dptomek Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Witam, Zastanawiam się nad budową nowego rowera na ramie 29 cali KROSS LEVEL B8 29 Obecnie posiadam rower LAZARO MTB 26 cali, osprzęt alivio shimano, nie do końca się na tym znam, ale wymyśliłem sobie że zakupię ramę, do tego dokupię amortyzator przedni + koła, a resztę przełożę z LAZARO. Tak bez rozpisywania się myślicie że to ma sens? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedz
nonz Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 (edytowane) Myślę ze tak, ale tylko jeśli ramę i amortyzator kupisz okazyjnie. Będziesz potrzebował także przedniej przerzutki kompatybilnej z Direct Mount. Podlicz sobie w Excelu koszt zakupu nowych części i porównaj z zakupem np zeszłorocznego lub używanego modelu. Edytowane 17 Kwietnia 2017 przez nonz
dptomek Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Rama to koszt około 600 zł. + przedni amortyzator 300 + koła około 400 zł + opony i deski Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Avalanche Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Nie wiem jak chcesz używać ten rower, ale podejrzewam że bardziej do jazdy cross country niż po mieście. W związku z tym nie jestem pewien czy amortyzator (niektórzy co bardziej złośliwi twierdzą, że uginacz ) za 300 zł jest dobrym pomysłem i spełni twoje oczekiwania. Żeby nie było, to ja przez 11 ostatnich lat też na takim jeździłem. Nominalny skok 80mm, ale realny 40mm Na wszystkim da się jeździć, ale w końcu postanowiłem, że czas na wymianę na amortyzator powietrzny. Jeśli twój budżet jest ostateczny, to poczytaj ten wątek: może znajdziesz tam ciekawe dla ciebie informacje. Zawsze można najpierw założyć sztywny widelec, a jak się kasa uzbiera to kupić porządniejszy amortyzator. Nie od razu Rock Shox Reba, ale uważam że Suntour Raidon/Epicon też są dobre.
dptomek Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Faktycznie widelec mogę kupić jakiś sztywny, zostają koła + opony. A pozostałe elementy powinny pasować? Co dokładnie musiałbym sprawdzić i czy na pewno będzie pasować że starego rowera?Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Dnia 17.04.2017 o 20:58, dptomek napisał: Rama to koszt około 600 zł. + przedni amortyzator 300 + koła około 400 zł + opony i deski Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka No cóż za 300zł to amorka nie kupisz 29" nawet używanego. To będzie typowy uginacz, lepiej już kupić sztywny widelec, mnie problemów i taniej nieco... Koła za 400zł... no nie wiem, też nie jest to dobry pomysł, bo albo bardzo kiepskie koła to będą, albo bardzo wytyrane. Budowa roweru 29er przy bardzo ograniczonym budżecie raczej nie ma wielkiego sensu.
Rekomendowane odpowiedzi