Skocz do zawartości

Szajbajk - długość kierownicy FSI ?

fala77

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry Wam wszystkim.Po Świętach nadrabiam filmiki.Na ostanim filmiku "Jak zachęcać i nie zachęcać dziecka do sportu" widać że FSI ma skróconą kierownicę o czym Daniel kiedyś wspominał że tak może się zdarzyć.Czy ktoś z Was wie może do jakiej długości?Jakie plusy dodatnie i plusy ujemne dzięki temu się pojawiły? ? Bardzo proszę nie pisać bym spytał jego samego na privie.Nie będę mu gitary zawracał i zaśmiecał skrzynek.

Opublikowano

Powiem co wiem na podstawie swoich doświadczeń. Ja mam kierownicę ponad 60 cm. Jak jadę na asfalcie to chwyta ja wezej - na manetkach. W lesie lubie trzymać ja za chwyty. A Daniel juz dawno jeździ na krótszej kierownicy. Na pewno widać na ostatnich zawodach.

Opublikowano

Daniel ma zdaje się kierownicę 560 albo nawet 540. Plus to oczywiście lepsze manewrowanie między zawodnikami lub drzewami bez obawy że o nie zahaczysz. Minusem jest nerwowość roweru. Nie prowadzi się tak spokojne na zjazdach i w zakrętach jak rower z szerszą kierownicą.

Sam jeżdżę na kierownicy 720 ale zamierzam ją przyciąć do 680 czyli do takiej jaka była oryginalnie. Albo wymienię mostek na krótszy.

Wysłane z mojego XT1068 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

W kilerze chyba ma 540. I pewnie w fsi tez bedzie mial podobnie. 

Ja mam 560 i smiga sie super. 

Opublikowano

Tą 560 masz w rowerze 29" ? Sam dawno temu jeździłem na takich wąskich kierownicach.W "nowych" rowerach jest inna geometria itd. I zastanawiam się nad swoją kierownicą 660 czy by jej nie przyciąć.Sam łapię się na tym że przy spokojnej jeździe bez "zagrożeń" wygodniej mi złapać za manetki i tak jechać na węższym chwycie.

Opublikowano

Nie mam jeszcze 26" ale jak kupie 29" to zaczne od 600 jak wyda mi sie za szeroka to wtedy przytne.

Opublikowano

Ja jakoś lepiej się czuje na szerokiej kierownicy aktualnie mam 720. Jeździłem też na 560 ale źle się czułem 

Opublikowano

Indywidualna sprawa. Do każdej dyscypliny pasuje inna kierownica. Ja w lesie wole szeroko na asfalcie lubie trzymać ja wąsko.

Opublikowano

Generalnie to im bardziej płaski kąt główki tym szerszej kierownicy potrzebujesz aby łatwiej skręcić, ponieważ płaski kąt ma to do siebie że koło samo wraca do pozycji "na wprost". Z drugiej strony, skręt jest bardziej spokojny, ponieważ np przy skręcie w prawo przyciągając prawe ramię do siebie o 2cm, łatwo zauważyć że koło wykonuje mniejszy skręt niż gdyby kierownica była wąską. Łatwo więc wywnioskować że w takiej konfiguracji (szeroka kierownica, płaska główka), skręt będzie wykonywany bardziej przez pochylenie roweru niż samo skręcenie kierownicy.

Tym samym czy aby napewno indywidualne preferencje?