lukaszko Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Na maratonie w Miękinia pechowo przebiłem oponę. Ogromny gwóźdź wszedł bokiem opony a wyszedł górą. Dziury były tak duże że mleko nie miało szans. Wygląda to tak jak na zdjęciach poniżej. Pytanie jak to załatać? Próbowałem łatkami ZEFAL ale nie trzymają, schodzi powietrze a łatkę łatwo oderwać. Macie jakiś patent? Szkoda mi opony bo to nowa vittoria mezcal g+. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Kkaaeell Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Kup zestaw naprawczy do opon tubeless
lukaszko Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Jakiś przykład? Te łatki ZEFAL niby też do tubeless. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Kumpel stosuje ten kit https://www.centrumrowerowe.pl/zestaw-naprawczy-maxalami-tubeless-repair-kit-maxi-pd16250/?v_Id=118471&gclid=CjwKCAjw2dvWBRBvEiwADllhnxcAZ1ICJGFeSzO1chNCQFZuSAaYXIbQtRIWPdisWjmIFhcMLMAezxoCwgQQAvD_BwE Ale nie wiem jak będzie u Ciebie z bokiem opony, moim zdaniem po uszkodzeniu ścinki bocznej jak w samochodzie opona nadaje się na śmieci.
Andrzej Sawicki Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 (edytowane) Można przykleić łatkę klejem wulkanizującym od wewnętrznej strony. Będzie trochę zabawy ze zdjęciem warstwy mleka (lateks to nie guma -- nie zwulkanizuje się) i ponownym uszczelnieniem. Albo wersja na trasę, tutaj nieco tańsza: https://sklep.twr.com.pl/product-pol-191-Zestaw-do-latania-opon-bezdetkowych-Tubeless-Tire-Pepair.html Wpychasz taki jeden pasek do połowy do dziury i wtedy pompujesz oponę. Mleko powinno zamknąć pozostałe małe dziurki. W tej wersji nie trzeba otwierać opony. Edytowane 18 Kwietnia 2018 przez Andrzej Sawicki
lukaszko Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 18 Kwietnia 2018 To nowa opona, tylko 100 km przejechała więc mleko nie zaschło i bez problemu wyczyściłem to miejsce ale łatka i tak puszcza powietrze i dało się ja oderwać. Sznur do łatania mam ale wydaje mi się że to rozwiązanie awaryjne, nie wiem czy tak można jeździć dłużej?Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Andrzej Sawicki Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Ludzie jeżdżą na tych zatyczkach miesiącami.
lukaszko Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Jak się nie uda nakleić łaty to sprawdzę z tą zatyczką. A macie jakieś sprawdzone łaty do tubeless? Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
lukaszko Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Jeszcze raz wszystko wyczyściłem, nakleiłem łaty i tym razem użyłem ścisku stolarskiego. Po kilku godzinach założyłem oponę... i chyba jeszcze były mikro ujście powietrza z boku bo pojawiały się malutkie bąbelki. Ale postanowiłem zalać oponę mlekiem i zobaczymy jutro czy się uszczelniła.P.s.Obdzwoniłem kilka sklepów rowerowych i wulkanizatorów i nikt nie chciał się podjąć łatania opony rowerowej:/Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
trollu Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 wulkanizatorzy nie chcą bo ciężko przygotować taką oponę. Wiem bo mam kuzyna wulkanizatora i w zeszłym roku kleiliśmy jedną moją XR4 i też kręcił nosem i uprzedzał, że może nie wyjść. Przed naklejeniem oponę szlifują a na oponach rowerowych nie ma co szlifować bo oplot jest niemal na wierzchu. Poza tym za pierwszym razem łata nie chciała się przykleić - klej nie wszedł w reakcję czy coś. Za drugim razem poszło ok. Po naklejeniu znów jest problem pracującej opony - opona rowerowa jest cienka i miękka więc łata może się odkleić, szczególnie z boku
lukaszko Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Po trzech dniach łata trzyma, dziś zrobiłem 50 km i jest ok. Po tygodniach otworzę oponę i zobaczyć czy nie odchodzi. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi