Kajgana Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Będzie opisowo. Jakiś czas temu pękła mi szprycha w szosie. Tak sama z siebie... Na prostej drodze, bez dziur, bez ciśnięcia... No sama... W serwisie stwierdziliśmy, że lepiej wymienić wszystkie szprychy, bo rower używany, nie wiadomo co koła przeszły itd. a skoro jedna pękła, to nie wiadomo czy inne nie pójdą. Dziś zaliczyłem pierwszą glebę w SPDach. W korku myślałem, że jestem wypięty, a jakoś jednak się wpięło. No i gleba. Wstyd jak cholera, pozbierałem wszystko, i szybko do domu, bo już wjeżdżałem do siebie na osiedle. W piwnicy rower na stojak, i oglądam zniszczenia. Trochę zadrapany lakier na tylnym trójkącie. Kręcę tylnym kołem, a tam minimalne bicie. Takie na 1mm. Nic nie ociera o klocki, ale widać, że trochę się buja ta obręcz. I wreszcie moje pytania! Czy mam iść centrować koło, czy można tak jeździć? Czy stało się na na wskutek wywrotki, czy może szprychy się ułożyły po prostu i trzeba iść poprawić... Sam nie wiem, a to moja pierwsza szosa, więc chucham i dmucham!
trollu Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Koło podczas jazdy pracuje więc od czasu do czasu będzie potrzebne centrowanie. Nie ma jakiejś twardej granicy kiedy koło nadaje się do jazdy czy trzeba je wycentrować, to juz od Ciebie zależy
Franz Mauer Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Opublikowano 12 Kwietnia 2018 To wreszcie wymieniałeś wszystkie szprychy, czy nie?
Gość Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Opublikowano 12 Kwietnia 2018 @Kajgana takie bicie powinieneś dać radę sam okiełznać. Trytki jako pomocnik na widełki, obciąć, obrócić w stronę obręczy i baw się.
Kajgana Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2018 @Franz Mauer wymienione wszystkie. Dlatego zastanawiam się, czy bicie nie powstało, gdy szprychy się ułożyły.
Eisteufel Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zapewne szprychy się ułożyły i dlatego buja. Ja tak miałem w każdych kołach które posiadam
Puncu Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 A nawet jeśli to nie jest kwestia gleby tylko szprych się ułożyły to nie zmienia faktu, że koło wypada wycentrować
MadOnion Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 2 godziny temu, Eisteufel napisał: Zapewne szprychy się ułożyły i dlatego buja. Ja tak miałem w każdych kołach które posiadam W takim razie zmień fachowca bo to nieprawda. Prawidłowo zaplecione koło podczas centrowania powinno być odbijane 2-3x na stronę. Np. od 1:00
Eisteufel Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Koła zamawiałem z Fit Wheels, co do jakości nie mogę się przyczepić. Koła seryjne z Krossa też centrowałem po miesiącu i teraz są proste, tak samo z Dt Swiss więc nie wiem, może moja waga (95–98) robi swoje?
Franz Mauer Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 12 godzin temu, Kajgana napisał: @Franz Mauer wymienione wszystkie. Dlatego zastanawiam się, czy bicie nie powstało, gdy szprychy się ułożyły. Dokładnie tak może być. Generalnie koło musi się ułożyć. Obręcz i szprychy rozprężyć. Dlatego na pocżatku może zajść koneiczność ponownego centrowania, a potem już tylko w uzasadnionych wypadkach
Rekomendowane odpowiedzi