Eldo Napisano 14 Kwiecień 2018 Udostępnij Napisano 14 Kwiecień 2018 (edytowane) Shimano po raz 3 w tym dziale Tym razem na tapete idzie mój docelowy rower szosowy ktory powstał tak na dobrą sprawę z 2 ram Speca L i M, napędu 105/5800 i 2 kpl kół Fulcrum plus takie tam inne drobne części. Nie rozpisując sie za bardzo przejde od razu do spisu użytych części w projekcie. - Rama: Specialized Tarmac SL5 Carbon - Widelec: Specialized Tarmac SL5 Carbon - Koła: Fulcrum Racing Quattro LG - Opony: Pirelli P Zero 25C - Korba: Shimano Ulterga R8000 50-34 - Przerzutki: Shimano Ultegra R8000 - Klamkomanetki: Shimano Ultegra R8000 - Kaseta: Ultegra R8000 14-28 - Hamulce: Shimano 105/5800 - Kierownica: PRO PLT 400 - Mostek: PRO PLT 100 - Sztyca: PRO PLT - Koszyki: ELITE Leggero Carbon - Siodełko: Specialized Carbon - Owijka: Fizik superlight soft - Pancerze/linki: Jagwire - Pedały: XLC PD-S05 - Stery: Cane Creek - GPS: Garmin Edge 520 Projekt mimo ze ukończony raptem tydzień temu ma juz za soba kilka tras pow. 100km i treningów po Puszczy Spisuje sie jednym słowem - rewelacyjnie ! Cały czas eksperymentuje z ustawieniami itp mimo ze czuje sie na nim bardzo dobrze. W porównaniu do poprzedniego Tarmac-a jest o rozmiar mniejszy co w moim przypadku zdecydowało o wybraniu docelowo właśnie tej ramy. Całość jest bardzo sztywna i pewna w prowadzeniu. O to mi własnie chodziło Być może uzbroję go w nową grupę R7000 ale to jeszcze temat do analizy...aktualnie 11rz stopiątka wystarcza w zupełności. Spec w akcji Tutaj jeszcze na 105 / 5800 Edytowane 2 Czerwiec 2018 przez Eldo 4 Odnośnik do komentarza
Antyszprycha Napisano 15 Kwiecień 2018 Udostępnij Napisano 15 Kwiecień 2018 Piękna maszyna ! Teraz tylko kręcić i kręcić 1 Odnośnik do komentarza
nctrns Napisano 15 Kwiecień 2018 Udostępnij Napisano 15 Kwiecień 2018 Super. Gdzie te ramy kupowałeś? Tapatalk'd 1 Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 15 Kwiecień 2018 Udostępnij Napisano 15 Kwiecień 2018 (edytowane) Czyli teraz numero uno u Ciebie to Spec w rozmiarze 52, dobrze rozumiem? Śliczny jest. Też się zastanawiam czy nie zainwestować do swojego Alleza w nową 150 R7000 jak się pojawi. Tylko, że u mnie to byłaby przesiadka ze starej Tiagry, więc dużo większy skok technologiczny niż w Twoim przypadku. Podpinam się pod pytanie o źródło nabywania tych ram, bo chyba masz jakiegoś dobrego dilera. Edytowane 15 Kwiecień 2018 przez Gość Odnośnik do komentarza
Papynsky Napisano 15 Kwiecień 2018 Udostępnij Napisano 15 Kwiecień 2018 Rower bomba! Ale nie rozumiem, jak to powstał z dwóch ram? 1 Odnośnik do komentarza
lukaszwasil Napisano 15 Kwiecień 2018 Udostępnij Napisano 15 Kwiecień 2018 Wygląda w pełni Pro 1 Odnośnik do komentarza
