Skocz do zawartości

Deore m596 tłoczek cieknie-filmik

bruno824

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z hamulcem, ponieważ jeden z tłoczków bardzo delikatnie cieknie, zdarzyło się to po tym jak jeden z tłoczków został za bardzo wysunięty..:( łyżka do rowerow z powrotem wcisnąłem tloczki, niestety jeden z nich zaczął delikatnie cieknąć, pocić się, hamulec tak czy siak był do odpowietrzania bo słabo działał, ale co teraz? Zacisk nadaje się do śmietnika czy jest szansa to naprawić? Poniżej filmik jak to wyglada. 

Opublikowano

Wyjmij tłoczek, sprawdź ułożenie uszczelki czy nie jest krzywo albo czy nie jest uszkodzona. Może się podwineła. Jeżeli zacisk jest do wyrzucenia to i tak mu nie zaszkodzisz.

Jeżeli jest uszkodzony to wymieniasz zacisk na inny, zalewasz układ, odpowietrzasz i jeździsz dalej.

Opublikowano

Do wyjęcia tłoczków w tym modelu potrzebny mi będzie specjalny klucz czy wystarcza imbusy?

Opublikowano

Odkręcasz przewód hamulcowy od zacisku, przykładasz pompke w miejsce przewodu i dmuchasz aż tłoczek wyjdzie.

Opublikowano

Jaka pompkę do tego uzywasz? Jakaś uszczelkę robisz żeby pasowało do miejsca przewodu?

Opublikowano

Ja tłoczki wypychałem normalnie płynem, pompując klamką. Sprawdzało się. 

Opublikowano

Mi niestety klamka dochodzi do kierownicy i nie pompuje tłoczków dlatego kombinuje jak je wypchnąć 

Opublikowano

Możesz spróbować wypchnąć je strzykawką podłączając ją pod odpowietrznik przy zacisku, do tego wystarczy zwykły wężyk. Druga opcja to przy odkręconym przewodzie wypchnąć pompką, jak wyżej pisali, wystarczy jakaś plastikowa końcówka przy pompce jakie są np. do pompowania piłek plażowych. 

Sprawdź uszczelkę, wyczyść wszystko, przesmaruj olejem do Shimano przed złożeniem i odpowietrz. 

Opublikowano

Kawałek dętki czy rękawiczki lateksowej można przyłożyć dla uszczenienia, docisnąć zwykłą pompką i dmuchnąć. Ja to robiłem kompresorem ale tego nie polecam robić za pierwszym razem bo strzelają

Opublikowano

Dziękuje za odpowiedzi. Spróbuje coś podziałać 

A jeśli odkręcę przewód i później będę z powrotem skręcał to wystarczy później ze hamulec odpowietrze czy będę potrzebował oliwkę?

Opublikowano

Jeszcze pytanko takie, żeby nie zakładać kolejnego postu. Czy klamka z hamulca shimano m395 będzie chodzić prawidłowo z zaciskiem shimano m6000?

Opublikowano

Lub zablokuj tj złap kombinerkami drugi tłoczek który jest sprawny.
Wtedy pompuj klamką

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jeszcze pytanko takie, żeby nie zakładać kolejnego postu. Czy klamka z hamulca shimano m395 będzie chodzić prawidłowo z zaciskiem shimano m6000?

Nie

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Z naprawami hamulców z Shimano jest taki kłopot, że praktycznie się tego nie robi. Można spróbować ale nawet jak się udaje to na krótko. Moim zdaniem śmietnik.