PeKa Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Szukam opon, delikatniejszych, jeśli chodzi o bieżnik, niż w IKON'ach, które posiadam. Czy ktoś ujeżdżał tytułowe opony? Jak w zakrętach? Jak trakcja? Jak się zachowują, gdy zrobi się nieco wilgotno? Opony będą jeżdżone w mazowieckich maratonach. Technicznie czuje się wystarczająco dobry, na takie gumy. Na IKON'ach przejechałem cały zeszły sezon, po suchym, mokrym i mocno błotnistym terenie (zimę też przejeździły) i byłem/jestem baaaardzo zadowolony. Przejechały też ze mną Beskid Śląski i Żywiecki, z powodzeniem. Niestety, znaleźć IKON'a 29x2.0 dość ciężko. Zmiana dyktowana głównie koniecznością zmniejszenia rozmiaru tylnej opony. Przy 2.2 mam bardzo niewiele miejsca w widelcu, chcę więc przejść na 2.1/2.0, przynajmniej z tyłu. A że lubię szukać nowości, to czemu nie Aspen lub Thunder Burt? A może coś innego? (prócz RaceKing'ów, które wszyscy znają, jedni kochają, drudzy nie tolerują, ja należe do drugiej grupy osób ). Kryteria: 29x2.1 Podobny, delikatny bieżnik, jak w tytułowych. Nie będę ukrywał, że waga jest istotna.
Gość Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zobacz sobie CST JackRabbit, jeździłem półtora sezonu na takich gumach w rozmiarze 2.1x29" https://mtb-xc.pl/2017/05/23/opony-cst-jack-rabbit-29/ Trakcja rewelacyjna, waga niska.
PeKa Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Sprawdziłem na stronie producenta, 635g przy 538g obecnego Ikona 29x2.2 to trochę słabo
Gość Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 No fakt, super lekka nie jest, ale kapie są rzadkością, ma wkładkę EPS, powiem Ci, że się świetnie sprawdzała.
Franz Mauer Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Rzuć okiem na VREDESTEIN Spotted Cat 29x2.0 : https://www.zico-bike.pl/opony/opona-mtb-vredestein-spotted-cat-29x2-00-50-622-zwijana-czarna?gclid=EAIaIQobChMI0NWl1P7P2gIV7LXtCh0zwAlqEAYYASABEgLksvD_BwE
PeKa Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Szczerze mówiąc, liczyłem, że się odezwiesz w temacie Masz poroninianie do Aspena jeśli o trakcję chodzi? Najlepszym rozwiązaniem dla mnie byłby Ikon 2.0, ale znaleźć go, graniczy z cudem.
Franz Mauer Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Aspeny lepiej trzymają w zakrętach w terenie na miękkiej nawierzchni, ale na twardej nawierzchni mogą ślizgać się na stosunkowo dużych klockach. Ikony pod tym względem są bardziej uniwersalne. Z drugiej strony, jak wsadzisz jąna tył to powinna spełnić rolę. Kiedyś koledzy namawiali mnie na tą oponę: https://twomarksport.pl/opona-specialized-renegade-control-2-bliss,p,13190 Podobno daje sobie nieźle radę, choć do najlżejszych nie należy.
PeKa Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 23 Kwietnia 2018 (edytowane) 550g spoko Tylko bierznik wygląda dość agresywnie. Poszukam jeszcze po zagranicznych sklepach Ikona 2.0 i Aspena w wysokiej wersji, choć nie powiem, ten Spotted Cat kusi Edit: zrobiłem risercz w sieci, Vredestein coś mocno zaniża wagę swoich opon. Realne wychodzą sporo większe. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Edytowane 23 Kwietnia 2018 przez PeKa
Eldo Opublikowano 4 Listopada 2018 Opublikowano 4 Listopada 2018 Ciekawy jestem opini na temat vredestein spotted cat w rozmiarze 2.0 kogoś kto ma / używa szczególnie w wersji Tubeless :-)
cieq Opublikowano 12 Listopada 2018 Opublikowano 12 Listopada 2018 A Fast Trak 29x2.0? Wersja S-Works waży ~520g.
Rekomendowane odpowiedzi