Eldo Napisano 15 Kwiecień 2018 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwiecień 2018 (edytowane) 2 godziny temu, Papynsky napisał: Rower bomba! Ale nie rozumiem, jak to powstał z dwóch ram? Kupiłem Speca rok temu ktorego opisałem wczesniej w tym dziale nastepnie nabyłem sama rame rozmiar 52 jak wspomniał kolega wyzej i przełozyłem wszystkie bebechy z ramy 54. Naturalnie trzeba bylo dac nowe linki, pancerze bo tutaj wszystko idzie w ramie. Dałem tez nowa kierownice, mostek i sztyce z serii PLT od Pro (kierownica wezsza o 20mm, sztyca z zerowym offset-em i mostek dluzszy czyli 100mm). Rame przywiozł mi kolega z UK uzywana rok zupełnie przypadkowo jak był u brata przed swietami w odwiedzinach Okazało sie ze bardziej pasuje mi mniejsza wiec sprzedałem rozmiar 54 i zostawiłem docelowo ta ktora widac na foto. Grupe 105 R7000 planuje włozyć po premierze czyli jakos ok wakacji. Mam w sumie kupca na cała grupe ktora mam czyli 5800 11r i byc moze skorzystam z okazji bo chciał bym zmienic korbe na wieksza. Miernik mocy by został raczej ten co mam aktualnie. Reszta to juz kosmetyczny zabieg Edytowane 15 Kwiecień 2018 przez Eldo Odnośnik do komentarza
piterrrxd Napisano 15 Kwiecień 2018 Udostępnij Napisano 15 Kwiecień 2018 Pięknie wygląda, wszystko fajnie dobrane kolorystycznie, śmiga pewnie jeszcze lepiej 1 Odnośnik do komentarza
Eldo Napisano 15 Kwiecień 2018 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwiecień 2018 Zgadza sie, smiga sie na nim wysmienicie choc by nawet przebieg jaki ze mna zaliczył w tydzień o tym swiadczy (sumie cos ok 450km) Odnośnik do komentarza
Papynsky Napisano 15 Kwiecień 2018 Udostępnij Napisano 15 Kwiecień 2018 Skoro większość osprzętu jest taka sama, to jakie masz odczucia względem właściwości, sztywności ramy i geometrii? Odnośnik do komentarza
Eldo Napisano 15 Kwiecień 2018 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwiecień 2018 Osprzet tak na dobra sprawe zachowuje sie tak samo jak w poprzednim rozmiarze wiec tutaj nie ma co rozwijac tematu. Geometria jest zblizona bo obie ramy to Tarmac wiec na obu czuje sie bardzo dobrze. W przypadku mniejszego rozmiaru jest juz roznica odczowalna. Pozycja wygodniejsza nie jestem tak wyciagniety jak na 54 to raz a dwa szybciej reaguje rower w zakrecie glownie. Na ramie wiekszej odnotowałem dwa razy Shimmy, tutaj nie miało to miejsca. Odnośnik do komentarza
Papynsky Napisano 15 Kwiecień 2018 Udostępnij Napisano 15 Kwiecień 2018 Tak się zastanawiam czy efekt shimmy nie był przypadkiem wywoływany krótkim mostkiem jaki miałeś tam (nie pamiętam dokładnie ile mm). Tutaj masz 100mm i może koło jest akurat odpowiednio dociążone. Odnośnik do komentarza
Eldo Napisano 15 Kwiecień 2018 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwiecień 2018 Byc moze tak było, tam miałem 80mm tutaj mam 100mm. W przypadku ramy 52 kierownica jest nizej (blizej koła) glowka ramy jest krotsza. Odnośnik do komentarza
Papynsky Napisano 15 Kwiecień 2018 Udostępnij Napisano 15 Kwiecień 2018 To też może być powodem. Widzę że mało podkładek pod mostkiem masz. To malowanie jest oryginalne? Czekam na więcej zdjęć! 1 Odnośnik do komentarza
nowikone Napisano 15 Kwiecień 2018 Udostępnij Napisano 15 Kwiecień 2018 rower bajka też mam speca w tym malowaniu 1 Odnośnik do komentarza
Eldo Napisano 15 Kwiecień 2018 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwiecień 2018 (edytowane) Sa dwie podkładki, jedna 5mm i 10mm w sumie to tak była docieta rura widelca ze jest dla mnie OK. Nawet troche w dół mam ustawiona kierownice wiec ogolnie przod jest ustawiony tak ze na trasie ponad 100km na raz nic nie doskwiera 😊 Sztywnosc całego bajka jest tez w duzym stopniu zalezna od kół ktore sa nowe to raz a dwa maja wiekszy stozek od 7-demek ktore były z poprzednim Tarmac-em. Co do kolorystyki specjalnie nie miałem wyboru, wziołem co było 😊 A ze mi akurat spasowało do reszty osprzetu no to wyszło miło dla oka 😊 Edytowane 15 Kwiecień 2018 przez Eldo Odnośnik do komentarza
Stryjek Napisano 18 Kwiecień 2018 Udostępnij Napisano 18 Kwiecień 2018 Fajna maszyna 1 Odnośnik do komentarza
Nemrod Napisano 18 Kwiecień 2018 Udostępnij Napisano 18 Kwiecień 2018 Zawsze podobało mi się połączenie czerni i czerwieni. 1 Odnośnik do komentarza
Eldo Napisano 18 Kwiecień 2018 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwiecień 2018 (edytowane) Mtb tez mam Czarno / Czerwony 😊 Chyba mi pisane te barwy 😏 A tutaj jeszcze ciepłe foto z trasy zeby nie było ze tylko wyglada a nie jezdzi 🙃 Edytowane 18 Kwiecień 2018 przez Eldo Odnośnik do komentarza
Antyszprycha Napisano 18 Kwiecień 2018 Udostępnij Napisano 18 Kwiecień 2018 Bardzo ładna jest ta szosa. U Ciebie zreszta widać zapłaty do kolarstwa wiec jakże inny mógłby by być sprzęt jeśli nie dopracowany do ostatniego detalu. Gratki !Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro 1 Odnośnik do komentarza
Eldo Napisano 18 Kwiecień 2018 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwiecień 2018 Dzieki kolego 😊 Wiesz grzech nie nabijac km jak sie ma pod tyłkiem dobry sprzęt ktory radoś sprawia mimo bulu tyłka od czasu do czasu i ciemnosci przed oczami przy pulsie 195bpm 🙃 1 Odnośnik do komentarza
de Villars Napisano 2 Czerwiec 2018 Udostępnij Napisano 2 Czerwiec 2018 Coś fotki poznikały. Na szczęście widziałem maszynę na żywo, więc wiem że zacnie się prezentuje Odnośnik do komentarza
Eldo Napisano 2 Czerwiec 2018 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwiec 2018 (edytowane) No fakt coś zjadło foty, dałem nowe 😏 Z nowości wpadła docelowo grupa Ultegra R8000 Edytowane 2 Czerwiec 2018 przez Eldo Odnośnik do komentarza
de Villars Napisano 4 Czerwiec 2018 Udostępnij Napisano 4 Czerwiec 2018 W dniu 2.06.2018 o 23:57, Eldo napisał: Z nowości wpadła docelowo grupa Ultegra R8000 No i pięknie, w kwestii napędu nic lepszego już chyba nie potrzeba Odnośnik do komentarza
Eldo Napisano 6 Czerwiec 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwiec 2018 (edytowane) Niop a zeby było ciekawiej to na moim napędzie 105 bedzie teraz nabijał rekordy i kilometry Gustav 😁 W sumie to ok 4 miecy miał zestaw tak ze nakreci nie jeden odcinek jeszcze ze sto piątką w tle 😊 A tutaj wersja light 😊 Edytowane 7 Czerwiec 2018 przez Eldo 1 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi