Skocz do zawartości

transport rowerów

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, kristof1666 napisał:

Rowery na dachu przekreślają możliwość, zamontowania box-u. Co przy stosunkowo małym samochodzie trzeba brać pod uwagę. (przy 4 osobowej rodzinie 4 kaski, jakieś zapasowe części, ew. fotelik rowerowy już trochę miejsca zajmują)

Nie zgodzę się z tym co napisałeś...podczas ubiegłorocznego pakowania się na wakacje zaladowałem na dach box (szeroki bo 90cm) wraz z uchwytem na rower przy belkach które nie wystają za krawędz auta (gdybym miał takowe to zyskałbym kolejne 20 cm czyli włożyłbym drugi rower z uchwytem)

Opublikowano

jak dla mnie najlepszym rozwiązaniem mieć rower w aucie ja zawsze przywiązuje rower sznurkiem do zagłówków jednak jeżdże trafickiem i nie mam problemu z brakiem miejsca 

Opublikowano

jak ma być tanio i 2 rower - dach. Do wożenia już 2 rowerów wolałbym platformę 

rower w aucie - co kto lubi, jak masz coś w rodzaju berlingo ok, ja mam kombiaka, zanim kupiłem uchwyt woziłem rower w środku - jak jest suchy i czysty - zero problemów. Ale pojedź gdzieś pod las np dzisiaj - mokro, temp ok zera więc błoto i śnieg. Pod laskiem nie znajdziesz myjni i suszarni żeby włożyć do auta czysty i suchy rower 

Opublikowano

Zależy jaki box i ile rowerów. Używałem wąskiego długiego boxa (Carver 6.3) i mieściły mi się dwa rowery. Wożenie w środku super, ale nie jak jedziesz z całym przychówkiem osobowym samochodem na wakacje ;) Cieszę się z platformy gdy wracam z maratonu: nie czekam w kolejce do myjni, pakuję rower jak chcę i jadę, umyć mogę spokojnie w domu lub na samoobsługowej myjni po drodze. Widziałem innych wożących w środku: folia budowlana i pakowanie ubłoceńca ;)

Opublikowano
2 godziny temu, trollu napisał:

jak ma być tanio i 2 rower - dach. Do wożenia już 2 rowerów wolałbym platformę 

rower w aucie - co kto lubi, jak masz coś w rodzaju berlingo ok, ja mam kombiaka, zanim kupiłem uchwyt woziłem rower w środku - jak jest suchy i czysty - zero problemów. Ale pojedź gdzieś pod las np dzisiaj - mokro, temp ok zera więc błoto i śnieg. Pod laskiem nie znajdziesz myjni i suszarni żeby włożyć do auta czysty i suchy rower 

zawsze stosowałem jakies koce albo stare prześcieradła 

• 3 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Pytanie odnośnie przewożenia rowerów na dachu. Często spotykam się z opinią, że rowery po takiej wycieczce są oblepione owadami w każdym zakamarku i trudno się ich pozbyć. Jak to wygląda z waszego doświadczenia? U mnie kiera z chromową powłoką rysuje się przy każdym zadrapaniu i uderzeniu kamyczkiem. Z ramą jest podobnie.

Na chwilę obecną nie posiadam własnego auta i umawiam się na maratony z innymi uczestnikami. Jutro jednak mam możliwość przewieźć rowery pociągiem. Tutaj też nie do końca wiadomo, jaki pociąg podstawią i czy będzie miejsce. Niestety, na kolejne maratony pociągu nie ma.

Jeśli posiadacie kombi lub SUV-a, to najlepiej przewozić rowery w samochodzie. Wada: nie zawsze zmieści się kilka rowerów.

Edytowane przez Korposzczur
Opublikowano

Taki temat był już kiedyś poruszany. Ja przewożę rowery tylko na dachu, zdarzały się trasy po 300 km + i nigdy nie miałem problemu z owadami czy też obiciami od kamieni