Skocz do zawartości

Pojemnosc bidonu

Dariuszcz12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy bidon o pojemnosci 1000ml jest praktyczny i funkcjonalny? lub czy zdecydowanie lepszym rozwiazaniem jest o pojemnosci 750ml?

Bidon ma sluzyc na dluzsze (calodniowe) i krotsze wyjazdy.

Opublikowano

Ja mam dwa kosze na bidony w rowerku i dwa bidony 0.7 l i bidon 0.7l z kosza z rury podsiodlowej ciezko juz wyjac 1l jak by byl to juz by byl problem na roze co idzie po skosie nie ma problemu i z litrowym tez pewnie by nie bylo czasem woze tem butle wody 1.5l wiadomo trzeba sie zatrzymac aby sie napic w pelnym pedzie raczej slabo .

Opublikowano

Ja na dłuższe ~100km  mam dwa bidony po 1l dokładnie, i jak pisze revolta1 - tez z podsiodłówki jest bardzo niebezpiecznie używać podczas jazdy, więc najpierw wypijam pierwszy potem stop na siku :P i jednoczesna zamiana miejscami bidonów przy okazji.

Tak więc na 100km trasy jestem w 100% samowystarczalny a nie muszę do żadnego sklepu po dotankowanie stawać :)

Opublikowano

Rozważ jeszcze kupno bukłaka. W Decathlonie są od 79,99 z plecakiem lub bez plecaka za 29,99. Patent dużo wygodniejszy.

Opublikowano

Zawsze można zastosować koszyki z bocznym wkładaniem. Ułatwia to sprawę  przy niezbyt dużej ramie i bidonowi o dużej pojemności.

Opublikowano
21 minut temu, Nemrod napisał:

Zawsze można zastosować koszyki z bocznym wkładaniem. Ułatwia to sprawę  przy niezbyt dużej ramie i bidonowi o dużej pojemności.

Zapomnialem dodac ze mam tylko jedno mocowanie na bidon, wlasnie na rurze co przebiega po skosie.

Opublikowano

podczas ostatniego wyjazdu przekonałem sie o praktyczności bukłaka. I już wiem ze kupię poza dużym plecakiem który mam teraz jeszcze malutki na sam bukłak i kilka szpejów. Pije sie łątwiej wygodniej a co za tym idzie częściej. Bidon 750ml na izotonik a w bukłak 2l wody i jazda!

Opublikowano

bukłak na szosę trochę słabo... Ale planuję zrobić kiedyś (może w tym, może w przyszłym roku) trasę ponad 200km i tu już się zastanawiam. Plecak z bukłakiem jedna opcja, duża torba podsiodłowa to druga. Parę rzeczy trzeba będzie zabrać.

• Lubię to! 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Polecam dodatkowe koszyki, 750 może ci zabraknąć na dłuższe dystanse

Opublikowano

Widze ze jest wiecej forumowiczow ktorzy chca zaliczyc dwusetke. Ja tez w tym roku chce to zrobic . najbardziej boje sie ze zrobie 185km i koniec 

Z bidonami u mnie jest tak :

Jadac do 100km :

20180502_103435-01.jpeg

A jadac ponad 100km zamiast drugiego bidonu butla 1.5l . prowizorka ale dziala nigdy butla nie wypadla 

20180617_115341.jpg
Opublikowano

Według mnie najlepsza opcja to 2 bidony po 700ml. Większe ciężko wyciągnąć podczas jazdy. Rowery najczęściej mają nawiercone otwory pod jeden koszyk, więc drugi najlepiej zamocować na ... trytytki :] Znam tez takich co 2 kolejne koszyki mocowali w ten sposób na przedni widelec roweru po obu stronach. Cóż jak widać wyobraźnia jest nieksończona hehe.

Opublikowano

Jak jest sie gdzie zatrzymac i dokupic wode to dwa razy po 0.7l wiadomo najlepiej i wygodnie wyciagac bidony w czasie jazdy i 1.5l wody juz jakis zasieg jest . a jadac we dwoch . czterech . mozna uzypelniac wode 1.5l butelka po oproznieniu jednego bidonu rozlewajac ja na dwoch zawsze jeden w zapasie zeby nie zabraklo. Mozliwosci jest wiele .ja nie jezdze na czas nie dbam o sekundy . to moge sobie pozwolic na zestaw jak na focie 1.5l butla i bidon 0.7l zatrzymam sie na chwile majac rower miedzy nogami napije sie i jade dalej :D

Opublikowano (edytowane)

Mam mocowania na widelcu, to nie kwestia wyobraźni a potrzeb. Co innego jeden, dwa /też polecam ok. 0,7/ pod ręką do picia na bierząco. A co innego Zapas na "wyprawie". Zdarzało mi się wozić na przodzie po 5 litrów - wygodnie i bezproblemowo. 

Mocowanie na trytki /plastikowe obejmy zaciskowe/ daje rade.

Edytowane przez zero
Opublikowano
11 minut temu, gielo napisał:

Znam tez takich co 2 kolejne koszyki mocowali w ten sposób na przedni widelec roweru po obu stronach.

Np ja? :D 
Ja na wyprawy woziłem koszyki na widelcu. 
20180506_081728.thumb.jpg.cdb46da8adad32dadcf8524fc1a1dfc4.jpg
20180506_082646.thumb.jpg.adbda1e6ad8197cee9ede523de848e27.jpg

Obecnie wożę trzy koszyki. Jeden na ogół służy za "Toolbox" ;) 
JPEG_20180619_174544_68209912.thumb.jpg.07bfa5c6ae0e861be85e7b5cb2f32ca5.jpg