Pawlaczu Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Witam szanownych forumowiczów. Poszukuję opony szosowej 700x25, tylko co by była dostępna kolorystyka z białym ( wiem, wiem bez tego parametru wybór byłby łatwiejszy, ale rower musi mi się podobać ;-)). Bardziej ważne przyczepność i wytrzymałość niż osiągi wyścigowe, no i fajnie jakby była zwijana. Budżet na komplet, powiedzmy ok 200PLN. Da się w ogóle coś takiego znaleźć?? Może to być jakaś niszowa marka, byleby jakość trzymała. Bo z tego co widzę, to Schwalbe ( które opinie mają średnią) lub takie firmy, o których raczej nie słyszałem. Z góry dzięki za opinie, najlepiej podparte doświadczeniem.
GBike Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Godzinę temu, Pawlaczu napisał: Witam szanownych forumowiczów. Poszukuję opony szosowej 700x25, tylko co by była dostępna kolorystyka z białym ( wiem, wiem bez tego parametru wybór byłby łatwiejszy, ale rower musi mi się podobać ;-)). Bardziej ważne przyczepność i wytrzymałość niż osiągi wyścigowe, no i fajnie jakby była zwijana. Budżet na komplet, powiedzmy ok 200PLN. Da się w ogóle coś takiego znaleźć?? Może to być jakaś niszowa marka, byleby jakość trzymała. Bo z tego co widzę, to Schwalbe ( które opinie mają średnią) lub takie firmy, o których raczej nie słyszałem. Z góry dzięki za opinie, najlepiej podparte doświadczeniem. SCHWALBE Lugano z wkładką kevlarową spelniaja twoje wymagania . Ważąc 100 kg przebieg miały około 4000 km . Ważąc 80 mam już ponad 5000 i posłużą jeszcze długo. Występują jako drut oraz zwijane
Nemrod Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 (edytowane) Poważnie zastanowił bym się przed zakupem Lugano. Zdecydowanie najwolniejsze i najniżej oceniane opony na BRR: https://www.bicyclerollingresistance.com/road-bike-reviews/schwalbe-lugano-2015 Lugano nie mają wkładki z kewlaru w sumie to w ogóle nie mają wkładki antyprzebiciowej. Wersja zwijana posiada jedynie oplot z włókien kewlaru (jak każda praktycznie zreszta zwijana opona). Edytowane 22 Kwietnia 2018 przez Nemrod
GBike Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 (edytowane) 7 godzin temu, Nemrod napisał: Lugano nie mają wkładki z kewlaru w sumie to w ogóle nie mają wkładki antyprzebiciowej. Wersja zwijana posiada jedynie oplot z włókien kewlaru (jak każda praktycznie zreszta zwijana opona). Masz błędne, albo stare informacje w temacie wkładki . Osobiście przeprowadziłem eksperyment pt. Co zawiera opona w środku? Wspomniana opona posiada wkładkę z kevlaru . P.S. Opierajmy się na wiedzy własnej. Artykuł który podlinkowaleś jest z przed trzech lat. Edytowane 23 Kwietnia 2018 przez GBike
Nemrod Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Każda sroczka swój ogon chwali. No ale jak widać są recenzje opon i z tergo roku a Lugano nadal okupuje ostatnie miejsce i jako jedyna szosówka ma oceną 1/5. https://www.bicyclerollingresistance.com/road-bike-reviews Zwijana Lugano ma K-Guard czyli oplot z włókien kevlaru. Ochrona 3/7 czyli druga najniższa. Niżej są tylko budżetowe druciaki pozbawione jakiejkolwiek ochrony. https://www.schwalbe.com/en/road-reader/lugano.html
lukaszwasil Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 (edytowane) Dołoże swoje trzy grosze. Jeździłem sezon na schwalbe lugano i dopóki jej nie wymieniłem na duro stinger (jedna i druga zwijana 25c) to też myślałem że są super. Duro bez porównania dużo szybsza i lepiej klei do asfaltu przesiadka jakby skok o parę klas. Ale to moja opinia. Edytowane 23 Kwietnia 2018 przez lukaszwasil
89neo Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 10 godzin temu, lukaszwasil napisał: Dołoże swoje trzy grosze. Jeździłem sezon na schwalbe lugano i dopóki jej nie wymieniłem na duro stinger (jedna i druga zwijana 25c) to też myślałem że są super. Duro bez porównania dużo szybsza i lepiej klei do asfaltu przesiadka jakby skok o parę klas. Ale to moja opinia. 13 godzin temu, GBike napisał: Masz błędne, albo stare informacje w temacie wkładki . Osobiście przeprowadziłem eksperyment pt. Co zawiera opona w środku? Wspomniana opona posiada wkładkę z kevlaru . P.S. Opierajmy się na wiedzy własnej. Artykuł który podlinkowaleś jest z przed trzech lat. Również jestem za duro, tylko, że mam hypersonicki
Pawlaczu Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Jak widzę najlepszą opcją wydają sie te Vittoria, ale to chyba jak dla mnie aż nadto jak na ten moment. Także zostaje albo jakaś drutówka, albo czarna zwijana 700x25. https://www.rowertour.com/p/67442/vittoria-rubino-pro-700c-opona-szosowa-zwijana-czarno-biala#67445-rozmiar-700x25 Idąc zaś w stronę czarnej 700x25 ciekawe szczególnie pod kątem ceny wydają się te DURO; no i wychodzi na to, że to Polska firma, a patriotyzm ekonomiczny zawsze w cenie ;-). Możecie koledzy: @89neo @lukaszwasil; podzielić się bardziej doświadczeniami z użytkowania tych opon? Jak działają, ile za wami km przejechane na nich?
