Skocz do zawartości

SR Suntour XCM - nieprawidłowa praca amortyzatora.

Harfaa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Część! Ostatnio kupiliśmy z dziewczyną rower Kross Lea R6 z 2017 z amortyzatorem XCM z blokadą na kierownicy i bardzo mocno zastanawiam się nad jego sprawnością.

Otóż przy coraz to mocniejszym naciskaniu na przednie koło amor nie ugina się płynnie, naciskam z użyciem coraz większej siły, nic się nie dzieje i nagle jest skok o 1 centymetr, naciskając dalej jest już znacznie płynniej jednak nadal takie skoki (już znacznie mniejsze) się trafiają.

Wiem, że to słaby uginacz a nie amortyzator (na forum jestem nowym użytkownikiem, ale już jakiś czas od czasu do czasu tu zaglądam :)), jednak w swoim rowerze z tym samym amortyzatorem z tym, że bez blokady na kierownicy nie mam takiego problemu, amor chodzi bardzo płynnie jak na niego naciskam i takich skoków nie ma wcale pomimo tego, że mam go rok i coś tam już przejechał.

Może powinienem go jakoś rozebrać i nasmarować? A może problem jest w tym, że jest nowy i musi się, że tak powiem "dotrzeć"? Gdzieś na tym forum znalazłem też informacje, że amor nie chodzi tak płynnie w niskich temperaturach więc może dzieje się tak po zimie jak rower przeleżał gdzieś rok na magazynie?

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi!

Opublikowano

jak kupiłeś "ostatnio", to masz chyba gwarancję ? idź do serwisu i niech kombinują

Opublikowano (edytowane)

Jasne, że mam ale może czasem ktoś coś wie i wystarczy jakaś drobnostka zamiast oddawać nowy rower do serwisu i czekać za rowerem, który jeszcze nawet 1 km nie zrobił. :)

Natomiast jeśli nie znajdę tu pomocy - na pewno tak zrobię! ;)

Edytowane przez Harfaa
Opublikowano
6 godzin temu, Harfaa napisał:

Jasne, że mam ale może czasem ktoś coś wie i wystarczy jakaś drobnostka zamiast oddawać nowy rower do serwisu i czekać za rowerem, który jeszcze nawet 1 km nie zrobił. :)

Natomiast jeśli nie znajdę tu pomocy - na pewno tak zrobię! ;)

Po to jest gwarancja, nie "januszuj" i nie grzeb w czymś jeśli pojęcie masz o tym nikłe.

Jedź do sklepu pokaż co się dzieje i korzystaj z "rękojmi", czyli odpowiedzialności sprzedawcy.