Marcin_GDN Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Witam Zamawiał ktoś z was piasta novateca z aliexpress, cena za komplet znacząco niższa niż w polskiej dystrybucji. Obawiam się tylko jak z jakością, czy nie są to podróby...
89neo Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 (edytowane) Godzinę temu, Marcin_GDN napisał: Witam Zamawiał ktoś z was piasta novateca z aliexpress, cena za komplet znacząco niższa niż w polskiej dystrybucji. Obawiam się tylko jak z jakością, czy nie są to podróby... Na ali są koła mavic cosmic elite za 550 zł za kpl i ludzie jeżdzą i żyją Co najlepsze są made in romania Edytowane 16 Kwietnia 2018 przez 89neo
Marcin_GDN Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Nie chce kupic podrobek, interesuje mnie tylko oryginal
Zbysio Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 7 minut temu, Marcin_GDN napisał: Nie chce kupic podrobek, interesuje mnie tylko oryginal To kup w Polsce. Najlepiej w sklepie stacjonarnym i nie zapomnij paragonu. 1
revolta1 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 6 minut temu, Zbysio napisał: nie zapomnij paragonu. Slabej jakosci czy jak ?
Zbysio Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 (edytowane) Gwarancja będzie że oryginał z prawej dystrybucji. Edytowane 16 Kwietnia 2018 przez Zbysio
revolta1 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 2 godziny temu, Zbysio napisał: Gwarancja będzie że oryginał z prawej dystrybucji. A
GrochowaMTB Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 (edytowane) Jak można kupować coś za połowę ceny i wierzyć, że to oryginał. Myślicie, że w Chinach są niższe ceny? Oj.... apeluję o rozsądek Edytowane 16 Kwietnia 2018 przez GrochowaMTB
ponczi Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 @GrochowaMTB mimo wszystko ściągając coś z państwa środka mozna sporo zaoszczędzić. Z resztą wystarczy popatrzeć co jest oferowane na allegro. Ogrom ofert, w których ktoś wysyła "z zagranicznego magazynu". Do tego dochodzi VAT. Czasami marże bywają ogromne, stąd o połowe niższa cena. Chcąc coś kupić zawsze trzeba patrzeć na sklep, ile ma pozytywów, jak długo jest otwarty. Do tego komentarze, ze zdjęciami i realnymi opiniami (z testu, bądź organoleptycznej oceny).
darobike Opublikowano 22 Stycznia 2019 Opublikowano 22 Stycznia 2019 (edytowane) Witam. Marże w polskich sklepach rowerowych, szczególnie stacjonarnych, są bardzo wysokie jak na krajowe realia, dlatego zakupu od jakiegoś czasu, robię w Niemieckim sklepie i tylko tam będę robił. Nie interesuje mnie, że to mało patriotyczne, nie wspierać polskich sprzedawców. Na ostatnich zakupach zaoszczędziłem ponad 250 zł. Nie będę dorabiał wiecznych dorobkiewiczów i radzę innym też tak robić. Jak sprzedaż spadnie w krajowych sklepach, to może sprzedawcy pójdą po rozum do głowy i przestaną być tak pazerni. Poza tym VAT w Niemczech na części wynosi 19 %, a w Polsce 23%. Jak widać można coś sprzedać taniej, oczywiście jak się chce, ale nasi rodzimi sprzedawcy nie bardzo chcą. Ich strata... nie moja, bo kupuję gdzie sprzedają taniej i jestem bardzo zadowolony. Mało tego, z okazji urodzin czy świąt otrzymałem życzenia oraz kupony rabatowe (Voucher-y). Proszę mi pokazać, który polski sklep tak robi. Chyba żaden. Nie tylko , że ceny maja niższe, to jeszcze odliczają od całości kupon rabatowy na np: 10, 15 euro. W taki sposób zdobywa się stałych klientów. A u nas jeden z dużych sklepów internetowych, daje nowym klientom tylko 2 % rabatu, a stałym wieloletnim klientom, nie jest skłonny zwiększyć rabatu. Dlatego tam już nie robię zakupów i robić nie będę, jeżeli nie zmienią stosunku do klienta. Dodatkowo zwrot towarów w niemieckim sklepie jest darmowy, a w polskich trzeba zapłacić za przesyłkę. Wydaje mi się, że wybór jest prosty i oczywisty. Pozdrawiam wszystkich niezdecydowanych. Edytowane 22 Stycznia 2019 przez darobike
Ares Opublikowano 22 Stycznia 2019 Opublikowano 22 Stycznia 2019 Idz się jeszcze popłacz jaki to bidny jesteś. Przez takie podejście ceny są jakie są. Zakładaj działalność w tej branży to się przekonasz jakie są realia i czemu coś działa tak a nie inaczej. Jednak mi jakoś się udaje uzyskiwać takie rabaty gdzie wolę kupić stacjonarnie niż zaoszczędzić nie wiele i kupować kota w worku. Masz ludzi w pogardzie to i oni mają Cię w tą samą stronę.
