Skocz do zawartości

RockShox Reba SL - jaki olej i ile go wlać ?

MateGG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam amortyzator reba solo air dość stary. Chciałbym się zapytać jaki olej lać i ile do niego :D ?

30264498_1412132775599561_6104112185133236224_o.jpg

Opublikowano
9 minut temu, PrzeLuka napisał:

Odsyłam do instrukcji. Wystarczy poszukać ;)

Nieznalazłem

Opublikowano (edytowane)

Mniej więcej który to rocznik?

To napewno REBA? Ja na zdjęciu widzę RECON.

Mi to wygląda na RECONa z 2010 roku, więc tłumik 115 ml 5W, komora powietrzna 3 ml 5W i dolne lagi po 6 ml 15W. Plus rzecz jasna smar na uszczelki.

Bez tytułu.jpg

Edytowane przez Gość
Opublikowano
23 godziny temu, PrzeLuka napisał:

Mniej więcej który to rocznik?

To napewno REBA? Ja na zdjęciu widzę RECON.

Mi to wygląda na RECONa z 2010 roku, więc tłumik 115 ml 5W, komora powietrzna 3 ml 5W i dolne lagi po 6 ml 15W. Plus rzecz jasna smar na uszczelki.

Bez tytułu.jpg

Tak to jest recon al pomyliłem sobie bo jeszcze niedawno w moim starym rowerze miałem rebę sl. Dzięki za pomoc ;)

Opublikowano (edytowane)

Nie ma za co. Odnalezienie instrukcji trudne nie było. Za rocznikiem dłużej grzebałem. A gdybyś miał wątpliwości co do ilości oleju w tłumiku to po zlaniu starego zmierz ile go tam było. Pomiar dokładny co do ml napewno nie będzie ale mniej więcej będziesz wiedział jakimi wartościami operować. Do komory powietrznej na upartego też możesz wlać te 3 ml 15W ale pod żadnym pozorem nie lej 15W do tłumika. Twardy będzie jak beton. W komorze powietrznej olej jedynie smaruje tłok w tłumiku tłumi i im większa gęstość oleju tym większe tłumienie. Udanego serwisu. 

Edytowane przez Gość
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 10.04.2018 o 21:24, MateGG napisał:

Witam. Posiadam amortyzator reba solo air dość stary. Chciałbym się zapytać jaki olej lać i ile do niego :D ?

30264498_1412132775599561_6104112185133236224_o.jpg

Ja tu widzę RECONa ;)

Opublikowano
W dniu 12.04.2018 o 06:56, MateGG napisał:

Tak to jest recon al pomyliłem sobie bo jeszcze niedawno w moim starym rowerze miałem rebę sl. Dzięki za pomoc ;)

3 godziny temu, SpiderMAN napisał:

Ja tu widzę RECONa ;)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Odkopię temat. Czy ten amortyzator można naciągnąć do 120mm?

Opublikowano

Właśnie jestem po serwisie. Zobaczymy co z tego wyszło. Zwoększyłem przy okazji skok do 120mm.