Skocz do zawartości

Lusterko na kierownicy

Qane

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Korzysta ktoś z was z lusterka?

Zauważyłem, że jak oglądam się na Żonę (muszę jechać pierwszy bo ona "nie wie gdzie" :P) to czasami trochę mi zabuja rowerem co jest mało bezpieczne.

W CR widziałem jakieś niedrogie lusterka Zefala, montowane na końcu kierownicy, mają dużo pozytywnych opinii.

Zastanawiam się nad zakupem takiego gadżetu, ktoś korzysta z tego podczas wycieczek? Nie chodzi mi o samotne przejażdżki przez las :)

Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Mam trzy rowery i na stałe zamontowane trzy różne lusterka. Moim zdaniem w ruchliwym mieście podstawa. Do obserwowania członków rodziny również.

Zefal sprawdza się najlepiej. Duże pole  widoczności za rowerzystą (łatwa regulacja w trakcie jazdy). Trzeba uważać, na którą stronę opiera się rower. 

5adf9519eb338_BraidHills2-00-04-43-182.thumb.jpg.a19be0cb0db1aeb27e436438c06d9a03.jpg5adf95385ed41_MyVideo1-00-02-05-000.thumb.jpg.7c15c71fc6937f9af774676941b703be.jpgIMG_20170521_205651.thumb.jpg.641c9da42a5e50d01a0323d8ece6097a.jpg

Edytowane przez piotr.solek
Opublikowano

Zamówiłem sobie Zefal Cyclop, podobne do lusterka z Twoich zdjęć (1 i 2), zobaczymy jak to będzie w praktyce. Trochę to pewnie będzie śmiesznie wyglądać na rowerze górskim, ale trudno, bezpieczeństwo ważniejsze :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Korzystam z cyklopa- fajne lusterko, dobra widoczność, spore możliwości regulacji ustawienia- powinieneś być zadowolony :) .

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Znalazłem temat ,więc się podłącze i trochę go odświeżę. 

Czy ktoś z was ma jakieś doświadczenia z lustrem ? Osobiście na co dzień jeżdżę dużo w ruchu ulicznym i chciałbym kupić coś takiego ,tylko nie wiem co wybrać.

Lubię czasem trzymać kierownicę od boku ,także montaż w tym miejscu raczej odpada. Z kolei te lusterka montowane od spodu kierownicy pasowałyby,ale nie wiem czy cokolwiek można w nich dostrzec poza swoimi kolanami??

Dzięki z góry za jakieś sugestie.

Opublikowano

A nie zauważyłeś przypadkiem, że zaczynasz za bardzo ufać temu co widzisz w lusterku? Bo zakładam, że widzisz mniej niż przez ramię. Pytam, bo to główny powód, dla którego jeszcze nie mam lusterka (to i obawa przed zepsuciem go waląc we framugę).

Opublikowano

To już inna kwestia. Lusterko ma tylko pomóc w czasie jazdy ,a nie wyłączyć myślenie.

Opublikowano

Dokładnie i to dotyczy niemal każdego udogodnienia na rower. Akurat lusterko ma pomóc podczas jazdy, szczególnie polecam jeżeli dużo poruszamy się po mieście i zakorkowanych ulicach, znacznie ułatwia życie. Nie zmienia to faktu, że w pierwszej kolejności należy myśleć o tym co się robi na drodze i mieć oczy dosłownie dookoła głowy.