Skocz do zawartości

Uszkodzony gwint supportu, moja głupota czy zbrodnia fabrycznego montażu

tomek3108

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam niedawno nabyłem rowerek (szosa/gravel) GT Grade Sora 2017.

Link:  https://www.isport.pl/gt-rower-grade-sora-2017-p-12825.html

Z racji tego że z nazwy Sora są tylko przerzutki i manetki chciałem niewielkim nakładem założyć sobie korbę Sora (Hollowtech) i support BB-RS500, fabrycznie jest na kwadrat.

Podczas odkręcania supportu odkryłem, że support Neco jest wciśnięty w mufę, a nie jak podejrzewałem wkręcony (rama aluminiowa).

XjLYHl.jpg

I teraz pytanie, czy popełniłem błąd przy demontażu, czy może samo fabryczne mocowanie na wcisk uszkadza mój gwint? Poniżej zdjęcia.

SCWFrI.jpg

hFYV2B.jpg

Jeden gwint jest luźny więc gwintowanie odpada, drugi za ciasny. Czy muszę pozostać przy starym supporcie?

Opublikowano
1 godzinę temu, tomek3108 napisał:

Witam niedawno nabyłem rowerek (szosa/gravel) GT Grade Sora 2017.

Link:  https://www.isport.pl/gt-rower-grade-sora-2017-p-12825.html

Z racji tego że z nazwy Sora są tylko przerzutki i manetki chciałem niewielkim nakładem założyć sobie korbę Sora (Hollowtech) i support BB-RS500, fabrycznie jest na kwadrat.

Podczas odkręcania supportu odkryłem, że support Neco jest wciśnięty w mufę, a nie jak podejrzewałem wkręcony (rama aluminiowa).

XjLYHl.jpg

I teraz pytanie, czy popełniłem błąd przy demontażu, czy może samo fabryczne mocowanie na wcisk uszkadza mój gwint? Poniżej zdjęcia.

SCWFrI.jpg

hFYV2B.jpg

Jeden gwint jest luźny więc gwintowanie odpada, drugi za ciasny. Czy muszę pozostać przy starym supporcie?

Jest to głupia zbrodnia producenta-skladacza tego roweru. 

Zmierz średnicę mufy postaraj się określić skok oraz rodzaj gwintu i jest nadzieja ze dopasujesz suport

Opublikowano

W mojej opinii najlepiej byłoby się udać do wykwalifikowanego serwisu po poradę czy i jak to odratowywac. Może by jakoś poprawili gwint, albo zeszliwowali i dobrali odpowiedni support wciskany.

Wysłane z mojego TA-1024 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, tomek3108 napisał:

Witam niedawno nabyłem rowerek ...

znajdź dobry serwis rowerowy ale naprawdę dobry. Przerabiałem ten sam problem u siebie w góralu, tylko, że objawił się dopiero jak łożysko padło czyli jakiś czas po upływie gwarancji. W moim przypadku podczas fabrycznego montażu został źle wkręcony support Hollowtech od strony blatu przez co gwint przy odkręcaniu praktycznie przestał istnieć- w ogóle problem miałem z wyjęciem z tej strony miski, kręciłz się w miejscu, ani w przód ani w tył się nie ruszał ale w końcu wylazła. Ponowne gwintowanie nie wchodziło w rachubę. Skończyło się na roztoczeniu z jednej strony mufy, dorobieniu i wciśnięciu tulei w której został zrobiony nowy gwint. Nie wiem czy serwis sam to robił, czy znalazł zakład, który się tego podjął, kosztowało mnie to 120 zł. Nie popełniłeś błędu przy demontażu, zrobił to paprak przy składaniu roweru.

Edytowane przez sender
Opublikowano

Dzięki za słowa otuchy, trochę na sercu mi ulżyło :)

Faktycznie chodził mi po głowie dobór jakiegoś press-fita, tylko coś poszukiwania mi nie poszły dobrze. W każdym razie skonsultuje to w serwisie, poproszę o opinie i coś bedziem działać. Jak nie w jedną to w druga stronę, bo korba już kupiona :)

Opublikowano

Aktualizując, rower został przyjęty w ramach gwarancji. Panowie w sklepie nigdy nie widzieli takiego dziwactwa, będą kontaktować się z dystrybutorem marki.

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 28.04.2018 o 17:12, tomek3108 napisał:

Aktualizując, rower został przyjęty w ramach gwarancji. Panowie w sklepie nigdy nie widzieli takiego dziwactwa, będą kontaktować się z dystrybutorem marki.

Dawaj znać na bieżąco o rozwoju sprawy ;)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Happy ending!

Rower otrzymał nową ramę na gwarancji, troszkę inne malowanie ale robi robotę, hollowtech Sora już na miejscu. Musiałem poczekać kilka tygodni, gwoli ścisłości odejmując weekend majowy i mój urlop niecałe 4 tygodnie. Przyznano, że coś takiego nie powinno mieć miejsca. Rower co prawda to nie high end, ale spodziewałem się nie mieć takich kwiatków prosto ze sklepu. Oczywiście dziękuję obsłudze sklepu za profesjonalna obsługę i wsparcie (może bez nazw) bo to nie ich wina. Zwracajcie uwagę na supporty no name opisane "sealed cartridge" czy nie przyoszczędzono zbytnio lub nie maskowano wad fabrycznych takimi supportami na wcisk do nagwintowanej mufy, chociaż pewnie trudno to wywnioskować oglądając z zewnątrz. Jak złapię dobre światło to podeślę fotki.

Trzymajcie się, dzięki za pomoc.

Opublikowano
21 minut temu, tomek3108 napisał:

Zwracajcie uwagę na supporty no name opisane "sealed cartridge" czy nie przyoszczędzono zbytnio lub nie maskowano wad fabrycznych takimi supportami na wcisk do nagwintowanej mufy, chociaż pewnie trudno to wywnioskować oglądając z zewnątrz.

Taki napis jest praktycznie na każdym suporcie i odnosi się jedynie do zastosowania łożysk maszynowych. Nie do konstrukcji całego suportu i sposobu jego montażu.