lukaszwasil Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Opublikowano 24 Kwietnia 2018 (edytowane) 51 minut temu, Pawlaczu napisał: Jak widzę najlepszą opcją wydają sie te Vittoria, ale to chyba jak dla mnie aż nadto jak na ten moment. Także zostaje albo jakaś drutówka, albo czarna zwijana 700x25. https://www.rowertour.com/p/67442/vittoria-rubino-pro-700c-opona-szosowa-zwijana-czarno-biala#67445-rozmiar-700x25 Idąc zaś w stronę czarnej 700x25 ciekawe szczególnie pod kątem ceny wydają się te DURO; no i wychodzi na to, że to Polska firma, a patriotyzm ekonomiczny zawsze w cenie ;-). Możecie koledzy: @89neo @lukaszwasil; podzielić się bardziej doświadczeniami z użytkowania tych opon? Jak działają, ile za wami km przejechane na nich? Na moich przejechałem około 500 km i jak narazie same plusy względem Lugano. Na jednych i drugich jeździłem na ciśnieniu 7,5 BAR po tych samych trasach. Toczą się lekko i bardziej pewnie trzymają asfaltu (na mokrym jeszcze nie testowane) nie łapią przecięć od małego żwirku na asfalcie, co w przypadku schwalbe by częste. No i waga 177g przy rozmiarze 25 c wydaje mi się spoko. Stosunek jakość/cena jak najbardziej na 6. Jeśli chodzi o samą firmę DURO to chyba nie Polska, a Tajwańska firma. Edytowane 24 Kwietnia 2018 przez lukaszwasil
Nemrod Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Duro to mniej więcej półka właśnie Vittorii Pro. Moje Stingery dobijają właśnie do 5k przejechanych kilometrów. Tylna opona leciutko wytarta, przednia jak nowa. Zresztą i tak niedługo będę przekładał. W swojej półce cenowej nie mają konkurencji a opony bardziej znanych firm podobnego poziomu są co najmniej 2-2,5 raza droższe. Jakby co to tu można sporo taniej wyhaczyć niż na Allegro: https://sklep.rowery.pl/ogumienie/783/54/opony-rowerowe/opony-szosowe-rozmiar-700/opona-szosowa-zwijana-duro-700-x-25c-hypersonic-kup_teraz.html
lukaszwasil Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Opublikowano 24 Kwietnia 2018 12 minut temu, Nemrod napisał: Jakby co to tu można sporo taniej wyhaczyć niż na Allegro: https://sklep.rowery.pl/ogumienie/783/54/opony-rowerowe/opony-szosowe-rozmiar-700/opona-szosowa-zwijana-duro-700-x-25c-hypersonic-kup_teraz.html Polecam sklep sam tu zamawiałem. Szybka przesyłka i cena najniższa.
89neo Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Opublikowano 24 Kwietnia 2018 (edytowane) 11 minut temu, lukaszwasil napisał: Polecam sklep sam tu zamawiałem. Szybka przesyłka i cena najniższa. Godzinę temu, Pawlaczu napisał: Jak widzę najlepszą opcją wydają sie te Vittoria, ale to chyba jak dla mnie aż nadto jak na ten moment. Także zostaje albo jakaś drutówka, albo czarna zwijana 700x25. https://www.rowertour.com/p/67442/vittoria-rubino-pro-700c-opona-szosowa-zwijana-czarno-biala#67445-rozmiar-700x25 Idąc zaś w stronę czarnej 700x25 ciekawe szczególnie pod kątem ceny wydają się te DURO; no i wychodzi na to, że to Polska firma, a patriotyzm ekonomiczny zawsze w cenie ;-). Możecie koledzy: @89neo @lukaszwasil; podzielić się bardziej doświadczeniami z użytkowania tych opon? Jak działają, ile za wami km przejechane na nich? Duro to TAIWAN, mam przebieg na nich 200 km i przyznam, że bardzo dobrze tłumią nierówności, kolejne to tez będą duro a może stingery dla urozmaicenia aczkolwiek z hypersoniców jestem bardzo zadowolony na obręczy 15 mm ma 28 mm szerokości i wysokości. Sam wybierałem opony chyba z dwa miesiące przed sezonem, czytałem mnóstwo forów i stron, recenzji i aż mnie głowa zabolała, cena duro - śmieszna, dwie opony w cenie jednych continentali a biorąc pod uwagę Polskie drogi to lepiej mieć tańsze opony Co do sklepu, pełna profeska, jak Ci nie wejdą to nawet przyjmą zwrot Edytowane 24 Kwietnia 2018 przez 89neo
Pawlaczu Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Dzięki za pomoc, wydaję się że się zdecydowałem, będzie Hipersonic. Jednak względy ekonomiczne wygrywają nad estetyką ;-) A z tą Polską to rzeczywiście pomieszałem trochę...
Rekomendowane odpowiedzi