Skocz do zawartości

Szprychy

Michael454

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Słyszałem że raz zaplecionych szprych drugi raz się nie używa, gdyż są wyciągnięte. Czy to prawda? Czy mogę użyć starych szprych do złożenia nowego koła?

Opublikowano

Nie lepiej kupić nowe i mieć pewność? Nie jest aż tak duży wydatek, a w zamian dostajesz nowe gwinty, które w starych już swoje przepracowały. 

Opublikowano

Szprych raz użytych się do innej obręczy nie używa.

Po 1. Bo są rozciągnięte.

Po 2. Bo różne długości szprych są potrzebne do różnych obręczy/piast i rodzajów zaplecenia.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Szprychy raz użyte do innej obręczy można powtórnie użyć, jako że czasami zajmuję się robieniem geometrii kół rowerowych to jeżeli szprychy są dobrej klasy, gwinty są zdrowe, nie mają mechanicznych uszkodzeń to można je powtórnie użyć, szczególnie gdy na tą samą piastę i szprychy zakładamy nową obręcz która nie odbiega  od starej wysokością profilu lub odbiega nieznacznie co można zniwelować długością nypla. Jedynie należy wymienić nyple na nowe gdyż materiał z którego są zrobione jest dość miękki i często ulega odkształceniu. Takich kół ze starymi szprychami i nową obręczą zrobiłem wiele, rekord to trzy nowe obręcze na tych samych starych szprychach i tej samej piaście i żadnych problemów w trakcie użytkowania z geometrią. Jeżeli chodzi o temat rozciągniętych szprych to ten efekt głównie występuje w szprychach cieniowanych im bardziej wycieniowana szprycha tym koło jest bardziej elastyczne i mniej sztywne ale za to lżejsze. Kwestia zaplotu starych szprych jest taka że należy je zapleś tak samo jak były zaplecione w poprzednim układzie, czyli szprycha musi być z tej samej strony piasty i w tym samym punkcie przylegać do piasty i krzyżującej się z nią innej szprychy, dzięki temu unikniemy ponownego procesu układania się szprych po ponownym zaplocie.

Edytowane przez leejoonidas
  • Lubię to! 2