Skocz do zawartości

MTB od około 500zł do 999zł? Szaleństwo?

djski24

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tutaj nie mam zastrzeżeń, stosunkowo świeży rower, 700zł jak się uda to będzie duży sukces.

Opublikowano
Teraz, szoster napisał:

tylko czy koła 24 nie będą za małe?

O kurcze, przeoczyłem, no to ten rower odpada raczej.

Opublikowano

Co prawda nie jest to MTB ,za dosłownie za 300 zł kupiłem coś takiego ,jak Wheeler  Town Country 1600 oczywiście używka w dobrym stanie. Spodobał mi się od razu ,a chciałem wrócić do jakieś aktywności fizycznej. Dojeżdżam nim do pracy codziennie deszcz nie deszcz ,w weekendy też coś kręcę . Nawet udało mi się zrobić nim Kraków -Gdow-Myślenice - Siepraw -Kraków (nie tylko asfalt) W półtora miesiąca zrobiłem nim około 1000 km . Jak dla takiego nowicjusza ,jak ja ok na początek ncauyq.jpg

Opublikowano
W dniu 16.05.2019 o 15:30, szoster napisał:

tylko czy koła 24 nie będą za małe?

Będą na 100%

• 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam , szukam roweru do 1000zł używany/nowy ale wybiorę używany jak okaże się bardziej opłacalny. Wzrost 177cm , waga 93kg , koła minimum 26 , do jazdy głównie po leśnych czy polnych drogach na których jest trochę dziur i korzeni. Nie znam się zbyt na markach ale według niektórych osób w tej cenie nie powinno się wybrzydzać. Więc jak nic nie znajdziecie dla mnie to powiedzcie chociaż czego unikać. Hamulce obojętnie , przerzutki żeby były markowe też się liczy.

Przejrzałem temat i nie znalazłem nic dla siebie a bardziej chodzi mi o to że nie wiem nic o tych rowerach.

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 10.08.2019 o 16:54, Matevix napisał:

Witam , szukam roweru do 1000zł używany/nowy ale wybiorę używany jak okaże się bardziej opłacalny. Wzrost 177cm , waga 93kg , koła minimum 26 , do jazdy głównie po leśnych czy polnych drogach na których jest trochę dziur i korzeni. Nie znam się zbyt na markach ale według niektórych osób w tej cenie nie powinno się wybrzydzać. Więc jak nic nie znajdziecie dla mnie to powiedzcie chociaż czego unikać. Hamulce obojętnie , przerzutki żeby były markowe też się liczy.

Witaj

witajcie szanowne Panie i Panowie 

Wszystko poniżej to moja subiektywna opinia.

W budżecie do 1000,00 zł do jazdy po leśnych i polnych drogach to moim zdaniem tylko używka, gdzie stan techniczny zwłaszcza amortyzatora będzie nieznany.

Jak już używka to jakiś jedno - dwu roczny "markowy" nie marketowy rower.

Im starszy rower się kupi tym większa szansa na zużycie części eksploatacyjnych które w takich tanich rowerach nie są zbyt trwałe.

Może się zdarzyć że kupisz rower za 1000,00 zł i na dzień dobry lub w nie długim czasie będziesz musiał wymienić części za 250,00 zł i używka za 1000,00 zł zmieni się w używke za 1250,00 gdzie w tej cenie wkraczasz w temat rowerów w budżecie 1000,00 - 1999,00 zł:

Jeżeli jeszcze nie kupiłeś roweru to już lepiej poczekać do przyszłego roku. W sklepach będą wyprzedaże tegorocznych modeli. Do tego na popularnym serwisie aukcyjnym alledrogo co roku na wiosne jest akcja że można kupić np. nowy rower na raty 10 x 0%. Znajdziesz rower który przykładowo kosztuje teraz 1600,00 zł za 1300,00 zł i będziesz sobie spłacał przez 10 miesięcy po 130,00 zł bez żadnych odsetek. Będziesz miał nowy rower z gwarancją. Idzie jesień / zima będziesz mieć czas na poszukiwania odpowiedniego modelu. 

Przed zakupem on-line polecam jeszcze podjechać do stacjonarnych sklepów fizycznie przymierzyć rower / dobrze dobrać rozmiar / przejechać się na nim . Żeby później nie żałować zakupu i najważniejsze żeby się chciało jeździć na danym rowerze.

Przy twojej wadze (nie przejmuj się, ja ważę jeszcze więcej przy mniejszym wzroście) nie polecałbym hamulców tarczowych (chyba że dasz z 1000,00 zł za sam układ hamulcowy) tylko jakieś dobre V-brake. 

Pozdrawiam i życzę wielu tysięcy kilometrów przejechanych w przyszłym sezonie :)

Opublikowano

Już patrzałem na dosyć częsty wybór czyli B-twin rockrider 520 nowego ale raczej się z tym wstrzymam. Mam blisko stacjonarny sklep tam po prostu przymierze parę rowerów na miejscu.
A i tak na teraz będą inne wydatki więc gdzieś do wiosny będę miał czas żeby szukać.

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zna się ktoś na Giant -ach ?

Wracając do budżetu do 1000,00 zł za rower MTB mam obecnie 15 letniego Giant-a Campus bez amortyzacji na stalowej ramie 19". Mam go od nowości, obecnie jest wart z 200,00 zł.

391Campus_GTSz.jpg

Przymierzam się za 2 lata kupić nowy rower MTB w budżecie 4000,00 zł +. W związku z tym nie chciałem w międzyczasie wydawać kasy na jakiś rower na którym będę jeździć przez 2 lata.

Jednak w moim Giant Campus pasuje wymienić opony, dętki, przednie koło, sztyce pod siodełkiem co zamknie się w kwocie ok 250,00 - 300,00 zł. Docelowo po kupnie nowego roweru Giant Campus miał służyć jako rower na dojazd do "sklepu po bułki" (żeby mi nie było go szkoda jakby zmienił właściciela bez mojej wiedzy).

Obecnie rowerem jeżdżę po asfalcie, ścieżkach rowerowych, ścieżkach z ubitej ziemi.

Znalazłem na sprzedaż Giant-a Campus na aluminiowej ramie w rozmiarze M, wygląda jak nowy i wg. sprzedawcy jest praktycznie nie jeżdżony (w co po zdjęciach jak najbardziej wierzę).

Cena 550,00 zł plus dojazd 70,00 zł (w jedną stronę 100km). Czyli 620,00 zł. Może coś się utarguje.

https://www.olx.pl/oferta/rower-giant-campus-26-CID767-IDBc0n7.html#ee9c8ab188

Zamiast dokładać do mojego wiekowego wyobijanego po paru dachowaniach stalowego Campusa 250,00 zł, mogę kupić "nowego" aluminiowego za 620,00 zł, przełożyć co lepsze z mojego (jeżeli coś takiego znajdę), sprzedać swojego starego za 200,00 zł i sumarycznie wyjdzie że będę miał "nowy" rower za 170,00 zł :)

Już byłem zdecydowany na taki manewr, jednak ten Giant Campus aluminiowy jest chyba wersją młodzieżową. Nie jestem pewny.

Mam 172 cm wzrostu i mój Giant Campus stalowy ma rozmiar ramy 19" wg. książeczki i jest trochę za duży. Krocze na styk z ramą. Długość rury podsiodłowej ok. 49 cm.

Ten Giant Campus aluminiowy ma oznaczenie na ramie M i długość rury podsiodłowej ok 46cm co odpowiada rozmiarowi 18" co by mi odpowiadało.

Jednak znalazłem Giant-a Campus-a w rozmiarze S na 24 calowych kołach opisanego jako młodzieżowy. Czyli rozmiary literowe S, M, L itd. mogą być rozmiarówką młodzieżową.

Archiwum alledrogo Giant Campus młodzieżowy S:

https://archiwum.allegro.pl/oferta/giant-campus-mlodziezowy-rozmiar-ramy-s-i7396974156.html

Giant Campus stalowy w rozmiarze 21"

https://www.olx.pl/oferta/giant-campus-gsr-26-CID767-IDB7B2n.html

Nie wiem jak to sprawdzić. 

Dziś mi się już styki przegrzewają. Jutro napisze do sprzedającego odnośnie zmierzenia reszty rur w ramie.

Będę wdzięczny za jakieś porady.

Opublikowano

Aktualizacja

Pojechałem 100 km po tego Giant-a i go kupiłem :). Z objazdami zrobiłem 230 km obydwie strony.

Na rowerze w miejscu zakupu zrobiłem łącznie 10km po asfalcie i leśną ziemną ścieżką. Podczas tej jazdy próbnej zaczęły się odkręcać śruby mocowania bidonu i odkręciła się kierownica :D

Rozmiar idealny dla mnie, nie wiem co mi sie z tymi młodzieżowymi ubzdurało. Prawdopodobnie Giant dawniej oznaczał rozmiar rowerów w calach, a od jakiegoś czasu oznacza literowo.

Nie jest idealny, ma pare płytkich rys, i zdarty do aluminium lakier w miejscu montażu podnóżka.

Z dojazdem kosztował mnie 620,00 zł, ale lepsze to niż ładowanie 250,00 zł w stary rower na stalowej ramie.

Teraz pozostaje zrobić podmianke części ze starego Gianta (części które kupiłem nowe 2 lata temu):

-tylna przerzutka

-przednia przerzutka

-korba

-pedały

-kompletne tylne kolo z wolnobiegiem

-łańcuch

-może klamki hamulca "tektro" (co prawda mam je od nowości w swoim starym rowerze ale wydaje mi się że są lepsze od tych w nowym "xnine")

Nigdy nie bawiłem się w mechanike rowerową, teraz będę miał okazje się nauczyć z pomocą filmów Szajbajk-a co i jak się wymienia.

Na razie zamówiłem komplet smarów (wybrałem je z pomocą tematów które znalazłem na tym forum):

Smar do łożysk Shimano DURA ACE Premium Grease 50g
OLEJ SMAR DO ŁAŃCUCHA SHIMANO PTFE LUBE 100ml TEFL
SMAR SHIMANO ANTI SEIZE 50ml ZAPOBIEGAJĄ SPIEKANIU

Pewnie dla niektórych kupno używanego roweru bez amortyzacji za 620,00 zł to głupota, jednak przy mojej masie i budżecie to konieczność. Za około 2 lata kupie sobie jakiegoś porządnego hardtail-a i zacznę nim jeździć w trochę trudniejszym terenie niż asfalt i ścieżki rowerowe :D . Do tego czasu nauczę się mechaniki i serwisowania roweru który mam.

Mimo że jeżdżę na rowerach od 20 lat to pisze jak świeżak i ... jestem świeżakiem. Mam nadzieje że z pomocą forum i kanału Szajbajka się to zmieni.

Pozdrawiam

• Lubię to! 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Hmmm...

https://www.morrison-bikes.de/bikes/mtb/comanche-2018

To pewnie jest taki rower tylko z przed roku - dwóch. Półka Altus-Acera, Suntour XTC. Waga 14,5 kilo. Sporo. Czy za tysiaka warto? Nie powiem Ci. Dla jednego pewnie tak dla drugiego nie. Zobacz sobie po naszych olx-ach czy podobne rowery są w takiej cenie i będziesz wiedział. To jest zupełnie podstawowy model. Taki powiedziałbym - raczej turystyczny.

Pozdrawiam

Edytowane przez majster-b
  • 4 tygodnie później...
Dominik Gałązka
Opublikowano

Ja mam b'twin rockrider 340 za 700 zł i jeżdżę nim po dużo ostrzejszym terenie niż na jakichkolwiek filmach szajbajka, czyli wniosek taki: na tanim rowerze można jeździć po bardzo ostrym terenie.

Opublikowano

Ta jasne mój pierwszy rower to był ten cud techniki nie przeżył roku intensywnej jazdy miejskiej, wolnobieg i słabe koła , przez przypadek kupiłem używkę Kross sign panic , na mocnych kołach, i kasecie i dopiero wtedy poczułem że jadę na rowerze a nie na czymś co za chwilę się ma rozwalić

Opublikowano
52 minuty temu, Dominik Gałązka napisał:

Ja mam b'twin rockrider 340 za 700 zł i jeżdżę nim po dużo ostrzejszym terenie niż na jakichkolwiek filmach szajbajka, czyli wniosek taki: na tanim rowerze można jeździć po bardzo ostrym terenie.

Ależ oczywiście,że każdym rowerem możesz jeździć,gdzie chcesz. Z tym,że jest większe prawdopodobieństwo,że wrócisz z rowerem na plecach,lub co gorsza,będziesz miał dziś swoje święto

Używaj troszeczkę wyobraźni i nie chwal się swoimi "genialnymi"wyczynami na forum

Dominik Gałązka
Opublikowano

Ja tylko chciałem uświadomić wszystkich że na każdym rowerze da się jeździć po ostrym terenie

I się nie chwalę

Opublikowano

@Dominik Gałązka ogólnie polecam rowery z Decatlon'u ,bo za rewelacyjną cenę można kupić naprawdę dobry rower.

Dlatego jak bym kupował poskładany rower,to moje pierwsze kroki skierowałbym właśnie tam.

Każdy rower jest przeznaczony do innych celów,a RR340,używając w ekstremalnych warunkach,długo się nie nacieszysz.

@polmaj napisał Ci przykład,a zauważ ,że napisał o jeździe miejskiej 

2 godziny temu, polmaj napisał:

nie przeżył roku intensywnej jazdy miejskiej, wolnobieg i słabe koła

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Mtb: decathlon
Szosa: używka

Zastanowiłbym się nad accentem ale tam chyba nie ma nic w tym przedziale cenowym

Sent from my iPhone using Tapatalk

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

😃

Edytowane przez Zozus
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam wszystkich i z góry dziękuję za czas poświęcony na przeczytanie mojej odpowiedzi.
Mój budżet to 500 - 800 zł, maximum do 900zł, jeżeli będzie to rzeczywiście bardzo korzystne.

Jeździć będę rekreacyjnie, rower jak najbardziej może być używany. mam ok 180-185cm, więc rama 18/19/20 z tego co wyczytałem. 75kg. Okolice poznania.

Oto linki rowerów które przykuły moją uwagę:
Decathlon 1
Decathlon 2

Allegro 1
Allegro 2
Allegro 3

Opublikowano
18 minut temu, Soft napisał:

Witam wszystkich i z góry dziękuję za czas poświęcony na przeczytanie mojej odpowiedzi.
Mój budżet to 500 - 800 zł, maximum do 900zł, jeżeli będzie to rzeczywiście bardzo korzystne.

Jeździć będę rekreacyjnie, rower jak najbardziej może być używany. mam ok 180-185cm, więc rama 18/19/20 z tego co wyczytałem. 75kg. Okolice poznania.

