Skocz do zawartości

Problem z łańcuchem KMC

piterrrxd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam w szosie łańcuch KMC X10, prawdopodobnie model 10.73. Korba Tiagra 4700 52-36, kaseta HG500, przerzutka Tiagra 4700 SS. Od nowości napęd był dosyć mocno słyszalny przy używaniu dużego blatu z przodu. Im mniejsza koronka z tyłu, tym głośniej. Dało się z tym przeżyć, ale postanowiłem coś z tym zrobić. Kilka dni temu zrobiłem dokładne czyszczenie w benzynie ekstrakcyjnej łańcucha i kasety. Po odparowaniu i przetarciu nasmarowałem dwukrotnie łańcuch czerwonym finishem. Przy niskiej kadencji lub użyciu małego blatu z przodu jest ok, natomiast przy większej kadencji łańcuch zaczyna bardzo głośno brzęczeć itd. Nie jest to dźwięk ocierania/przeskakiwania. Dźwięk wyraźnie dochodzi z kasety. Sama kaseta jest dokręcona dobrze, tylną przerzutkę również sprawdziłem podmieniając na inną na próbę. Hak jest prosty. Posmarowałem już nawet olejem na zmienne warunki i nie pomogło. Zmiany biegów działają idealnie, nic nie przeskakuje. Czy może być to wina łańcucha? Może fabrycznie jest jakiś "walnięty"? Ogniw jest 107 lub 109. Przymiar nie wpada między ogniwa. Przejechane ma ok 800-900km. Może KMC gryzą się z nową Tiagrą lub daną kasetą? Myślałem nad zmianą na łańcuch Campagniolo Veloce, widziałem że ma bardzo dobre opinie. Dodam jeszcze, że początkowo zamówiłem identyczną szosę w rozmiarze 58, napęd działał bardzo cicho, jednak rama była za duża, więc wymieniłem na 54, w którym od nowości było wyraźnie głośniej. Trochę pomaga ręczne zbliżenie przerzutki do kasety, ale śruba odpowiedzialna za to (b screw) nic nie zmienia.

Opublikowano (edytowane)

wygląda na to że wszystko sprawdziłeś - więc kup drugi łańcuch ( i tak za jeszcze raz tyle km  około,  będziesz musiał mieć nowy ) i wyjdzie czy to on był sprawcą głośności czy może jednak coś w kole siedzi ? :)

Ja mam identyczny napęd w Merida Reacto i identyczne łańcuchy zawsze - dokładnie ten model co Ty - i mnie nie słychać jak jadę kompletnie :)

Edytowane przez Marek Karnecki
Opublikowano

Ten Campy jest rzeczywiście taki dobry, jak piszą? Wina koła to raczej nie jest, bębenek nie ma luzu.

Opublikowano

Dlaczego masz nieparzystą liczbę ogniw? 

Dodaj lub odejmij ogniwo i po temacie 😁 Ja cały czas używam łańcuchów KMC w różnych konfiguracjach i podobny problem miałem, gdy przez przypafek źle zostawiłem nieparzystą liczbę ogniw. 

Opublikowano (edytowane)

Liczyłem ogniwa bez spinki. Byłem dzisiaj w lokalnym serwisie. Zmieniliśmy łańcuch na też używany Shimano HG701 (11-rzędowy) i nie było żadnego problemu z pracą, różnica wręcz kolosalna. Albo mam jakiś dziwny egzemplarz tego KMC, albo sama kaseta nie przyjmuje go. Shimano był też trochę bardziej wyciągnięty niż KMC. A może problemem jest szerokość łańcucha 10rz?

Edytowane przez piterrrxd
Opublikowano

Dziwne, bo shimano bez problemów pracuje z KMC tym, bardziej że KMC produkowało łańcuchy z logiem Shimano 😉

Ale kto wie. Może rzeczywiście trafiłeś jakiś lipny egzemplarz. Ja nigdy lipy od KMC nie uswiadczylem 😁

Opublikowano
2 godziny temu, piterrrxd napisał:

A może problemem jest szerokość łańcucha 10rz?

No jest to jakiś trop. Jak masz założony ten KMC 10rz to przyjrzyj się ile masz miejsca między łańcuchem a zębatkami i oceń na oko czy łańcuch nie siedzi za ciasno.

Opublikowano

@sajekk wydaje mi się, że miejsca jest dość, ale może przy dużej kadencji dopiero zaczyna "latać" na boki, tego nie sprawdzę. Pytanie czy kupić ten HG701, czy spróbować Campe Veloce lub jakiś Shimano 10rz?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Sprawdziłem niedawno X10.93 i jest to samo. Wydaje mi się, że na biegach 8-10 zaczyna się przekos względem dużego blatu i łańcuch z tyłu zaczyna lekko "haczyć" o zęby sąsiadującej, większej koronki na "wylocie" z kasety i stąd ten dźwięk (jak kręcę korbą do tyłu, to wyraźnie o nie zaczepia). Może rzeczywiście przy krótkim tylnym trójkącie rozwiązaniem będzie węższy łańcuch 11rz. Spróbuję na dniach założyć na próbę X11.93.

Opublikowano

Dziwne, ze 10 rzedowy łańcuch nie chce prawidłowo współpracować z 10 rzedową kasetą. Może coś nie tak z linią łańcucha. Coś z korba było robione?

BTW: standardowo szerokość łańcucha 10 rz to ok. 5,88-5,9mm, a 11 rz to 5,65 mm. Czyli różnica spora, ale nie powinno być tak,że łańcuch 11 rz współpracuje z kasetą 10rz, a 10 rz nie chce...?? :(

Opublikowano (edytowane)

Współpracuje idealnie poza tymi odgłosami na ustawieniu duży blat przód, 7-9 bieg tył. O dziwno na biegu 10 jest cichutko, a tam jest przecież największy przekos. Może inne ustawienie względem reszty koronek, inny profil zębów. Spróbuję łańcucha 11rz KMC i dam znać. Jeśli dalej tak będzie, to zmienię na Shimano 601/701. W serwisie na używanym łańcuchu Shimano 701 chodziło idealnie.

Edytowane przez piterrrxd
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zamontowałem wczoraj łańcuch Shimano CN-HG601, dzisiaj była jazda próbna. Teraz chodzi wszystko ciuchutko :)

Opublikowano

Sam niedługo pewnie będę musiał wymienić łańcuch u siebie i KMC wypada lepiej cenowo, ale po Twoim przypadku nie wiem czy podobne problemy nie wystąpią u mnie. 😓

Opublikowano

Dźwięk nie ustał w 100%, ale jest o wiele wiele ciszej. KMC moim zdaniem lepiej wchodził na dużą zębatkę w korbie, za to Shimano lepiej przerzuca na kasecie. CN-HG601 można kupić na allegro za ok 60zł, więc cena podobna jak KMC, tylko trzeba dokupić spinkę za ok 10zł. Jak z trwałością okaże się na koniec sezonu.