Skocz do zawartości

Zniszczony gwint na gwiazdce

BlackHawkPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Dzisiaj wchodząc do piwnicy i podnosząc rower spotkałem się z wielkim luzem na sterach. Poszukałem w necie i znalazłem do czego służy ta gwiazdka na sterach. Ale pan, którego nie pozdrawiam składając mi rower krzywo wkręcił śrubę i zmienił kształt gwintu. Czy da się to jeszcze przegwintować, czy trzeba wymieniać amortyzator 😱? Chciałem to naprawić ale śruba nie rusza się ani w jedną, ani w drugą stronę.

IMG_20180411_154037.jpg

Edytowane przez BlackHawkPL
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, hanus napisał:

Tą wbij głębiej i nabij nową

Zrobią mi to na gwarancji? Rometa oczywiście, a z nią podobno jest słabo. Bo sam nie chcę nic kombinować, aby nie zepsuć, jakbyś mógł sprecyzować jak to się robi?

Edytowane przez BlackHawkPL
Opublikowano

Jak sam się boisz to idź do serwisu gdzie Ci ten bubel zrobili...

Jak sam się boisz to idź do serwisu gdzie Ci ten bubel zrobili...

• Lubię to! 1
  • Pomógł 1
Opublikowano

Szajbajk tutaj pokazuje, jak to się robi:

Nic skomplikowanego.

Opublikowano

jak autor wątku nie ma zdolności manualnych, nigdy wcześniej nic sam nie nabijał to niech odżałuje drobne i podejdzie do jakiegoś serwisu. Żaden problem wbić nierówno gwiazdkę. Co do złego wkręcenia śruby to trzeba być naprawdę zdolnym, żeby to zrobić, przecież śruba lekko załapuje- no chyba, że gwiazdka jest nierówno nabita i gość śrubą kombinował jak to poprawić. Ja bym zaniósł do dziadów na poprawkę, z jakiej racji pchać się w koszta (co prawda nie duże) ale zawsze. 

Opublikowano

Ja wbijałem gwiazdkę ani raz nie stukając w nią niczym ;) ale jak masz rower na gwarancji to nie zabieraj się za to sam. Nawet jak nie zrobią tego na gwarancji (a powinni) to koszt gwiazdki to ok 4 zł a usługi ze 30 zł.