Skocz do zawartości

Giant Talon

rafal12331

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam coś ktos wie o tym rowerze? ja mam na oku 2016 bo fajna przecena 

Opublikowano

Który?

Bo z 2018 jest:

Talon 0 GE

Talon 1 GE

Talon 2 GE

Talon 3

Talon 3 GE

i starsze roczniki...

Doprecyzuj pytanie...

Opublikowano

Giant Talon to dobry rower, tyle mogę powiedzieć bez podania o jaki konkretnie Ci chodzi :D:D:D . Napisz jaki to talon i do czego ma CI służyć. 

Opublikowano

Posiadam rower Giant Talon 3. Jezeli zaczynasz przygode z kolarstwem gorskim to moge Ci go serdecznie polecic, spokojnie przejedziesz na nim kilka tysiecy kilometrow bez wiekszych klopotow.

Opublikowano

Zły nie jest, taka sama specyfikacja jak Liv Tempt 3 2016 mojej córki, a ta jest bardzo zadowolona. Ty także będziesz.

To dobrze wykonany, z wystarczającym osprzętem rower.

Dla mnie minusem jest korba, tutaj bym za jakiś czas wymienił na Alivio w  Technologii HollowTech II.

Manetki Altusa tyłka nie urywają, ale działają, dla mnie były za miękkie i mnie osobiście brakowało systemu 2way release, bo przyzwyczaiłem się do niego, uzywam do zmiany biegów tylko kciuków.

P.S.

A z ciekawości jaka cena?

Opublikowano

mam talona 2ltd (2015), syn jeździ na talonie 3 (2017).

Talon to na prawdę dobry rower, nie mieliśmy z nimi żadnych problemów. Mieszkamy blisko Jury wiec ją ujeżdżamy , jeździmy na single i sprawdza się świetnie. Ma wystarczająco dobry osprzęt na start.

Później tak jak pisał @SpiderMAN możesz sobie zacząć wymiany na nieco lepsze podzespoły.

Ja akurat zacząłem u siebie od amortyzatora (epixon) bo ważę teraz koło 100, ale to dopiero po 3 latach użytkowania, następna jest właśnie korba i 2x10 (okazało się, że w ogóle nie używam największej zębatki). 

Jestem pewien, że w pierwszym roku nawet nie pomyślisz o ulepszeniu tego roweru.

Polecam!

Opublikowano

Witam . Posiadam Talona 29er LTD z 2017r i uwazam ze jest mega na początek . świetnie radzi sobie w terenie . gorąco polecam talony to bardzo udane wersje . 

Korzystając z okazji proszę o poradę co mógłby w nim Wymienić co polecacie do tego rowerka , jaki Amortyzator hamulce itp. zeby go troszkę podrasować  . w Miarę jeżdżenia apetyt rośnie :)  

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

hej, 

Cytat
W dniu 16.04.2018 o 10:49, melon1986 napisał:

Witam . Posiadam Talona 29er LTD z 2017r i uwazam ze jest mega na początek . świetnie radzi sobie w terenie . gorąco polecam talony to bardzo udane wersje . 

Korzystając z okazji proszę o poradę co mógłby w nim Wymienić co polecacie do tego rowerka , jaki Amortyzator hamulce itp. zeby go troszkę podrasować  . w Miarę jeżdżenia apetyt rośnie :)  

miesiac temu zakupiłem talon 2 ge z 2018.

Jestem zadowolony z zakupu.

Rower nie jest idealny ale po pewnych modyfikacjach daje rade.

Dużym minusem jest korba- jak najszybciej wymienić na system hollowtech.

W moim przypadku wymieniłem na slx i jest cudnie.

Jeżdze w pobliżu Góry Sw Anny w opolskim na naprawde trudnych terenach i jest swietnie.

Hamulce dają rade, choć jak dla mnie troche za słabe- wymienie na xt jak dozbieram kasę.

No i sztyca regulowana, zainwestowałem w giant switch contact, Komfort jazdy niebotycznie wzrósł. 

Edytowane przez SpiderMAN
Używaj Enter-a!!!
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

Czy talon 1 ge dla osoby jeżdżącej rekreacyjnie to wyrzucanie kasy w błoto?

Chodzi mi o to czy odczuje w komforcie jazdy lepszy osprzęt czy też  po prostu nie wykorzystam jego możliwości i na niższym modelu nie będzie dla mnie różnicy.

Zależy mi też żeby amort chociaż trochę działał przy wadze 60 kg.

Bije się z myślami czy warto bo chce rower dobry, wygodny na lata na którym wjade prawie wszędzie ( górki, lasy,piach, ścieżki rowerowe) ale sportowo jeździc nie będę.

Opublikowano

Kupuj ,lepiej mieć lepszy rower niż gorszy. 

Opublikowano

To właśnie jest rower MTB do aktywnej rekreacji, którym można nawet pokusić się o start w XC. Fajny, dużo wytrzyma. Czasami wyrzuceniem kasy w błoto jest przeciwnie, kupienie taniego roweru na słabym osprzęcie. Tak naprawdę to jak ktoś chce pojeździć rekreacyjnie również w górach i po wymagającym terenie musi się liczyć z wydaniem na rower kwoty 3-4 tysiące zł.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dzięki za opinie 🙂

Przejechalam się na nim w sklepie i wrażenie zrobił na prawdę fajne. No może siodelko bym wymienila ale pewna nie jestem.

Poczekam chwilę na jakaś przecena i myślę że się zdecyduję.

Opublikowano

Ja mam talona 4 model dedykowany na rok 2015r i właśnie w tym roku zacząłem jego modyfikacje :) ogólnie rower przez te wszystkie lata sprawował się dobrze ale chciałem jego modyfikacji i pozmieniałem pare rzeczy z czego jestem bardzo zadowolony. Hamulce faktycznie ma takie sobie i lepiej po jakimś czasie zainwestować w inne np slx lub coś wyższego wedle uznania... :) 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jest jakiś fajny rower od gianta do 3 tys. na którym można skakać? 

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Mam od kilku dni TALON 2ge 2019 rok hamulce hydraulika przerzutka tylna shimano xt przewody częściowo schowane w ramie i jeszcze mega zadowolony z niego przyjemna jazda w trudnym terenie 

Dołączam pytanie odnośnie czy można do niego wsadzić amortyzator przypuśćmy FOX 40 lub FOX 36 czy geometria ramy na to pozwala 

• 4 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

xxx

Edytowane przez sobgot@onet.pl