Skocz do zawartości

Irytujące skrzypienie przy podskakiwaniu i pedałowaniu

suley

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Mam taki problem, mianowicie od paru dni coś mi piszczy w rowerze, i nie mam pojęcia co to może być. Piszczenie pojawia się przy takim podskakiwaniu jak na filmiku prawie za każdym razem, natomiast potrafi piszczeć też przy pedałowaniu co jakiś czas. Popiszczy 15min i przestaje i tak co jakiś czas. Rozkręciłem cały suport (octalink) przesmarowałem miski suportu, ramiona korby, śruby od blatów, gwinty w ramie i gwinty w pedałach (shimano m520). Popsikałem także bloki i pedały silikonem w sprayu. Pedały są prawie nowe (mają przejechane może 500-600km). Nic już nie przychodzi mi do głowy. Ewentualnie rozkręcenie i przesmarowanie pedałów, ale czy to możliwe, że przy tak niskim przebiegu coś im może dolegać?

Opublikowano

Nasmsruj porządnie łańcuch. Czasem po mocnym myciu łańcucha potrafi skrzypić jeśli potem za lekko naoliwimy. 

Opublikowano (edytowane)

Lańcuch niedawno smarowałem ale spróbuję jeszcze raz, moze faktycznie pominąłem któreś ogniwo. Oliwki starałem się dawać nie za dużo pierwszy raz używając finish line'a zielonego - wczesniej używałem innej o dużo rzadszej konsystencji.

Edytowane przez suley
Opublikowano

Problem rozwiązany - winne były pedały. Niestety silikon w sprayu nie wystarczył, natomiast pomógł słynny łt smar do łożysk w miejscach gdzie wchodzi blok.