Skocz do zawartości

Wymiana tarcz na 180mm

barti

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Postanowiłem wymienić tarcze hamulcowe w moim rowerze. Rower to Kross Hexagon R8. Mam problem w prawidłowym wyborem adapterów do tarcz. Obecnie mam tarcze 160mm i przedni zacisk jest montowany bezpośrednio do widelca a tylny jest na adapterze. 

Czyli przedni zacisk ma mocowanie PM a tylny IS z przejściówką na PM? Polecacie jakiś model? Są lepsze gorsze?

Druga sprawa, jakie tarcze wybrać? Zastanawiam się nad tarczami Deore/SLX które kosztują około 70zł za sztukę. Na allegro znalazłem tarcze które mam od nowości w rowerze za około 20zł za sztukę. Czy będzie znacząca różnica w działaniu?

Opublikowano

Do przodu wystarczy, tył sobie odpuść kompletnie, to nie rower trailowy.

Większa tarcza z tyłu nic Ci kompletnie nie da, stracisz jedynie precyzję modulacji moim zdaniem, hamulec będzie bardziej zero jedynkowy.

Z przodu taka zmiana ma sens, co zresztą zrobiłem w swoim Treku także.

Co do tarcz, to zakupiłbym identyczną jak masz tylko o większej średnicy, bez kombinowania.

Jeśli chcesz zainwestować we dwie to te od Deore/SLX będą dobrym wyborem.

Co do adaptera na przód to poszukaj Shimano SM-MA-F180

Opublikowano

Twoje tarcze zapewne są przystosowane tylko do klocków żywicznych. Te droższe współpracują również z pól metalikami. Wymiana tarcz da ci możliwość wymiany klocków a to bardzo poprawia ich skuteczność.

Opublikowano

@zibi_j1 moje Shimano są pod żywiczne i dają radę z półmetalikami. To nie jest obligatoryjne, ale warto to mieć na uwadze.

Opublikowano

Gdzieś wcześniej już to pisałem. Od lat stosowałem tarcze "dedykowane" do klocków organicznych, z metalikami, z powodzeniem, nie zauważając ŻADNYCH skutków ubocznych :)

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi. Kupiłem dwie tarcze takie jak mam obecnie tylko 180mm. Na przód adapter SM-MA-F180 a na tył SM-MA-R180. ;)

Opublikowano
Dnia 17.04.2018 o 08:52, barti napisał:

Dzięki za odpowiedzi. Kupiłem dwie tarcze takie jak mam obecnie tylko 180mm. Na przód adapter SM-MA-F180 a na tył SM-MA-R180. ;)

Tył 180mm? Co to za rower?

Taki setup to w trailówce się sprawdzi, ale w każdym innym MTB poniżej trail jest nonsensem.

Opublikowano

Kross Hexagon R8. Dla mnie się liczy również wygląd więc jak dwie tarcze będą takie same będzie przynajmniej symetrycznie ;)