasety bez żadnego ocierania.

Czy są jakieś magiczne sposoby, jakaś regulacja trymowania, ta klamkomanetka tak ma, czy może po prostu jest zepsuta?

Przymierzam się do składania drugiego roweru, więc fajnie jakbym ten problem rozwiązał bez potrzeby kupowania nowych klamkomanetek. 

Edytowane przez damian54
Opublikowano (edytowane)

Cześć. Mam te same klamkomanetki i u mnie trymowanie jest na każdej tarczy. Ja ich sam nie montowałem ale wiem od serwisanta, że odpowiedni naciąg linki przerzutki pozwala wyregulować trymowanie.

Edytowane przez Kuboll
Opublikowano

Też o tym czytałem, ale po zdjęciu linki z przerzutki na klamkomanetce powinno być słychać lekkie cyknięcie z tego co czytałem i u mnie tego nie ma dlatego zapytałem tutaj, bo może jest inne rozwiązanie, którego nie znam.

Opublikowano (edytowane)

Czy po zdjęciu linki w ogóle nie ma odgłosu "kliknięcia" przy zmianie biegu? Spróbuj kombinować z naciągiem linki, nie powinna być bardzo napięta.

Edytowane przez Kuboll
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Czy trymowanie powinno działać też na największym blacie? Jeśli tak nie jest, co zrobić?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 8.11.2018 o 22:54, zibi_j1 napisał:

Czy trymowanie powinno działać też na największym blacie? Jeśli tak nie jest, co zrobić?

Powinno. Jak dla mnie to albo za mocno naciągnięta linka lub wkręcona za mocno śrubka regulacyjna od przerzutki (zakładam, że klamkomanetka jest sprawna).

Opublikowano

Powinno, jeśli się ustawiło wszystko zgodnie z instrukcją na stronie si.shimano.com
Byłoby tak prosto, gdyby nie dochodził jeszcze problem z kątem linki, która jeśli nie jest wyprowadzona odpowiednio daleko w rzucie poziomym od punktu jej zamocowania do ramienia przerzutki, to nie zadziała.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka