Skocz do zawartości

Mavic Cosmic 45

Antyszprycha

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie, chce się was poradzić. Mam do kupię oś nowe koła Mavic Cosmic 2017/2018 ze stożkiem 45 mm. Bieżnia aluminiowa boki karbonowe. Jakie jest wasze zdanie na temat tych kołek ? Chciałbym je używać do jazdy na codzień ale obawiam się ze ścianki karbonowe są dość liche, do tego nyple szprychy wkręcanie są w aluminiowa bieżnie czyli przechodzą na wylot przez ścianki. Cena jaka chce sklep to 2800 z nowymi oponami Conti ultrasport 25mm.

Chyba ze macie jakieś inne propozycje do tej kwoty.

Dzięki (musza przyjąć kasetę ultegry 11s, stozek 45-50mm).

Myślałem tez nad full karbon ale trochę się obawiam, czy słusznie ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Opublikowano

Ja w tym budżecie poszukałbym full carbonu. Czego się obawiasz ?

Opublikowano

W sumie nie wiem czego. Alu wydaje się być mocniejsze. Masz jakieś propo ?

Opublikowano

A klocki do tego jake polecacie ? Dobre bo hamowanie na full Carbon jest gorsze niż na obręczy alu

Opublikowano

@LuQ problem w tym, że wszędzie są niedostępne, nie mogę znaleźć ich nigdzie  necie nawet na piastach novateca

Opublikowano

@AntyszprychaByłem wczoraj w lemonbikeu i mieli jedne na stanie z żółtymi napisami chyba na piastach dt swiss. Jest na razie problem z dostępnością bo mają tyle zamówień, że się nie wyrabiają. Najlepiej do nich zadzwonić i sobie zarezerwować konkretne koła. Mają mieć dostawę niedługo, tak mi powiedzieli. Są również koła z czarnymi napisami których nigdzie w internecie nie ma.

Opublikowano

Spoko, już się z nimi rozmawiałem. Mają na stanie ostatni komplet czarnych z białymi napisami pod szytkę, na piastach novateca. Zamówiłem je i dziś czekam na potw mailem. Podobno reszte dostawy mają mieć na koniec miesiąca

Opublikowano

Ten mavik to niestety takie lekko oszukane, bo koło jest aluminiowe a karbon to tylko cieniutka nakładka ;)

Ja bym się nie bał karbonowych bo niektóre mają wyższe limity wagowe niż ten mavik. Sam szukałem i polowałem całą zimę na koła i w końcu kupiłem Vinci rapid 40, bo była najlepsza promocja. 

Myślałem jeszcze nad No Limited, Dandy Horse, Saroni itp. Używanych nie brałem pod uwagę bo jednak wolę nowe z gwarancją. 

Klocki do tych co wymieniłem dają w komplecie, a jeśli musisz coś dokupić to polecam swisstop

Opublikowano

Dzięki wielkie za rady. Miałem w ręku te mavici i rzeczywiście jakieś takie oszukane. Zdecydowałem się na full Carbon od evanlite ze stożkiem 50 mm ale pod szytke. Mam nadzieje ze
To będzie dobry wybór

Opublikowano (edytowane)

Też się bałem szytki ale znajomi którzy mają przekonali mnie że nie ma się czego bać:) 

Kupiłem płyn Tufo extrem i wożę ze sobą w razie awarii :)

PS Jak pod szytkę to trochę ciężkie te koła, ale może będą mocne ;) Chociaż limit wagowy podają tylko 100kg a takie No Limited ma 115, ciekawe ;)

Edytowane przez Stryjek
Opublikowano

To sorki, widocznie znalazłem inne, jeśli jest jak piszesz to waga i limity są jak najbardziej ok ;)

• Lubię to! 1
Opublikowano

@Antyszprycha szytki będziesz kleił na taśmę czy klej?

Ja nie miałem doświadczenia w szytkach i wybrałem taśmę tufo i było to banalnie proste, dodatkowa zaleta to możliwość dowolnego ustawiania i poprawek po założeniu ;), dopiero po tym zabiegu wyciągasz górną taśmę zabezpieczającą!!

Opublikowano

Właśnie widziałem ten filmik :) Szytki bedą założone na taśmę dwustronną Tufo. Razem z kołami zamówiłem u nich usługe założenia szytek, przygotowania kół do jazdy, taśmę Tufo i szytki Tufo. Generalnie się opłacało bo np. Cyklomania chce za szytki Tufo. Dla przykładu na alledrogo czy w Cyklomania za szytkę Tufo Hi Composite Carbon 700X25C wołają 190 pln / szt plus wysyłka a Evanlite dość, że za koła kasują 2650 pln (zjechali 50 dych) to przygotowanie ich do jazdy i założenie szytek wyżej wspomnianych i taśmy Tifo to koszt 399. Całoiść jest w darmowej wysyłce

• Lubię to! 1
Opublikowano

Faktycznie dobra cena i w związku z tym szkoda się męczyć samemu;)
Ja swoje koła kupiłem jeszcze ciut taniej w promocji świątecznej, a szytki kupil3m conti sprinter.

Opublikowano

Słyszałem o tych Conti sprinter ale w evanlite maja tylko Tufo. No to wyrwałem mega cenę. Pokaz te koła

Opublikowano
Godzinę temu, Stryjek napisał:

a szytki kupil3m conti sprinter

Ciekawi mnie jaki przebieg wytrzymują Ci szytki?

Opublikowano
Słyszałem o tych Conti sprinter ale w evanlite maja tylko Tufo. No to wyrwałem mega cenę. Pokaz te koła

Są w moim wątku - nasze rowery - canondale supersix ;)
Nie wiem ile wytrzymają na razie mają najechane symboliczne 500km
Opublikowano

Znajomy ma te Conti co @Stryjek i najechane 3000 km, widać już zużycie ale mówił, że jeszcze tysiąc dokręci

Opublikowano

Za to na tufo 33 kolega przejechał 6000 i nie widać po nich zużycia.

Opublikowano

@Stryjek To są twoje pierwsze szytki? Jeżeli nie to jakie są twoje odczucia szytka vs opona? Opłaca się przesiadać na szytki?

Opublikowano
[mention=965]Stryjek[/mention] To są twoje pierwsze szytki? Jeżeli nie to jakie są twoje odczucia szytka vs opona? Opłaca się przesiadać na szytki?
Tak, to moje pierwsze szytki.
Co do przesiadki to efekt Wow był od razu, ale to składowa kilku czynników, forma, kilogram lżejsze koła i szytki ;)
Opublikowano
21 minut temu, Stryjek napisał:

Tak, to moje pierwsze szytki.
Co do przesiadki to efekt Wow był od razu, ale to składowa kilku czynników, forma, kilogram lżejsze koła i szytki ;)

Ok dzięki :) Też mam ciężkie koła i właśnie się zastanawiam nad wymianą na obręcze 50mm karbon, tylko nie wiem czy opona czy szytka :P

Opublikowano

Mnie znajomi przekonali do szytki i dobrze że im się udało;)