Papynsky Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Czym kierować się przy wyborze łańcucha 11s do szosy? Jaka jest różnica między Ultegrą 6800, a 105 5800 w tym względzie? Wagowo wychodzą chyba podobnie, różnica jest na pewno w cenie. A może polecilibyście coś zupełnie innego, Kmc, Sram, może Campa ( o campie słyszałem, że jest sporo bardziej wytrzymała, ale chciałbym usłyszeć jakieś Wasze opinie na ten temat). W przypadku mieszania łańcuchów z wyżej wymienionych firm z innymi elementami napędu Shimano wszystko będzie trybić jak należy? Liczę na Wasza pomoc.
MadOnion Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Co byś nie kupił, to zadowolony nie będziesz bo się zużyje ; ) Czas zużycia jest uzależniony od tak wielu czynników że szkoda się na tym rozczulać. Bier KMC, ultegre co taniej
Stryjek Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Opublikowano 12 Kwietnia 2018 33 minuty temu, MadOnion napisał: Co byś nie kupił, to zadowolony nie będziesz bo się zużyje ; ) Czas zużycia jest uzależniony od tak wielu czynników że szkoda się na tym rozczulać. Bier KMC, ultegre co taniej Powiedział ten co ma zamiast nóg końskie kopyta i wyciąga łańcuchy po 1000km Ja od jakiegoś czasu jeżdżę na shimano ale miałem też KMC i nie narzekałem. Widzę że koło stówki da się kupić ultegrę i w tym kierunku bym poszedł, ja na poprzedniej zrobiłem ponad 8000km, ale mocy nie mam za wiele i raczej jeżdżę miękko.
Papynsky Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Czyli mam rozumieć że skoro skłaniacie się chłopaki w kierunku ultegry, to 105 wypadnie przy niej gorzej?
Stryjek Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Na pewno będzie minimalna różnica w wadze i trochę większa w wytrzymałości, a jeśli różnica to tyko 20zł to ja wolałbym dopłacić do lepszego. 1
Papynsky Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Dzięki! A może ktoś coś potwierdzić tą tezę, jakoby campa była zdecydowanie wytrzymalsza od innych producentów?
Gość Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Mam akurat taki zestaw używany na przemian 105 i Ultegra i poza tym że wydałem te 20kilka pln więcej ,to większych różnic jak na razie nie zauważyłem.
Stryjek Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Opublikowano 12 Kwietnia 2018 6 minut temu, Papynsky napisał: Dzięki! A może ktoś coś potwierdzić tą tezę, jakoby campa była zdecydowanie wytrzymalsza od innych producentów? Kiedyś tak było, ale widziałem ostatnio kilka opinii że nie warto dopłacać, bo różnica cenowa jest duża a nie przekłada się to aż tak bardzo na wytrzymałość
MadOnion Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Opublikowano 12 Kwietnia 2018 W mtb wymieniałem łańcuch po 2tys. w szosie spokojnie idzie nakręcić więcej nawet nie wiem czy nie 2x więcej. Dużo zależy od terenu i ile zjedliśmy przez zimę lub w święta ; ) Kiedyś używałem jedynie Shimano aktualnie KMC.
Papynsky Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2018 @MadOnion, jakiś konkretny model KMC polecasz?
MadOnion Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Najtańszy ; ) x11.93 http://www.kmcchain.pl/chain-road_cross-multispeed-11_speed
sajekk Opublikowano 20 Czerwca 2018 Opublikowano 20 Czerwca 2018 Podbijam temat. Potrzebuję łańcuch min. 116 ogniw, ale chciałbym złoty i tu na placu boju zostaje KMC X11SL Gold 118, tyle tylko, że chyba nie do dostania u nas - przynajmniej nie widziałem go nigdzie do kupienia. I teraz pytanie, czy są jeszcze jakieś łańcuchy spełniające moje założenia?
vvti Opublikowano 22 Czerwca 2018 Opublikowano 22 Czerwca 2018 https://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-ancuchy-ancuch-kmc-x11sl-superlight-gold-11-speed-o_l_168_1533.html A co do łańcuchów to najtańszy sram 1110 w sbike kosztuje 40pln. Dwa takie kupimy zamiast jednego KMC X11 oem. Jeden KMC nie jest dwukrotnie wydajniejszy niż dwa tanie sramy. Jedyne co to trzeba je mieć zawsze przetarte po topieniu bo rdzewieją jak każdy tani łańcuch.
sajekk Opublikowano 22 Czerwca 2018 Opublikowano 22 Czerwca 2018 11 minut temu, vvti napisał: https://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-ancuchy-ancuch-kmc-x11sl-superlight-gold-11-speed-o_l_168_1533.html A co do łańcuchów to najtańszy sram 1110 w sbike kosztuje 40pln. Dwa takie kupimy zamiast jednego KMC X11 oem. Jeden KMC nie jest dwukrotnie wydajniejszy niż dwa tanie sramy. Jedyne co to trzeba je mieć zawsze przetarte po topieniu bo rdzewieją jak każdy tani łańcuch. Tylko on ma 114 ogniw, a ja potrzebuję 118 i o taki pytałem :)
Rekomendowane odpowiedzi