Skocz do zawartości

trwałe i fajne koła szosowe do 1500 zł..

komanczu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

To mój pierwszy post więc witam wszystkich. Szperałem po tym i nie tylko forum ale niestety wybór kół to nie taka prosta sprawa. Jeżdżę na CUBE PELOTONIE 58 już czwarty sezon, 3x9, SORA, koła to WH R501. Wystarcza mnie to w zupełności bo po czterech tyś km dopiero złapałem pierwszą gumę, lecz ten rower nabyłem w celu sprawdzenia czy mnie ta forma odpoczynku "porwie".. no i nie robiłbym teraz nic jak tylko jeździł..  zrobiłem czysto rekreacyjnie z 9 tyś km i... nie centrowałem ich.. nie ma takiej potrzeby.. mam 185 cm i ważę obecnie 98 kg ale docelowo zamierzam 90 i może coś mniej.. może do złożenia CANNONDALE SUPERSIX 56 (czarny) strzeli ta magiczna dla mnie granica..

Potrzebuję kół do 1500 - 1600 zł właśnie do maszyny którą składam.

Proszę podpowiedzcie co mogę za to wyczarować? Jeżdżę amatorsko, przeważnie solo. Jestem z Wrocławia więc Sobótka i Trzebnica blisko, ale z 70 % mych km to płaskie odcinki..

Myślę o:

- Fulcrum Racing 5,7 czy QUATRRO ;

- MAVIC Cosmic Elite;

- Shimano WH 6800 ULTEGRA;

- VISION Team 35.

Czy może jeszcze coś macie ciekawego do zaproponowania??

Koła chcę mieć nowe, czarne i stożek jaki mnie interesuje to tak 25,27 do 35. SHIMANO, pod oponę i dentkę.

Ze względu na moją wagę nie patrzę na setki gramów lub milimetrów w jedną czy drugą stronę, aczkolwiek..

pozdrawiam i z góry dziękuję..

film oczywiście poglądowy, ale to taki sam model ramy i widelca.. 

Edytowane przez komanczu
Opublikowano

Fulcrumy: wszystkie modele mają takie same łożyskowanie. W modelach 5 i quattro zastosowano szprychy aero. Quatrro dodatkowo ma wyższy stożek.

Vision Team 35 : praktycznie cięższe i droższe quatrro - moim zdaniem nie warto.

Z tych wymienionych brałbym quatrro albo dołożył do Zond, które w Wentykalu stoją po 1599zł. Łożyskowanie mają jak wyższe modele Fulcrumów ( od 3 w górę) a i wagę sporo niższą. Fulcrum/Campa jako limit wagowu dla kół podaje 110 kg.

Uniwersalnym rozwiązaniem może być też zamówienie składanych kół.

Np: https://shop.dandyhorse.cc/kwant_gt limit wagowy 120 kg.

Opublikowano

@Nemrod, a te Mavic Cosmic Elite? Co o nich powiesz? Też stoję przed podobnym dylematem, ale wybór zawęziłem do wyżej wymienionych Fulcrumów i Maviców właśnie...

Opublikowano

Z maviców to tylko na zwykłych ksyriumach jeździłem ( i to jeszcze nie swoim rowerem)... Także praktycznie nie mam opinii. Te Mavic troche ciężkie 1,77 kg przy stożku 30 mm to mocno średni wynik.

Opublikowano

dzięki za zainteresowanie tematem i celną opinię na temat..

szukać teraz pozostaje dobrej ceny na te kółka, lecz wcześniej chciałbym je zobaczyć..

ten Wertykal jokoś chyba dobre ceny trzyma, czy mnie się tylko wydaje??

Opublikowano (edytowane)

Jeśli chodzi o koła Fulcrum/Campa, to chyba mają najniższe ceny w Polsce.

Edytowane przez piterrrxd
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Sorry, że tak późno ale decyzja zapadła.. FULCRUM RACING QUATTRO.. ze względu na brak jeszcze pewnych elementów do kompletu, nie pośmigam na nich w tym sezonie..

IMG_20180815_144625348.jpg