MateGG Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Witam. Czy przerzutka sram x7 będzie działaś z kasetami shimano?
kubamtb Opublikowano 8 Lutego 2020 Opublikowano 8 Lutego 2020 Witam w moim rowerze pękł hak przerzutki oraz sama przerzutka była to przerzutka sram x5 połączona z manetka sram pod 10 rzędów(nie pamiętam dokładnego modelu). Moje pytanie brzmi czy ktoś próbował sparować przerzutkę shimano 10(w moim przypadku była by to shimano zee fr) z manetką sram 10 rzędową?Czy przerzutka shimano zee fr będzie dobrze współpracowała z kasetą 11-42? Oraz jakby przerzutka shimano nie działała z manetka srama a miałbym kupić jakąś przerzutke od srama wtedy była by to: https://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-przerzutki-tylne-przerzutka-tylna-sram-gx-type-2.1-10-speed-krotki-wozek-o_l_190_9335.html czy będzie ona napinała dobrze łańcuch czy miał ktoś porównanie z shimano zee?
Bujak Opublikowano 8 Lutego 2020 Opublikowano 8 Lutego 2020 Nie napisałeś jaką masz korbę, a to ważne.1x 2x 3x? Jakie zębatki? Nie napisałeś też do czego używasz roweru? XC, DH, skoki? W zależności od tego polecimy inne rozwiązanie.Napisz też jaką dokladnie masz manetkę (może nie jest droga i nie trzeba trzymać się kurczowo SRAM). Twoja manetka ma uciąg linki Exact Actuation I pasują do niej przerzutki sram z takim uciągiem linki.Sram X-actuaction jest inny i nie pasuje. Raczej Nie pasują też przerzutki Shimano (nie sprawdzałem tego osobiście).Tu masz artykuł o tym: https://www.google.com/amp/s/bike.bikegremlin.com/1278/bicycle-rear-derailleur-compatibility/%3fampJest w nim kilka informacji niepewnych, ale można się do niego stosować, bo pokazuje dobry kierunek. Sram GX 2x10 z twojego linku jest dobrą przerzutką MTB ze sprzęgłem, ale nie jest dedykowana do DH jak Zee.Zee nie miałem w ręku, więc nie porównam.
kubamtb Opublikowano 8 Lutego 2020 Opublikowano 8 Lutego 2020 Korba to Dartmoor Rock v.2 24mm, 175mm, 32T czyli jedno rzędowa, manetka SRAM SL-500, roweru używam do skanania, Enduro(lecz nie jestem fanem podjeżdżania)
Bujak Opublikowano 10 Lutego 2020 Opublikowano 10 Lutego 2020 Masz "do wyboru" tylko Sram GX 2x10.Jak chcesz Saint to zmień też manetkę.
kubamtb Opublikowano 10 Lutego 2020 Opublikowano 10 Lutego 2020 Zastanawia mnie jedno ponieważ wyczytałem że moja manetka jak i przerzutka zee maja ciąg linki 1:1, więc czemu by miało to nie pasować
Bujak Opublikowano 10 Lutego 2020 Opublikowano 10 Lutego 2020 1:1 nie znaczy dokładnie 1:1.To raczej przybliżenie.Tu masz inny artykuł na ten temat: http://blog.artscyclery.com/science-behind-the-magic/science-behind-the-magic-drivetrain-compatibility/Na pewno SRAM Exact Actuation ma inny uciąg linki niż SRAM X-actuaction (sprawdziłem).SRAM X-actuaction ma wg mnie ten sam uciąg linki co Shimano Dyna-sys 10 i 11, choć przytoczone przeze mnie źródła podają małą różnicę. W każdym razie u mnie przerzutka Shimano M6000 pracowała prawidłowo z manetką Sram NX 11s i Sram GX 12s........Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś spróbował sam przed kupnem manetki.
Gość Opublikowano 10 Lutego 2020 Opublikowano 10 Lutego 2020 4 godziny temu, kubamtb napisał: manetka jak i przerzutka zee maja ciąg linki 1:1
Areggs Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Witam,chciałem wymienić swoją przerzutkę na sram x3 (7 biegów) i tu pytanie czy będzie ona działać z manetką shimano altus m310? (7biegów) Ten temat nie odpowiada na to pytanie
Bujak Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Nie będzie działać, bo jest inny uciąg linki:
jabloner13 Opublikowano 18 Maja 2020 Opublikowano 18 Maja 2020 Witam, Posiadam rower Cube Analog z napędem: tył- Shimano XT RD-M772, Shadow, 9-Speed Przód - Shimano FD-M4000, Downswing, 31.8mm Clamp (Alivio) Chciał bym zmienić przedni napęd na 1-kasetowy np. Sram NX, czy zadziała to z tylnym napędem XT? Ewentualnie co zamiast Sram NX?
Bujak Opublikowano 18 Maja 2020 Opublikowano 18 Maja 2020 Rozumiem, że chcesz zdjąć przednią przerzutkę, manetkę i wymienić korbę na narrow wide, a kaseta, tylna manetka i przerzutka zostaną be zmian?Jeżeli tak to zadziała, ale zakres przełożeń będzie mały.Będziesz musiał skrócić łańcuch.
jabloner13 Opublikowano 19 Maja 2020 Opublikowano 19 Maja 2020 W dniu 18.05.2020 o 17:33, Bujak napisał: Rozumiem, że chcesz zdjąć przednią przerzutkę, manetkę i wymienić korbę na narrow wide, a kaseta, tylna manetka i przerzutka zostaną be zmian? Jeżeli tak to zadziała, ale zakres przełożeń będzie mały. Będziesz musiał skrócić łańcuch. Dokładnie tak. Ale czy w Twojej opinii ma to sens? Czy lepiej wymienić całośc na np Sram NX/SX Eagle
Bujak Opublikowano 19 Maja 2020 Opublikowano 19 Maja 2020 To zależy jaki masz budżet.Możesz zmienić sama korbe, a jak się przekonasz, że to za mało to wtedy zmienić też kaseta przerzutkę i manetkę.Kaseta Sram NX z przerzutką i manetką GX jest ok.Może tańsza będzie:kaseta sram NX z przerzutką i manetką Shimano M6100?
jabloner13 Opublikowano 19 Maja 2020 Opublikowano 19 Maja 2020 Dzięki za pomoc. Jestem bardzo zadowolony z Deore XT i chciał bym włożyć cały nowy napęd od XT. I teraz rodzi się kolejne pytanie czy opłaca się inwestować w taki rower jak Cube Analog z 2018r czy lepiej sprzedac, dołożyć i kupić nowy/ używany?
Kruk Opublikowano 19 Maja 2020 Opublikowano 19 Maja 2020 Dobrze wspominam analoga, pancerna rama, ale ciut ciężka. Niestety analog nie ma nic ciekawego jak idzie o ramę, prosta sterówka, brak osi przelotowej. Noo słaba baza na rozwój moim zdaniem.
Gość Opublikowano 20 Maja 2020 Opublikowano 20 Maja 2020 W dniu 18.05.2020 o 13:09, jabloner13 napisał: Witam, Posiadam rower Cube Analog z napędem: tył- Shimano XT RD-M772, Shadow, 9-Speed Przód - Shimano FD-M4000, Downswing, 31.8mm Clamp (Alivio) Chciał bym zmienić przedni napęd na 1-kasetowy np. Sram NX, czy zadziała to z tylnym napędem XT? Ewentualnie co zamiast Sram NX? Nie nie zadziała ta kaseta z 9 rzędową, czy nawet 10 rzędową nowszą wersją przerzutki Deore XT. Nie ma takiej możliwości. Nie ma czegoś takiego jak napęd jedno-kasetowy, jeśli już to 1x10, 1x11, 1x12 Jak ma być budżetowo to SRAM SX Eagle lub poczekaj na nowe Deore M5100 11 rzędowe, ale z kasetą 11-51T pasującą na 99% na ten bębenek który posiadasz. Wymieniając napęd 3x9 na coś nowocześniejszego czeka Cię wymiana wszystkiego, łącznie z korbą. Okolice 1000-1400zł 11 godzin temu, jabloner13 napisał: Ale czy w Twojej opinii ma to sens? Jeśli jeździsz po terenie pagórkowatym, górzystym, to braknie Ci zakresu i zamiast jechać będziesz podchodził podjazdy które do tej pory podjeżdżałeś. Poza tym napęd 1x lepiej działa, kiedy przerzutka tylna mocno naciąga łańcuch, najlepiej robią to przerzutki ze sprzęgłem, czyli w przypadku Shimano (Shadow +), co do SRAM nie mam pewności od kiedy jest taka mocna sprężyna w wózku, chyba od wersji 11 rzędowych dopiero.
sme_7 Opublikowano 29 Czerwca 2020 Opublikowano 29 Czerwca 2020 Czy manetka Sram x3 będzie kompatybilna z przerzutką SHIMANO Acera M360? Z góry dziękuję za odpowiedź
Aliensri Opublikowano 19 Lipca 2020 Opublikowano 19 Lipca 2020 Witam Nurtuje mnie jedno zagadnienie, mianowicie mam cały napęd NX 1x12 i chciałbym zmienić przerzutkę i manetkę na XT M8100 czy to będzie działać? Nie ukrywam że od 2013 roku śmigałem na XT i ten NX nie spełnia moich oczekiwań.
Daniel.d Opublikowano 23 Lipca 2020 Opublikowano 23 Lipca 2020 Witam Od dłuższego czasu zastanawiam się nad upgradem roweru z przerzutki nx do x01 z powodu niewystarczającego napięcia łańcucha tylko problemem jest to że x01 ma stopniowanie 10 - 42 a moja kaseta slx m7000 ma stopniowanie 11- 46 więc 4 za dużo i jest to kaseta shimano a nie sram. Czy po odpowiedniej regulacji ma to prawo działać? Dzięki za odpowiedź
dirakolos Opublikowano 30 Lipca 2020 Opublikowano 30 Lipca 2020 Witam. Mam rower z napędem: korba 1x sr suntour zeron zigzag 30z, kaseta 9s 11-40 sunrace, łańcuch sunrace 9s, manetka sram x5 9s, przerzutka tylna sram x4 9s - zaznaczam, iż ten napęd jest "fabryczny". Przerzutka jest niekompatybilna z korba 1x i kasetą, największą koronkę jaką obsługuje to bodajże 34 albo 36z. Praca na większości przełożeń jest tragiczna, głośna i czasami niektóre biegi po prostu trzeba "dociągać". Regulacja wychylenia też jest jakaś idiotyczna, bo jak wkręcam śrubę od niskich przełożeń, tak aby łańcuch nie wpadał między kasetę, a szprychy to blokuje zakres wysokiego przełożenia i potem nie można normalnie wrzucić 9biegu. Przerzutka na skrajnych zębatkach jest nienaturalnie powyginana. Chciałbym zmienić, najlepiej tylko samą przerzutkę, najchętniej zostałbym przy sram'ie. Czy ktoś mógłby podsunąć jakaś propozycje bez większych zmian?
Bujak Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Witam Nurtuje mnie jedno zagadnienie, mianowicie mam cały napęd NX 1x12 i chciałbym zmienić przerzutkę i manetkę na XT M8100 czy to będzie działać? Nie ukrywam że od 2013 roku śmigałem na XT i ten NX nie spełnia moich oczekiwań. Będzie działać 1
Dawid29046 Opublikowano 16 Października 2020 Opublikowano 16 Października 2020 (edytowane) Cześć Mam pytanie. Czy przerzutka shimano m7100/m8100 (12s)zadziała z manetką shimano m7000/m8000 (11s) , kasetą sram 11s 10-42 i łańcuchem sram. Edytowane 17 Października 2020 przez Dawid29046
Rekomendowane odpowiedzi