Csaga Opublikowano 22 Stycznia 2019 Opublikowano 22 Stycznia 2019 W dniu 16.04.2018 o 12:33, Marcin_GDN napisał: Witam Zamawiał ktoś z was piasta novateca z aliexpress, cena za komplet znacząco niższa niż w polskiej dystrybucji. Obawiam się tylko jak z jakością, czy nie są to podróby... Ja zamawiałem i serdecznie odradzam
kaido2 Opublikowano 22 Stycznia 2019 Opublikowano 22 Stycznia 2019 W dniu 16.04.2018 o 19:29, GrochowaMTB napisał: Jak można kupować coś za połowę ceny i wierzyć, że to oryginał. Myślicie, że w Chinach są niższe ceny? Oj.... apeluję o rozsądek Można, już trochę kupiłem i nie mogę niczego zarzucić bo: Bo wiedziałem co kupuję. W dniu 16.04.2018 o 13:53, 89neo napisał: Na ali są koła mavic cosmic elite za 550 zł za kpl i ludzie jeżdzą i żyją Co najlepsze są made in romania Z czystej ciekawości aż zerknąłem, a że mam Mavic Cosmic Elite to dość łatwo było sprawdzić czy czasem nie ma lipy, no i kupiłem :) Za ta kasę aż grzech nie wziąć, zwłaszcza , że moje mają już trochę km nabite, chciałem je reanimować w razie W, ale jak przyjdzie co do czego to po prostu je wymienię. Wielu producentów tak jak np Campa produkuje tam gdzie wychodzi taniej np właśnie w Rumunii Odnośnie sklepów stacjonarnych, - tez się zaopatruje i dostaje nieraz konkretne ceny. kwestia połapania.
Gość Opublikowano 22 Stycznia 2019 Opublikowano 22 Stycznia 2019 7 godzin temu, darobike napisał: Poza tym VAT w Niemczech na części wynosi 19 %, a w Polsce 23%. Wysokość stawki VAT nie ustala sprzedawca danego towaru a rząd drogi kolego. Polecam nieco podciągnąć się z fiskalizmu państwa polskiego a dopiero potem krytykować rodzimych handlarzy, którzy z powodów niemałych obciążeń fiskalnych i biurokratycznych nie mają łatwego życia. Jak tak źle Ci w PL to na stałe wyemigruj do "rajchu".
Kruk Opublikowano 24 Stycznia 2019 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Panowie... po co się kłócić, zaraz będzie imba polityczna bo tak mamy jak mamy itp. Fakt sklepy mają drożej bo czynsz sklepu kosztuje, prąd, pracownicy itp. W internecie zawsze skubnie się taniej, ale allegro jest drogie. Wielu sprzedawców sprzedaje albo na swoich sklepach internetowych lub po prostu na OLX gdzie nie ma kosztów. Jeśli ktoś chce mieć coś tanio to niech kupi od Chińczyków ale potem niech się nie zdziwi że coś jest nie tak. Na alli to sobie można jakąś lampkę ale piast bym nie kupił. Znacie takie powiedzonko cyt. " Chytry dwa razy traci" ? Lepiej zapłacić raz a dobrze a nie później się bujać z jakimś dorabianiem części czy szukaniem w necie jak małpa na gumie, szkoda nerwów i zachodu. Kolego Marcin_GDN kup sobie komplet novateków na rowerowyraj.pl albo gdzieś na OLX, ja polecam komplet D771/D772. Kupisz raz a dobrze, ostatnio bawiłem się DT Swissem 240 i szczerze nie widziałem wielkiej różnicy w wykonaniu czy kręceniu się kół. 1
Argi Opublikowano 25 Stycznia 2019 Opublikowano 25 Stycznia 2019 (edytowane) Sam kupuję na Ali, ale drobne rzeczy, o których wiem, ze są to "Chińczyki" - jakieś uchwyty, spodenki Raccmera na trenażer. Natomiast piasty, czy koła (wspomniany Mavic) to 100% podróbki. Można płakać nad cenami w Polsce, ale nikt nie sprzedaje w Chinach markowych, oryginalnych rzeczy znacząco taniej niż u nas. Kto nie wierzy, niech poszuka na Ali znanych, markowych, produktów, w różnych dziedzinach (pierwsze z brzegu Shimano) i zobaczy ceny. Nie ma zabójczych okazji, ceny są porównywalne, a często wyższe. Cosmic Elite za 550? Z Rumunii? I do tego stożek Alu 40 mm? P.S. Bardzo podoba mi się argument pt. "ludzie na tym jeżdżą". Na "Ukrainach" i Wigry 2 jeżdżą znacznie dłużej. I żyją. P.S2: Kupiłem obręcze na Ali (Flyxii). I nie tłumaczę sobie, że to 404-ki czy Bora. Edytowane 25 Stycznia 2019 przez Argi
kaido2 Opublikowano 25 Stycznia 2019 Opublikowano 25 Stycznia 2019 (edytowane) 4 godziny temu, Argi napisał: Cosmic Elite za 550? Z Rumunii? I do tego stożek Alu 40 mm? To fakt , jest wiele wynalazków z tego co sobie pooglądałem, czyli obręcz Mavic, piasty i szprychy czajnik, ale są też Ksyriumy rumuńskie i np takie koła Które kupiłem Stożek jest jak w książce pisze 30 mm... Wiele jest z Rumunii, choć te wyglądają typowo na cały set made in France ( brak naklejki made in Romania). Rumuńskie są oczywiście jak najbardziej ok, Mavic jak i np Adidas należy do grupy Salomon, Mavic ma tam drugą fabrykę, tak jak i reszta należąca do tej grupy i to nie od dzisiaj, a od około 15 lat Czemu kosztują tyle? Wczoraj mi jeden ze znajomych od lat sprzedajacyh wyroby Mavica tłumaczył ten fenomen Edytowane 25 Stycznia 2019 przez kaido2
Argi Opublikowano 25 Stycznia 2019 Opublikowano 25 Stycznia 2019 4 godziny temu, kaido2 napisał: Wiele jest z Rumunii, choć te wyglądają typowo na cały set made in France ( brak naklejki made in Romania). Nie upieram się, mam za mało danych, ale... Co miałoby powstrzymywać Chińczyków przed wydrukowaniem rumuńskich naklejek?
kaido2 Opublikowano 25 Stycznia 2019 Opublikowano 25 Stycznia 2019 Nic, tylko w tym wypadku po co mieli by to robić skoro.... - długi temat. Idąc tym tropem, co miało by powstrzymywać chińczyków przed wyprodukowaniem naklejek Shimano? A jednak kupując japończyków na ali dostajesz oryginalny produkt. Nie spotkałem jeszcze podróbek Mavic`a ( jeżeli masz styczność z danymi produktami to łatwo jest znaleźć nieprawidłowości), co najwyżej składaki na obręczach Mavic`a opisane wyżej ( obręcze można spokojnie kupić luzem tj, piasty, czy szprychy). Czystą ciekawością będzie sprawdzenie numerów seryjnych u Mavic`a, celuje w rok produkcji 2017.
User56sz Opublikowano 30 Stycznia 2019 Opublikowano 30 Stycznia 2019 (edytowane) Niestety pazerność naszych sklepów jest ogromna. Do mnie też nie trafia patriotyzm zakupu. Kupuję gdzie uważam, że będę zadowolony z jakości i ceny. Edytowane 30 Stycznia 2019 przez User56sz
Kruk Opublikowano 30 Stycznia 2019 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Też tak robię i pewnie większość, aaale potem aby nie było że ostrzegaliśmy a piasty z Chin się rozsypują.
Nath_147 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Opublikowano 31 Stycznia 2019 (edytowane) W dniu 22.01.2019 o 18:43, Csaga napisał: Ja zamawiałem i serdecznie odradzam Posypała się czy były z nią jakieś inne problemy? Różnica w cenie nie zawsze jest mega wysoka. Przeglądałem sobie ostatnio zestaw d041sb + d042sb i na alie najtansze z dostawą to 225zl (jest wiele tańszych ofert ale tam za wysyłkę jest często 80zl) , w pl sklepach internetowych za komplet ok 269 + kurier/paczkomat. Pytanie czy te polskie są oryginalne czy czasem też nie są sprowadzone z chin. O oryginalności tych z chin moze negatywnie świadczy to że tylko na alie są w kolorze złotym (ten mnie zaciekawił) i niebieskim , bo białe, czarne i czerwone kiedyś już widywałem w pl sklepach interetowych. Z alie kupiłem Spyre C, i jak się pociągnie za linkę to się zaciskają. Nie jeździłem z nimi za długo, klocki są mam wrażenie słabe, ale może się jeszcze nie dotarły, albo tak mają. Edytowane 31 Stycznia 2019 przez Nath_147
Piotr78 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Opublikowano 31 Stycznia 2019 7 minut temu, Nath_147 napisał: Pytanie czy te polskie są oryginalne czy czasem też nie są sprowadzone z chin. a Wy w ogóle wiecie gdzie novatec robi piasty ? Na Taiwanie, czyli de facto w Chinach. Novateca nikt nie podrabia.
Csaga Opublikowano 31 Stycznia 2019 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Posypała się czy były z nią jakieś inne problemy? Różnica w cenie nie zawsze jest mega wysoka. Przeglądałem sobie ostatnio zestaw d041sb + d042sb i na alie najtansze z dostawą to 225zl (jest wiele tańszych ofert ale tam za wysyłkę jest często 80zl) , w pl sklepach internetowych za komplet ok 269 + kurier/paczkomat. Pytanie czy te polskie są oryginalne czy czasem też nie są sprowadzone z chin. O oryginalności tych z chin moze negatywnie świadczy to że tylko na alie są w kolorze złotym (ten mnie zaciekawił) i niebieskim , bo białe, czarne i czerwone kiedyś już widywałem w pl sklepach interetowych.Ja się uparłem na piasty d771 i d712 na 24H, których nie ma w oficjalnej dystrybucji i płaciłem jakiś niecałe 400zł.Od dostania piast do złożenia kół minęło prawie pół roku, gdzie się dopiero okazało że łożyska do wymiany ( piszczały aż miło), a sklep zdążył się zwinąć z Ali, więc... Serwis się trochę namęczył z jedną piastą bo miała tak zapieczone kapy, że połamali dwa klucze.Generalnie na ali jest to jakaś forma loterii. Z ryzykownych rzeczy kupiłem siodełko selle royal full karbon z którego jestem bardzo zadowolony, bez przykrych niespodzianek, ale np. opinia o łańcuchach Yabana nie jest wyssana z palca, bo to rzeczywiście tylko kawałek ładnego, ale jednak złomu Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka
Argi Opublikowano 1 Lutego 2019 Opublikowano 1 Lutego 2019 11 godzin temu, Piotr78 napisał: Na Taiwanie, czyli de facto w Chinach. Naprawdę?
Rekomendowane odpowiedzi