Skocz do zawartości

Szukam miękkiego siodełka, chyba żelowego na rower górski - wdziałem go na jednym z filmie na YT

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, szukam miękkiego siodełka, chyba żelowego na rower górski - wdziałem go na jednym z filmie na YT w kanale SzajkBajka.

W tej chwili nie mogę znaleźć niestety tego filmu. Może ktoś pamięta co to był za film i odcinek na YT i o jakim była mowa siodełku?

Pamiętam tylko, że wspominane było tam, że jeśli kogoś nadal boli to może spróbować zmienić na takie siodełko i jest ono mimo tego, że na rower górski i nie jest szerokie to jest dobrze jak by wypełnione żelem i jest przyjemne i miękkie i może to pomóc i dlatego było polecane w filmie.

Chciałem właśnie sobie sprawdzić cenę tego siodełka i je zakupić.

Film na pewno nie jest zbyt nowy, gdyż oglądałem ten film jakiś czas temu już. Być może jednak pomyliłem się i widziałem na innym kanale w YT.

Pozdrawiam, z góry dziękuje za odpowiedzi :)

Opublikowano

Zmierz sobie najpierw rozstaw kości kulszowych, potem dodaj około 15mm i szukaj siodła o takiej szerokości. Nawet super miękkie siodło nie pomoże, jeśli kości nie będą miały podparcia.

Opublikowano
13 minut temu, Papynsky napisał:

@Sziva, jak dokonać tego pomiaru, jest jakiś domowy sposób?

Jest, a nawet kilka.

Pierwszy - siadasz na dłoniach i palcami wskazującymi wymacujesz wystające dwie kości. Podnosisz kuper i druga osoba mierzy odległość między Twoimi palcami. Pomiar najlepiej jest ze dwa-trzy razy powtórzyć i upewnić się co do wyniku.

Drugi - idziesz do sklepu ogrodniczego/Castoramy/Obi/LM itp. i kupujesz za kilka złotych gąbkę florystyczną. Gąbkę tę warto owinąć folią spożywczą przezroczystą, bo potrafi zostawić pył na spodniach. Kładziesz gąbkę na twardym stołku i siadasz na nią dociskając kuper do stołka. Gdy wstaniesz, masz piękne odbicie swojej szanownej i dwa głębokie dołki w tym odbiciu. Wyznaczasz najniżej położone punkty w dołkach i mierzysz między nimi odległość.

Trzeci - robisz to samo co powyżej, ale na mokrym piasku.

Opublikowano (edytowane)

@Sziva mam obawy czy sprawdzi się to w przypadku grubej pupy ;) 

@RemixPL1994 poczytaj o siodełkach Witkopp Medicus. Ja mam i myślę że mniej więcej tego szukasz.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Dobrze pomiary wychodzą na kawałku styropianu, albo plasterkach plasteliny. Spotkałem się z opisem, pomiaru na piance florystycznej, czyli na czymś, co się potrafi odkształcić bez szybkiego powrotu do stanu pierwotnego. 

Ale ja polecam styropian. Siadasz, tak by kolana były pod katem prostym, chwilę trzeba się pomościć,  pochylić do przodu. Zostają wyraźne dwa dołeczki, zaznaczamy środki tych dołeczków, mierzymy odległość i już masz wiedzę o rozstawie kości kulszowych. :)

Opublikowano
33 minuty temu, zibi_j1 napisał:

@Sziva mam obawy czy sprawdzi się to w przypadku grubej pupy ;) 

Próbować można :) Zostaje jeszcze zdjęcie rtg.

Opublikowano
19 godzin temu, RemixPL1994 napisał:

szukam miękkiego siodełka, chyba żelowego na rower górski - wdziałem go na jednym z filmie na YT w kanale SzajkBajka

Właśnie też tego szukam i nie mogę odnaleźć. Czy ktoś może podać linka do tego filmiku lub podać nazwę tego siodełka ? byłbym wdzięczny.

Opublikowano

Ręki uciąć sobie nie dam. Ale strzelam, że chodziło o coś od WTB - prawdopodobnie Pure lub Rocket. 

Opublikowano

Szkoda, że nie mogę znaleźć linku do filmu by potwierdzić o którym mowa była na pewno :(

Opublikowano

Powiem tak. Siodełka WTB, nawet te najmniej wypełnione jak np. Silverado są jednymi z najbardziej neutralnych i wygodnych siodełek na rynku. Modele podane powyżej są na standardy MTB mięciutkimi kanapami. Od lat używam tylko ich siodełek, aktualnie w obu rowerach modelu Volt i jak dla mnie, to i tak jest już już mocno wypełnione, a ww. mają go jeszcze więcej.

