Gość Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 W moim Soilu mam przerzutkę tylną SLX i manetki Deore pod system 2x10. Całość pracuje, ale pod obciążeniem daleko im do pracy gripshiftów Srama (nawet tych 18-letnich w moim starym Giancie). Bez obciążenia ruch, jaki wykonuję kciukiem też jest dość spory, a połowa tego ruchu to luz bez akcji. Zmiana przedniego biegu w Deorkach jest u mnie na skraju kontuzji kciuka (mam małe płetwy) - tak duży wychył ma manetka. Zastanawiam się nad wymianą i rozważam wymianę manetek na XTR SL-M980 i pozostawienie przerzutki SLX lub też wymianę manetek na gripshifty Sram X0 lub XX i przerzutki tylnej Sram X0. W pierwszym przypadku impreza kosztowałaby niecałe 600 złotych, a w drugim jakieś 1200-1300. Czy ktoś zmienił manetki Deore na XTR i odczuł znaczącą różnicę w pracy napędu? Z jednej strony jest to tańsze przejście, ale też nie chciałabym wywalać 600 złotych, a potem i tak jeszcze 1200 na Srama, gdyby się okazało, że różnica nie była jakaś znaczna, a moje kciuki muszą się nadal wyginać nienaturalnie. Co do jakości Srama jestem pewna, bo do tej pory jeździłam tylko na gripshiftach i nie zawiodły mnie nigdy - i to 3 różne modele w układzie z przerzutkami od taniej, poprzez średnią po full wypas. Soilem będę też jeździć po różnych chaszczach i urwanie przerzutki Shimano jest tańsze niż Srama, więc też biorę to pod uwagę. Z drugiej strony nie urywa się przerzutek codziennie. Co radzicie?
Gość Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 7 minut temu, Franz Mauer napisał: Jakie masz hamulce? Avid DB5. Można na jednej obejmie zamontować cyngle Srama i hamulce, ale gdybym miała zmieniać na Srama, to wolę gripshifty.
Franz Mauer Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Szkoda, bo chciałem dać Ci wypróbować manetki XT tylko że są na I-SPEC. Działają równie dobrze jak XTR, a są dużo tańsze ;-)
Gość Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 4 minuty temu, Franz Mauer napisał: Szkoda, bo chciałem dać Ci wypróbować manetki XT tylko że są na I-SPEC. Działają równie dobrze jak XTR, a są dużo tańsze ;-) Dzięki do dobre serce! A masz może porównanie do manetek Deore? Jest duża różnica między pracą tych dwóch grup?
Franz Mauer Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Jest różnica. XT działają lżej. Nie sądzę, aby był sens wchodzenia w dość kosztowne XTR. Odwiedź sklep rowerowy to porównasz w realu :-)
klu Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Po wymianie manetek z Deore na XTR M980-B zauważyłem nieco mniejszy skok jałowy ale nie jest to bardzo duża różnica. Mam długie palce, więc mi to nie przeszkadza, ale wyobrażam sobie że z mniejszą dłonią operowanie szczególnie manetką przedniej przerzutki może być kłopotliwe. Fajna jest natomiast możliwość zrzucania dwóch biegów i wrzucania czterech za jednym naciśnięciem, to jest super przydatne. XTR działają też bardziej równomiernie i wyraziście niż Deorki. Zawsze jednak kusiły mnie grip-shifty, myślę że gdybym miał mniejsze dłonie to poszedłbym właśnie w ten system.
Gość Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Czyli raczej gripshifty po wypłacie zawitają
Puncu Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 W porównaniu manetka Deore + przerzutka SLX vs. manetka i przerzutka X7 zdecydowanie szybciej i precyzyjniej działa Sram. To mocno subiektywna opinia bo jestem fanboy'em napędów Srama, ale z czegoś się to wzięło
Gość Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 21 godzin temu, Puncu napisał: W porównaniu manetka Deore + przerzutka SLX vs. manetka i przerzutka X7 zdecydowanie szybciej i precyzyjniej działa Sram. To mocno subiektywna opinia bo jestem fanboy'em napędów Srama, ale z czegoś się to wzięło Moje sympatie też są po stronie Srama. Myślałam jednak, ze dam szansę Shimano, ale z tego co czytam, to i tak skończyłoby się na Sramie, więc będę teraz polować na przerzutkę i gripshifty 2x10.
Andrzej Sawicki Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Manetki są ważniejsze niż przerzutka. Sprawdź na parkingu jakiegoś sklepu, jak Ci się spodobają XT lub XTR. Zawsze to własne wrażenia, a nie nasze opowieści. Dla mnie Deore XT jest doskonałe, ale ja mam łapy.
ponczi Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 W moim napędzie, gdzie mam przerzutkę Zee i manetke Deore m610, wymieniłem zmieniarkę na Saint. Jest to coś pokroju XTR i zmiana znaczna na plus. Całość pracuje znacznie sprawniej. Jakbym sie przesiadł z auta bez wspomagania kierownicy na takie ze wspomaganiem. Instant realese i multi realese robią robotę.
PeKa Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Porównałem sobie kilka dni temu GX Eagle z XT M8000. W GX'ie minimalnie mniejszy skok manetki i minimalnie lżejsza jej praca. Dla mnie jednak Shimano wygrywa trzema punktami: - instant release; - multi release; - 2-Way release.
Gość Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 15 minut temu, PeKa napisał: Porównałem sobie kilka dni temu GX Eagle z XT M8000. W GX'ie minimalnie mniejszy skok manetki i minimalnie lżejsza jej praca. Dla mnie jednak Shimano wygrywa trzema punktami: - instant release; - multi release; - 2-Way release. Mówisz o cynglach czy o gripshiftach?
Rekomendowane odpowiedzi