Skocz do zawartości

Rockrider 520 do rozbudowy

jjgarcia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowych szajbusów i mam do Was małe pytanie i prośbę o poradę otóż odziedziczyłem po siostrze jej rower mtb rama jakaś no name (Lakes ) ale cały rower jest na osprzęcie Shimano Deore Xt (dosłownie wszystko ) amortyzator Rockshock Dart 2 jednak rama jest delikatnie mała i teraz do rzeczy szukam jakiejś taniej podstawy czyli ramy do przerzucenia w/w osprzetu ewentulnie tylko bez hamulców które są vbrake ale tez swoja drogą XT mój wstępny wybór padł na Rockridera 520 co myślicie o tym ? 

Biorę jeszcze ewentualnie pod uwagę Krossa B1 lub Unibike Mission. 

Podsumowując szukam fajnej ramy do rozbudowy z ostrzętu który posiadam mysłałem o ramie pod koła 26 jednak chciałbym przejść na większe koło 27 lub 29. 

Najlepiej nowy z możliwością zakupu na raty. 

Pozdrawiam 

Marcin

Opublikowano

Raczej lepiej opłacałoby się kupić samą ramę. Pytanie jednak czy warto... W jakim stanie jest ten osprzęt? Ile ma lat, ile przejechane? Jaka to rama, a ile wzrostu masz Ty? Może jakieś zdjęcia...

Opublikowano

Polecam Dartmoor poczytaj o tej marce o ich ramach. Według mnie one są OP niezniszczalne fajnie wyglądają oraz mają nowoczesną geometrię. Musisz jednak pamiętać że to rower na tej ramię jest do zabawy nie do ścigania :) Pozdrawiam ;)

Opublikowano (edytowane)

Ja kiedyś miałem 5.2 z 2009 i w ciągu 2 lat zmieniłem napęd koła i przedni widelec + siodło. Na ramie ścigałem się 4 lata w XC/maratony. Skakałem po trasach FR i nic jej się nie stało. Dzisiaj jezdzi na niej mój tato który warzy ponad 100 i dale jezdzi żadnych pęknięć czy innych złych oznak.

Ta 520 jest pod 27,5 wiec musisz szukać ramy pod takie koła. Nie napisałeś też jaki jest twój maksymalny budżet ? I ile masz wzrostu ?

Edytowane przez LukasFR22
Opublikowano
5 minut temu, LukasFR22 napisał:

Ta 520 jest pod 27,5 wiec musisz szukać ramy pod takie koła.

Przeczytałeś dobrze cały jego wpis? 

Opublikowano

Zgadza się mój błąd lecz suma summarum z tych co zostały wymienione modele wybrałbym 520 ze względu na gwarancję dożywotnią i dla tego że ramy z Deca są naprawdę mocne z mojego i znajomych doświadczeń nigdy nie słyszałem o złej opini

Opublikowano

Możemy dywagować na temat ram do wyboru, pytanie czy nie okaże się, że lepiej kupić cały nowy rower, bo osprzęt wcale super nie jest...

Opublikowano

Jedna seria podobnież się tylko łamała.Klienci którzy kupili tą serię dostali albo nowy rower z dobrą ramą albo zwrot kasy;)