Opublikowano

@Sziva, wyszło mi jakieś 12cm rozstawu kości kulszowych. W poście wyżej pisałas że do tego należy dodać jakieś 15mm, ale w różnych miejscach internetu, że powinno to być jakieś 20-30mm, a nawet więcej. I jak być tu mądrym?

Opublikowano
24 minuty temu, Papynsky napisał:

@Sziva, wyszło mi jakieś 12cm rozstawu kości kulszowych. W poście wyżej pisałas że do tego należy dodać jakieś 15mm, ale w różnych miejscach internetu, że powinno to być jakieś 20-30mm, a nawet więcej. I jak być tu mądrym?

Jedne źródła podają 15, inne więcej. 

Ja mam rozstaw 135-140 (w zależności od pomiaru) i wygodne jest dla mnie siodełko 160mm. Ostatnio kupiłam siodło 150mm i nie jest dla mnie wygodne, więc chyba faktycznie lepiej dodać więcej.

Opublikowano

To ja w taki razie najprawdopodobniej spróbuję z siodełkiem 143mm szerokości .

Opublikowano

Ja ciągle walczę z doborem siodełka, myślałem, że dość komfortowe wtb comfort będzie ok, ale przy spodenkach z wkładką okazało się, że jest tego pod tyłkiem trochę za dużo, więc zmieniłem na WTB Pure V. Staram się oscylować w okolicy wyżej wspomnianych 20-30mm od pomiaru kości, a ile dokładnie to już zależy od rozmiaru danego siodełka, nie są przecież robione co kilka mm, poza tym sam pomiar jest też nie za dokładny, na pewno jest kilka mm błędu.
Póki co pure v daje rade, podczas jazdy komfort średni, ale po jeździe już tyłek tak boli (zaryzykowałbym stwierdzenie, że w ogóle nie boli), natomiast jeszcze nie jest to ideał.

Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Janina brat mamy WTB pure i jest mega pozytyw.
Nie trzeba używać pampersa.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A ja będę mieć na sprzedaż dwa siodełka WTB Volt Comp o szerokości 135mm (na mnie dużo za małe) i 150mm (już lepsze, ale dalej za małe). Szkoda, że WTB nie robi szerszych siodeł niż te 150mm, bo sam kształt by mi podpasował.

Opublikowano
2 godziny temu, Sziva napisał:

A ja będę mieć na sprzedaż dwa siodełka WTB Volt Comp o szerokości 135mm (na mnie dużo za małe) i 150mm (już lepsze, ale dalej za małe). Szkoda, że WTB nie robi szerszych siodeł niż te 150mm, bo sam kształt by mi podpasował.

muszę i ja ten mój tyłek jakoś zmierzyć, ale ze wstępnych przymiarek to chyba tez jest u mnie szeroko :/ Siedziałem na Volcie wczoraj i wydawał się twardy. Czułem się na nim w pampersie jak na swoim bez.

Opublikowano
5 minut temu, zibi_j1 napisał:

muszę i ja ten mój tyłek jakoś zmierzyć, ale ze wstępnych przymiarek to chyba tez jest u mnie szeroko :/ Siedziałem na Volcie wczoraj i wydawał się twardy. Czułem się na nim w pampersie jak na swoim bez.

Jeśli siedziałeś na za wąskim, to jest bardzo niewygodnie.

Opublikowano

Ja mam rozstaw ok.12cm, ciągle szukam czegoś oscylując ok. 140mm, 135 może być za małe, a 150 za duże, chociaż może spróbuję czegoś węższego, bo poniżej 140 jeszcze nie miałem :)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ja rozstaw guzów kulszowych mam około 12 cm. Testowałem najpierw selle Italia slr max flow s3 i nie było za wygodne, później specialized phenom 143mm i było lepiej, ale bez rewelacji. Następnie udałem się na pomiar id match i proponowane siodełko to slr s2. Po doświadczeniach z slr-em s3 nie chciałem ryzykować i nabyłem fabric line 142 mm. Pierwsze wrażenie mega pozytywne. Będę mógł powiedzieć coś więcej dopiero jak pojeżdżę dłuższe trasy. 

Opublikowano

Wtb Pure.
W moim przypadku mogę jeździć nawet bez wkładki/pampersa

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka