GrochowaMTB Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Właściwie wszystko w temacie. Zależy mi aby koszyk był nisko montowany tak aby na górze zmieściła się torba pod ramę i aby wkładało się bidon bokiem. Ktoś przerabiał temat?
Pitt35 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 W dniu 19.04.2018 o 10:06, GrochowaMTB napisał: Właściwie wszystko w temacie. Zależy mi aby koszyk był nisko montowany tak aby na górze zmieściła się torba pod ramę i aby wkładało się bidon bokiem. Ktoś przerabiał temat? Mam koszyki Specialized Zee Cage II wkładane z boku. Zrobiłem sobie adapter na dolną rurę i ten koszyk poszedł w dół Co prawda mieści się tam bidon 0,5 l ale wchodzi bez problemów ten na podsiodłowej to 0,75 l.. Adapter to kawałek płaskownika aluminiowego. Podpatrzyłem to gdzieś w necie. Jak chcesz to jutro zrobię dokładne zdjęcia z bliska.
GrochowaMTB Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 26 Kwietnia 2018 (edytowane) 3 godziny temu, Pitt35 napisał: Mam koszyki Specialized Zee Cage II wkładane z boku. Zrobiłem sobie adapter na dolną rurę i ten koszyk poszedł w dół Co prawda mieści się tam bidon 0,5 l ale wchodzi bez problemów ten na podsiodłowej to 0,75 l.. Adapter to kawałek płaskownika aluminiowego. Podpatrzyłem to gdzieś w necie. Jak chcesz to jutro zrobię dokładne zdjęcia z bliska. Mamy takie same rowery Już kupiłem zefala i widzę, że mają sporą "tolerancję" montażu.... wyglądają brzydko, ale były tanie. Zobaczymy jak będą się sprawować. Edytowane 26 Kwietnia 2018 przez GrochowaMTB
Pitt35 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 (edytowane) 9 godzin temu, GrochowaMTB napisał: Mamy takie same rowery Już kupiłem zefala i widzę, że mają sporą "tolerancję" montażu.... wyglądają brzydko, ale były tanie. Zobaczymy jak będą się sprawować. Tak tak mamy te same rowery ZEFAL WIIZ jeżeli taki koszyk masz to też będzie odpowiedni bo ma ładowanie z prawego lub lewego boku w zależności jak przykręcisz koszyk. Ja ten adapter zrobiłem z płaskownika aluminiowego 12mm x 4 mm długość około 21 lub 22 cm pomalowałem na czarno wywierciłem cztery otwory. Sam koszyk obniżył się o około 6-7 cm. Jak na zdjęciach widać wejdą bidony 0,5l swobodnie ale 0,7 też wejdą. Edytowane 27 Kwietnia 2018 przez Pitt35
GrochowaMTB Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 27 Kwietnia 2018 (edytowane) 45 minut temu, Pitt35 napisał: Tak tak mamy te same rowery ZEFAL WIIZ jeżeli taki koszyk masz to też będzie odpowiedni bo ma ładowanie z prawego lub lewego boku w zależności jak przykręcisz koszyk. Ja ten adapter zrobiłem z płaskownika aluminiowego 12mm x 4 mm długość około 21 lub 22 cm pomalowałem na czarno wywierciłem cztery otwory. Sam koszyk obniżył się o około 6-7 cm. Jak na zdjęciach widać wejdą bidony 0,5l swobodnie ale 0,7 też wejdą. A jaki masz rozmiar ramy? To jest 56? bardzo ładne te koszyki i ładnie to upchnąłeś. Edytowane 27 Kwietnia 2018 przez GrochowaMTB
Pitt35 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 7 godzin temu, GrochowaMTB napisał: A jaki masz rozmiar ramy? To jest 56? bardzo ładne te koszyki i ładnie to upchnąłeś. Mam ramę 58. Jak byś nie miał takiego płaskownika mogę Ci wysłać po kosztach znaczka. Ja się trochę naszukałem bo w castoramie czy innych marketach mieli za cienkie (chyba 1 lub 2 mm) i nie były odpowiednio sztywne przez co pełny bidon na wertepach lekko uderzał o ramę. Teraz przy 4 mm jest ok.
GrochowaMTB Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 30 Kwietnia 2018 W dniu 27.04.2018 o 17:35, Pitt35 napisał: Mam ramę 58. Jak byś nie miał takiego płaskownika mogę Ci wysłać po kosztach znaczka. Ja się trochę naszukałem bo w castoramie czy innych marketach mieli za cienkie (chyba 1 lub 2 mm) i nie były odpowiednio sztywne przez co pełny bidon na wertepach lekko uderzał o ramę. Teraz przy 4 mm jest ok. Zamontowałem te cefale i jest znacząco lepiej. Bidony zeszły o jakieś 2 cm. Ale jak masz ten jeden płaskownik to czemu nie. Bidon poziomy mógł by mi zjechać jeszcze z 2 cm i było by idealnie. Ten płaskownik rozwiązał by problem. Przy włożeniu toreb może to ułatwić życie.
bkt Opublikowano 26 Czerwca 2018 Opublikowano 26 Czerwca 2018 W dniu 26.04.2018 o 20:59, Pitt35 napisał: Mam koszyki Specialized Zee Cage II wkładane z boku. Zrobiłem sobie adapter na dolną rurę i ten koszyk poszedł w dół Co prawda mieści się tam bidon 0,5 l ale wchodzi bez problemów ten na podsiodłowej to 0,75 l.. Adapter to kawałek płaskownika aluminiowego. Podpatrzyłem to gdzieś w necie. Jak chcesz to jutro zrobię dokładne zdjęcia z bliska. Co to za torba? Jakiś link? Polecicie koszyk na bidon taki między przednie koło a ramę? Rame mam 17 unibike evolution z chyba 2008.
Pitt35 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Opublikowano 27 Czerwca 2018 FSA Gossamer Pro 48/32T. Koszyk pod ramę używam zwykły aluminiowy z deca plus stalowa butelka 0,7l.
bkt Opublikowano 27 Czerwca 2018 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Godzinę temu, Pitt35 napisał: FSA Gossamer Pro 48/32T. Koszyk pod ramę używam zwykły aluminiowy z deca plus stalowa butelka 0,7l. Chodziło mi o torbę pod rama nie o korbe😁
Pitt35 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Sory zje..ny jestem po ostatniej wyprawie. Torba to Burra Burra speca. http://www.synkros.pl/product-pol-7564-Sakwa-Specialized-Burra-Burra-Framepack-5.html Tylko, że ja mam ramę 58 i torbę Framepack 8 ale ta już jest niedostępna. Dostępne są 5 i 3 na stronie podane są wymiary więc może 5 lub 3 Ci przypasuje. Torbę polecam jest wodoszczelna, ma fajne dwie kieszonki po lewej stronie na drobiazgi po prawej komorę główną. Kilka dni w deszczu nie zrobiło na niej wrażenia. Z tego zestawu Speca ta torba jest najlepsza.
exterytorialny Opublikowano 21 Lutego 2019 Opublikowano 21 Lutego 2019 Używam koszyka z bocznym wkładaniem Bontrager Sideswipe RL. W ramie mojego fulla z tym koszykiem mieści się bidon 750 ml. Ze standardowym koszykiem ładowanym od góry nie mógł wejść nawet 500 ml. Zalety: bardzo mocne trzymanie bidonu, niska waga, możliwość obustronnego montażu. Wady: cena i niewielka możliwość regulacji wysokości montażu.
Rekomendowane odpowiedzi