Oto linki rowerów które przykuły moją uwagę:
Decathlon 1
Decathlon 2

Allegro 1
Allegro 2
Allegro 3

Cześć,
sam też szukałem jak najtańszego roweru MTB i co prawda z początku mój limit też oscylował ok 1000zł to zdecydowałem się dołożyć trochę więcej i kupiłem takiego co posiada już tarczówki hydrauliczne Tektro.
Nie podpowiem za wiele co do Twoich typów chociaż przez ostatnie dni bardzo wiele rowerów przejrzałem i przestudiowałem ich osprzęt.
Z wymienionych przez Ciebie najlepiej reprezentuje się Unibike Expert i w ciemno bym go pewnie mógł wziąć ale jest to licytacja i raczej 900zł przekroczy...
Z opcji w Decathlonie od razu idź w 27,5" U-Fit czyli z pod tego linku https://www.decathlon.pl/rower-mtb-st-100-u-fit-275-id_8501699.html
Z innych opcji na które ja natrafiłem szukając roweru w ok 1000zł to (od najdroższego):
- za 1049zł (+ 20zł wysyłka) Lazaro 29" na alu ramie i spoko osprzęcie jak na tą cenę Altus/Acera + korba Tourney, 24 biegi

https://allegro.pl/oferta/29-lazaro-r9-v1-altus-kaseta-amor-sr-19-cz-nieb-8899543589
- za 999zł (+ 20zł wysyłka) Lazaro 27,5" dokładnie taki sam jak wyżej ale mniejsza rama i niższa cena o 5 dych, 24 biegi

https://allegro.pl/oferta/27-5-lazaro-r7-v1-altus-kaseta-hydraulika-16-pomar-8031711028

- za 899zł (+ 20zł wysyłka) Lazaro 26" dalej na alu ramie ale gorszy osprzęt Altus / Tourney i na wolnobiegu, 21 biegów

https://allegro.pl/oferta/solidny-rower-mtb-lazaro-evolution-v1-men-21-cza-9120228614

- za 790zł  (+ 25zł wysyłka) Kands 29" Guardian na stalowej ramie z najsłahbszym osprzętem Tourney  z wymienionych rowerów

To moje typy które może pomogą w decyzji. Ja wybierając swój miałem określony plan na 29" i tarczówki i  zdecydowałem się na model Cossack 29" na Acerze i z podstawową hydrauliką Tektro za 1499zł

https://allegro.pl/oferta/rower-mtb-29-cossack-acera-alu-3x9-hydraulika-19-8935673808

W poniedziałek pewnie będzie u mnie to dam znać jak się prezentuje i zachowuje po pierwszej jeździe.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Witam, szukam roweru którym codziennie bym mógł dojeżdżać do pracy - trasa to 15 km w jedną stronę głównie asfalt. Lubię niekiedy zrobić trase po lesie raczej spokojnie do 50 km, niekiedy zdarza się jakieś kamienie czy gałęzie ale bez szaleństw.

Budżet to maks 900 zł ale wolałbym 800 myślę nad używka oto moje propozycje proszę pomóżcie bo ciężko mi coś zdecydować. Najlepiej lokalnie okolice Rybnika+/- 50 km ale inne rejony wchodzą też w grę . Waga 80 / 185 cm

https://m.olx.pl/oferta/btwin-rockrider-520-osprzet-sram-rower-mtb-CID767-IDEFq0h.html

Tego się trochę obawiam, że względu że był eksploatowany na zawodach ale oferta wydaję się atrakcyjna:

https://www.olx.pl/oferta/rower-gorski-merida-drakar-big-29-CID767-IDEmG84.html

ewentualnie myślałem nad używanem tribanem / rc 100 ale nigdy nie miałem szosy i nie iwem czy np do jazdy po lesie po ubitej drodze taki rower się nada?

z góry dziękuje za pomoc i życze wszystkiego dobrego.

• 1 miesiąc temu...
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

A może coś stąd: https://www.activsport.eu/pol_m_ROWERY_Gorskie-MTB-4049.html Jeżeli chodzi o rowery to wybór jest naprawdę duży, na spokojnie można znaleźć coś w cenie, która cię interesuje. Ja zamawiałem u nich łyżwy dla jednej córki i hulajnogę dla drugiej - szybko zrealizowali zamówienie, wszystko przyszło dobrze zapakowane. Bardzo wygodne jest to, że można u nich dostać rzeczy z praktycznie każdej dziedziny sportu, nie tylko rowery.