Skocz do zawartości

Czy zwykła Piasta nada sie do napędu 1x12?

Młody biker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam was szajbajki, mam w rowerze napęd 2x10 i zmieniam go na 1x12. Moim pytanie jest czy obecna Piasta nada sie do 12 rzędowej kasety, z góry dziękuje za odpowiedzi, dorady i pomoc, pozdrawiam😁

Opublikowano

Z tego co wiem to nie. W kasecie 12 rzędowej SRAM 10-50 zębów najmniejsza zębatka to 10, a tylu zębów nie obsłuży standardowa piasta, która przewidziana jest do minimum 11 zębów. Można teoretycznie zamontować taką kasetę ale nie wiem czy ktoś to już próbował.

Opublikowano
32 minuty temu, SpiderMAN napisał:

12s kasety są z tego co się orientuje tylko na bębenek xD.

No o to mi chodziło, przejęzyczyłem sie 😁

Opublikowano
1 minutę temu, Młody biker napisał:

No o to mi chodziło, przejęzyczyłem sie 😁

Opcja to kaseta od SunRace, ale czy pasuje na każdy standardowy bębenek to nie wiem.

Opublikowano
6 minut temu, SpiderMAN napisał:

Opcja to kaseta od SunRace, ale czy pasuje na każdy standardowy bębenek to nie wiem.

Ok, dziękuje 

Opublikowano

przecież jest napisane, że współpracuje z bębenkami Eagle - czyli "XD". Fizycznie nie ma możliwości założyć 10z na inną piastę, shimano chyba już pokazało prototypy swojego odpowiednika dla Eagle, teraz  żeby mieć 12s musi być sram. GX 11s też jest na bębenku "XD", wtedy wystarczy podmienić kasetę 

Opublikowano

Napisałem do polskiego dystrybutora sunrace i dowiedziałem  sie że

1 godzinę temu, trollu napisał:

przecież jest napisane, że współpracuje z bębenkami Eagle - czyli "XD". Fizycznie nie ma możliwości założyć 10z na inną piastę, shimano chyba już pokazało prototypy swojego odpowiednika dla Eagle, teraz  żeby mieć 12s musi być sram. GX 11s też jest na bębenku "XD", wtedy wystarczy podmienić kasetę 

ich kasety 12s są kompatybilne ze zwykłymi bębenkami, więc nie opłaca sie zmieniać bębenka bo kasety sram bo są jeszcze droższe od sunrace 

Opublikowano

aa nie doczytałem, że w linku wyżej jest kaseta z najmniejszą zębatką 11z a nie 10z, zgoda.

Co do podmiany kaset to wiadomo, że sunrace będzie tańszy niż sram