VValkar_PL Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 (edytowane) Siema!Od razu mówię że jestem tu nowy.Zacznijmy od tego że moje v-brake to author ABS-3cc.Ogólnie to sprawują się bardzo dobrze (tylko w mokrych warunkach jest gorzej) ale przejdźmy do rzeczy.Mój rower to Kross hexagon X1 2017.Problem jest w tym że przednie v-brake mi piszczą co jest zaskakujące dopiero przy samym końcu hamowania.Próbowałem wiele metod np. odtłuszcanie obręczy ustawianie klocków od nowa itd ale nic nie pomogło. Pytanie nr1. Co mam zrobić żeby przestał piszczeć ?Proszę o jakieś konkretne rady. Pytanie nr.2 Czy w ogóle jeśli już się miało v-brake w rowerze od początku to czy można je tak jakby podmienić na tarczowe.?A jeśli tak to czy w moim rowerze tak się da.(Nie piszcie np. jaki z ciebie debil w ogóle się nie znasz itp ,ponieważ po to zadaje pytanie żebyście mi pomogli z problemem Wszystkim dzięki i siemka Edytowane 27 Kwietnia 2018 przez VValkar_PL miałem drobne błędy ale już naprawione :D
Gość Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Możesz poprawić swój post?Jest napisany tak, że nie ce się go czytać po 3 słowach... Tytuł nic nie mówi... "Zamian v=braków" chyba "Wymiana v-brake na?" Pisz zrozumiale, czytelnie i nie chaotycznie...
Gość Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 (edytowane) Czy da się zamontować hamulce tarczowe? Zobacz na amortyzatorze na dole z lewej strony czy masz dwie nagwintowane dziury. Jeśli tak, to z przodu zamontujesz tarczowy hamulec. Teraz popatrz się na ramę przy tylnym kole i z lewej strony zobacz czy masz podobne dziury na tylnym widelcu. Jeśli tak, to z tyłu też można zamontować tarczowy hamulec. Teraz kolejna trudność - wymiana piast lub całych kół na takie, do których można zamontować tarcze hamulcowe. Jeśli Twoje piasty posiadają pierścień z 6 dziurami, to można do nich zamontować tarcze. Jeśli nie, trzeba kupić nowe piasty i przepleść koła albo jeszcze lepiej i często taniej - trzeba kupić nowe koła. Hamulce V-brake masz firmy Author czy same klocki masz Author 3cc? Metoda na brak piszczenia, to ustawienie przodu klocków bliżej koła niż tyłu, Pomaga w tym podłożenie karty kredytowej pod tył klocków i ustawienie ich w takiej pozycji. Z doświadczenia wiem, że potrzeba do tego trochę cierpliwości i kilku prób. Możliwe też, że klocki zjechały Ci się nierównomiernie i będą piszczeć, żeby nie wiem co. Może dobrym krokiem byłaby wymiana samych klocków na nowe? Obejrzyj klocki dokładnie i zobacz czy są równo pościerane czy nie. Edytowane 27 Kwietnia 2018 przez Gość
Nemrod Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Równie pomocna w ustawieniu klocków jest...moneta 1 gr. Wkładasz ją w tylnej części między klocek a obręcz. Luzujesz śrubę mocującą, dociskasz mocniej klamkę hamulca i dokręcasz. 1
VValkar_PL Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Jeśli chodzi o klocki to one są firmy author natomiast hamulce firmy kross. Dzięki za radę spróbuję tak zrobić.Jeśli chodzi o tarczowe to później wszystko napisz odnośnie tych ''dziurek'' na amortyzatorze i widelcu. Dzięki i pozdrawiam.
VValkar_PL Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Przyjrzałem się temu dokładnie i 2 dziurki są ,ale w piascie nawet pierścienia nie mam więc chyba trzeba by wymienić 2 koła .Dobrze zrozumiałem?
Gość Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Opublikowano 28 Kwietnia 2018 2 godziny temu, VValkar_PL napisał: Przyjrzałem się temu dokładnie i 2 dziurki są ,ale w piascie nawet pierścienia nie mam więc chyba trzeba by wymienić 2 koła .Dobrze zrozumiałem? Tak. Musisz mieć piasty, do których można przymocować tarcze.
Rekomendowane odpowiedzi