Skocz do zawartości

Koła składane vs systemowe do 900 zł - >Luźna dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Luźna, dyskusja ;-) za i przeciw.

Odkładam i odkładam kupno drugiego zestawu kół do przelaja, bo niby nie jest mi, aż tak potrzebny, ale z drugiej strony uszczęśliwić by mnie mógł :-P I tak przeglądając oferty znalazłem takie coś http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7179949855

I jak takie koła mają się np do fulcrum racing 7?

Za kołami składanymi według mnie przeważa łatwy dostęp do części zamiennych, często tańsze niż odpowiedniki do kół systemowych.

Możliwość wybrania j kolorystyki. Wytrzymałość?

A jakie jest wasze zdanie?

Opublikowano

Też luźno Ciebie zapytam- podobają Ci się te koła?Bo oprócz tego że mogą być wytrzymałe,to koła mają stanowić jakąś spójność z rowerem i przede wszystkim mają się podobać .nie wypłacił bym za nie połowy ich wartości-jak dla mnei straszna ''cepelia''.O Fulcrumach się nie wypowiem  ,jeżdżę na Visionach.

Opublikowano

Szczerze to tak średnio bym powiedział, choć w wersji all black z dodatkiem czerwieni byłby już chyba całkiem spoko.

Po prostu rozglądam się za jakimś kółkiem na szose do przełaja.

Ogólnie też zastanawiałem się nad skomplikowaniem części i dać komuś, żeby wszystko poskładał do kupy...

Opublikowano

Obręcze z czasów gdy jeszcze jedynym słusznym wyborem były oponki 23 mm.

Teraz z roku na rok robią się coraz szersze. Ja wolałbym fulcrumy. Chociaż jeżeli komuś zależy na wadze to te mają przewagę. Tylko, że finansowo to już nliżej pułapu F5 LG.

Opublikowano

Czyli jaką teraz szerokością wew obręczy warto się zainteresować? Opony jakie bym chciał zainstalować to minimum 28c

Opublikowano

17+ 😀 Oczywiście i na 13 mm felgę wejdą oponki 28c. Ale raczej będą miały mniej niż 28 mm a dodatkowo oponka będzie wyglądała "balonowato" .

• Lubię to! 1
Opublikowano

Nawet jeśli chciałbym samemu wszystko skompletować to może ktoś mi poleci jakiś zestaw do 800 zł? Piasty na pewno jakiś novatec, tylko jaki? Obręcze to chyba DT Swiss R 460 przód 24 szprychy, tył 28? Najchętniej i najlepiej opcja asymetryczna? Co do szprych to nie mam pojęcia... Jakieś sugestie?
Da radę skompletować jakiś spoko zestaw do 8 stówek?

Moja waga to około 75kg ;)

Opublikowano

Co sądzicie o takim zestawie:

Piasty Novatec A291 i F482

Obręcze DT R460 20h i 24h

Szprychy DT Competiiton race

Cena 850

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Też chcę wymienić koła, jeżdżę przez ostatnie 7 lat na WH-R550 i przy swojej wadze (przeszła od 100kg do 85 przez ten czas ) po prostu je zajechałem, oczywiście bez żadnego serwisowania, dziwię się że dały radę.  Zastanawiam sie nad składanymi, wysłałem parę zapytań, ale mam możliwość kupić systemowe DT Swiss R 24 Spline, 500 km przebiegu, obręcz 18mm za 650 PLN, trochę o nich czytałem, vR 23 ma podobno dość miękkie obręcze, nie wiem jak R24. Macie jakieś doświadczenia z tym modelem? Waże 85 kg i na pewno będę woził ze sobą bagaż, może do 20 kg.