Skocz do zawartości

Specialized Tarmac S-Works SL5 by eldo

Rekomendowane odpowiedzi

Shimano po raz 3 w tym dziale 9_9

Tym razem na tapete idzie mój docelowy rower szosowy ktory powstał tak na dobrą sprawę z 2 ram Speca  L i M, napędu 105/5800 i 2 kpl kół Fulcrum plus takie tam inne drobne części. Nie rozpisując sie za bardzo przejde od razu do spisu użytych części w projekcie. 

- Rama: Specialized Tarmac SL5 Carbon

- Widelec: Specialized Tarmac SL5 Carbon

- Koła: Fulcrum Racing Quattro LG

- Opony: Pirelli P Zero 25C

- Korba: Shimano Ulterga R8000 50-34

- Przerzutki: Shimano Ultegra R8000

- Klamkomanetki: Shimano Ultegra R8000

- Kaseta: Ultegra R8000 14-28

- Hamulce: Shimano 105/5800

- Kierownica: PRO PLT 400

- Mostek: PRO PLT 100

- Sztyca: PRO PLT 

- Koszyki: ELITE Leggero Carbon

- Siodełko: Specialized Carbon 

- Owijka: Fizik superlight soft

- Pancerze/linki: Jagwire

- Pedały: XLC PD-S05

- Stery: Cane Creek

- GPS: Garmin Edge 520 

Projekt mimo ze ukończony raptem tydzień temu ma juz za soba kilka tras pow. 100km i treningów po Puszczy 9_9 Spisuje sie jednym słowem - rewelacyjnie ! Cały czas eksperymentuje z ustawieniami itp mimo ze czuje sie na nim bardzo dobrze. W porównaniu do poprzedniego Tarmac-a jest o rozmiar mniejszy co w moim przypadku zdecydowało o wybraniu docelowo właśnie tej ramy. Całość jest bardzo sztywna i pewna w prowadzeniu. O to mi własnie chodziło B| Być może uzbroję go w nową grupę R7000 ale to jeszcze temat do analizy...aktualnie 11rz stopiątka wystarcza w zupełności.

Spec w akcji :)

jNS6rp29IsvthKhYgM3_0C3IoWGVzix-4S92HQzKM4U-2048x1387.jpg 

Tutaj jeszcze na 105 / 5800 

f2z-YaIf-W5CKCptsXf5Jmj1VMuKLJzQKFyDODezNzc-2048x1536.jpg

Bez tytułu.jpg Edytowane przez Eldo
  • Lubię to! 4

Czyli teraz numero uno u Ciebie to Spec w rozmiarze 52, dobrze rozumiem? Śliczny jest. Też się zastanawiam czy nie zainwestować do swojego Alleza w nową 150 R7000 jak się pojawi. Tylko, że u mnie to byłaby przesiadka ze starej Tiagry, więc dużo większy skok technologiczny niż w Twoim przypadku. 

Podpinam się pod pytanie o źródło nabywania tych ram, bo chyba masz jakiegoś dobrego dilera. :D

Edytowane przez Gość
2 godziny temu, Papynsky napisał:

Rower bomba! 

Ale nie rozumiem, jak to powstał z dwóch ram?:D

Kupiłem Speca rok temu ktorego opisałem wczesniej w tym dziale ;) nastepnie nabyłem sama rame rozmiar 52 jak wspomniał kolega wyzej i przełozyłem wszystkie bebechy z ramy 54. Naturalnie trzeba bylo dac nowe linki, pancerze bo tutaj wszystko idzie w ramie. Dałem tez nowa kierownice, mostek i sztyce z serii PLT od Pro (kierownica wezsza o 20mm, sztyca z zerowym offset-em i mostek dluzszy czyli 100mm). 

Rame przywiozł mi kolega z UK uzywana rok zupełnie przypadkowo jak był u brata przed swietami w odwiedzinach :D Okazało sie ze bardziej pasuje mi mniejsza wiec sprzedałem rozmiar 54 i zostawiłem docelowo ta ktora widac na foto. 

Grupe 105 R7000 planuje włozyć po premierze czyli jakos ok wakacji. Mam w sumie kupca na cała grupe ktora mam czyli 5800 11r i byc moze skorzystam z okazji bo chciał bym zmienic korbe na wieksza. Miernik mocy by został raczej ten co mam aktualnie. Reszta to juz kosmetyczny zabieg ;)

Edytowane przez Eldo

Osprzet tak na dobra sprawe zachowuje sie tak samo jak w poprzednim rozmiarze wiec tutaj nie ma co rozwijac tematu. Geometria jest zblizona bo obie ramy to Tarmac wiec na obu czuje sie bardzo dobrze. W przypadku mniejszego rozmiaru jest juz roznica odczowalna. Pozycja wygodniejsza nie jestem tak wyciagniety jak na 54 to raz a dwa szybciej reaguje rower w zakrecie glownie. Na ramie wiekszej odnotowałem dwa razy Shimmy, tutaj nie miało to miejsca. 

Tak się zastanawiam czy efekt shimmy nie był przypadkiem wywoływany krótkim mostkiem jaki miałeś tam (nie pamiętam dokładnie ile mm). Tutaj masz 100mm i może koło jest akurat odpowiednio dociążone. 

Sa dwie podkładki, jedna 5mm i 10mm 9_9 w sumie to tak była docieta rura widelca ze jest dla mnie OK.  Nawet troche w dół mam ustawiona kierownice wiec   ogolnie przod jest ustawiony tak ze na trasie ponad 100km na raz nic nie doskwiera 😊 

Sztywnosc całego bajka jest tez w duzym stopniu zalezna od kół ktore sa nowe to raz a dwa maja wiekszy stozek od 7-demek ktore były z poprzednim Tarmac-em. 

Co do kolorystyki specjalnie nie miałem wyboru, wziołem co było 😊 A ze mi akurat spasowało do reszty osprzetu no to wyszło miło dla oka 😊

Edytowane przez Eldo

Mtb tez mam Czarno / Czerwony 😊 Chyba mi pisane te barwy 😏 A tutaj jeszcze ciepłe foto z trasy zeby nie było ze tylko wyglada a nie jezdzi 🙃 

0b71f293b9a4fd89.jpg

Edytowane przez Eldo

Bardzo ładna jest ta szosa. U Ciebie zreszta widać zapłaty do kolarstwa wiec jakże inny mógłby by być sprzęt jeśli nie dopracowany do ostatniego detalu. Gratki !

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

• Lubię to! 1

Dzieki kolego 😊 Wiesz grzech nie nabijac km jak sie ma pod tyłkiem dobry sprzęt ktory radoś sprawia mimo bulu tyłka od czasu do czasu i ciemnosci przed oczami przy pulsie 195bpm 🙃

• Lubię to! 1

Niop a zeby było ciekawiej to na moim napędzie 105 bedzie teraz nabijał rekordy i kilometry Gustav 😁 W sumie to ok 4 miecy miał zestaw tak ze nakreci nie jeden odcinek jeszcze ze sto piątką w tle 😊

2A990E88-C3AD-4E12-8C54-ACDC7239921A.jpeg 08CC4D39-36BB-48B9-8295-36D70B4B34E2.jpeg CBEED32F-12FD-4BF1-9491-65E04CBF0BEA.jpeg 87EEF5EF-463C-4E29-95DF-573CE9F4248A.jpeg 9201E484-EC45-4AA1-BEEF-8F8428D2E8D9.jpeg AE5AC108-D325-4157-B224-21E75DCBE995.jpeg

A tutaj wersja light 😊

278B62C1-3861-417E-87F3-1238AA218505.jpeg Edytowane przez Eldo
  • Lubię to! 1