Skocz do zawartości

Ocierający się łańcuch

JLBuraku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, nie wiedziałem pod którą podkategorię zakwalifikować mój problem,  więc mam nadzieję, że dobrze trafiłem. :). Dosłownie 4 dni temu kupiłem rower (Scott Aspect 940) i zauważyłem pewien problem, a właściwie usłyszałem. Przy najcięższym przełożeniu - w moim przypadku jest to 3-9, łańcuch po prostu ociera się o część metalową napędu (wybaczcie za niesprecyzowanie, ale to moje początki z rowerami)  i wydaję co kilka obrotów po prostu szelest, a jak wiadomo takie rzeczy są dosyć denerwujące. Wracając, rower kupiłem nowy - w sklepie, gdzie został złożony ręcznie oraz wyregulowany przed oddaniem go w moje ręcę. Więc mam ogromną prośbę o jakieś rady czy to po prostu się dotrze po czasie, cy też może jest coś źle wyregulowane. Mam do tego sklepu jakieś 40km i miałem w planach dopiero oddać im go na przegląd w lipcu, więc zależy mi na odpowiedzi czy jeżdżąc nie pogłębię problemu, czy mogę spokojnie doczekać do połowy lipca. Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdą pomoc. :)

Opublikowano

domyślam się, że chodzi o prowadnik przedniej przerzutki. Być może trzeba go nieco poluzować na ograniczniku. Przyczyną może też być sztywność ramy czy samej korby

• Lubię to! 1
Opublikowano

A sztywność ramy/korby to kwestia nie wiem ''dotarcia'', czy to wada sprzętu?

Opublikowano

Czołem! Z  tego co piszesz to pewnie ocieranie łańcucha o prowadnicę przedniej przerzutki tak jak pisze @trollu do wyregulowania śrubkami ograniczającymi. Sztywnością ramy czy korby raczej bym sobie głowy nie zawracał, bo to nie rower za 300zł. Chyba, że masz takie mocne "kopyto", że przy mocnym pedałowaniu to występuje (jeśli to Twój początek z rowerami to nie zakładam, że tak jest). Sytuacja denerwuje tylko uszy :) polecam MP3 do jazdy albo krótki filmik na YT odnośnie regulacji przedniej przerzutki - prosta sprawa i mając śrubokręt z pewnością dasz sobie radę :) Pozdrawiam 

ps. Takie rowerowe świerszcze są zmorą każdego rowerzysty ;) przygotuj się, że jak zlikwidujesz jeden to pojawi się następny :)

Opublikowano

Suport to wredne miejsce - skąd niby tyle psioczenia na presfity czy po co wymyślili HTII a teraz kręcą nosem na korbę na kwadrat? Wyregulować przerzutkę ale tak jak wyżej - być może najlepiej to olać, też miałem takie problemy i najlepszym rozwiązaniem było przestać zwracać na to uwagę

• Lubię to! 1
Opublikowano

Okej, w taki razie dzięki. Spróbuję ją podregulować, ew. wspomnę w lipcu o tym na przeglądzie i tyle. Jeszcze raz dzięki za szybką pomoc. :)

Opublikowano

A musisz jeździć na najtwardszym przełożeniu ? :)

Sprawdź jeszcze czy prowadnik przedniej przerzutki jest równolegle do blatów. Rowerów do składania zawsze mnogo a czasu mało, na dokładność bym nie liczył.