bruno824 Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Witam. Posiadam przedni hamulec deore xt m785. Moja tarcza ma bardzo delikatne bicie dosłownie 0,2-3mm. Po regulacji i ustawieniu hamulca klocki i tak ocierają o tarcze, jest to bardzo bardzo delikatne ponieważ nie słychać tego podczas jazdy tylko w pokoju gdy jest cicho. Nie widzę różnicy żeby jakoś hamowało i to koło, ale po prostu drażni mnie to i chalbym aby było idealnie i nie ocieralo. Jak zapewnia producent. "Shimano zastosowało system Serwo Wave dzięki któremu klocki nie ocierają o tarcze hamulcowe. Dzieje się tak ponieważ klocki w fazie „spoczynku” znajdują się daleko od tarczy, a w momencie rozpoczęcie hamowania przybliżają się szybko do tarczy". Szczerze mówiąc to odległości między klockami a tarcza są po prostu grubości kartki, są tak znikome, ze ledwo widać ten prześwit. Siła hamowania jest świetna. Przesiadłem się z bb5 i po prostu rewelacja, jestem pod wrażeniem. Tylko co z ta odległością między tarcza a klockami? Może coś jest nie tak z tloczkami i nie wracają do odpowiedniej pozycji, a może rzeczywiście ta szczelina ma taka być? Ktoś miał doświadczenie z czymś takim? Dziękuje z góry za odpowiedzi.
PeKa Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Czekam z niecierpliwością na odpowiedzi, bo mam identyczny problem, w identycznym hamulcu
Rekomendowane odpowiedzi