Skocz do zawartości

Garmin edge 705 jakie mapy

dzordz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej.

Jakie mapy na leśne ścieżki ?

Co polecacie ?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zgłębiłem temat i osm ma więcej ścieżek.
Dziękuję.

Opublikowano
A co ma Osmand do okolicy  ? 
Nie wiem co ma :)
Zwyczajnie jest o wiele więcej ścieżek tj. jest dokładniejszy

Opublikowano (edytowane)

Hehe, widzę na kopii inną emotkę niż wysłałem  xD

To że jest więcej lub mniej ścieżek to "zasługa " konkretnej mapy użytej w programie nawigacyjnym a nie samego programu.

A do programów nawigacyjnych (zarówno Garmina, Oruxa, Locusa, czy OSmAnda itp) można podpinać przeróżne mapy od UMPpcpl  poprzez OSM po różne skalibrowane mapy rastrowe np w formacie TrekBuddy (mapy turystyczne, informacyjne Lasów Państwowych, mapy WMS z Geoportalu czy nawet skalibrowane arkusze Map Wojskowych).

Oczywiście do jednych łatwiej do innych trudniej.

Co do UmpPcPL w niektórych rejonach jest świetne pokrycie w innych bywa wręcz dziewiczo. Bywają też miejscami niedokładne.

Zdarzało mi się jechać ścieżkami na Jurze  gdzie droga na mapie biegła o kilkadziesiąt metrów z boku a ja teoretycznie pędziłem przez leśną gęstwinę.

Tak że warto korzystać z różnych map.

Najdokładniejsze mapy z leśnymi ścieżkami (jest ich najwięcej)  to mapy WMS z Geoportalu. Można je ściągać programem Mapotero.

Niestety są to mapy rastrowe wiec automatyczne nawigowanie odpada ale da się  je wykorzystać w trybie mapnika.

Edytowane przez dfq
Opublikowano
Godzinę temu, dfq napisał:

A co ma Osmand do okolicy  ?  O.o

UMP i OSM powstają przy udziale użytkowników. Dokładność pokrycia ścieżkami poszczególnych obszarów zależy od aktywności userów w danej okolicy. 

Opublikowano (edytowane)

To nic nowego, sam nie raz wysyłałem do UmpPcPL różne ślady nowych ścieżek,  albo info o niedociągniętej ścieżce i braku możliwości utworzenia trasy automatycznej nawigacji w tym rejonie.

Ale nowością jest  większa ilość ścieżek w jednym czy drugim programie nawigacyjnym przy tych samych mapach. Nie przypuszczałem że jedne programy je klonują a inne ukrywają.

Cóż, całe życie człowiek się uczy.

Edytowane przez dfq