danielkordos Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Cześć. Posiadam rower Merida Big 7 40. Chciałbym w niej wymienić amortyzator na powietrzny (Raidon) oraz koło przednie na jakieś posiadające piastę DTSWISS 370 bo to chyba jedna z najtańszych maszynówek. Mój problem polega na tym, że kompletnie się na tym nie znam, ba.. nawet nie wiem czy mój fabryczny amor to tapered czy nie W niedzielę brałem udział w moim pierwszym maratonie MTB i zauważyłem, że tam gdzie inne rowery jechały sobie z górki rozpędzone po asfalcie, ja musiałem nieźle cisnąć aby dotrzymać im tempa. Nie chcę inwestować dużych pieniędzy w rower, dlatego taki a nie inny jest mój wybór podzespołów. Pomożecie mi i polecicie na co mam zwrócić uwagę kupując amortyzator Raidon i koło przednie aby to pasowało do siebie i do roweru... Chętnie widziałbym jakieś gotowe propozycje z linkami. Z góry dziękuję za pomoc.
Gość Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 7 minut temu, danielkordos napisał: [ciach] W niedzielę brałem udział w moim pierwszym maratonie MTB i zauważyłem, że tam gdzie inne rowery jechały sobie z górki rozpędzone po asfalcie, ja musiałem nieźle cisnąć aby dotrzymać im tempa. Nie chcę inwestować dużych pieniędzy w rower, dlatego taki a nie inny jest mój wybór podzespołów. [ciach] To nie wina amorka, ani koła... No może koła, opory toczne łożysk, oraz niewłaściwy dobór opon, oraz co najważniejsze braki kondycyjne Rower sam nie jedzie. Najpierw zrobiłbym porządny przegląd kół, sprawdził prawidłowość zamontowania opon (kierunkowy bieżnik), ciśnienie w dętkach, a potem brałbym się za wymienianie jak to nie da rezultatów.
danielkordos Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Dzięki ale ... opony CST Jack Rabbit zalane mlekiem Trezado (montowane i zalewane w dobrym sklepie rowerowym). Ciśnienie na maraton miałem w nich około 3 bary, więc i tak chyba sporo jak na teren (moja waga 64 kg).
Gość Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 1 minutę temu, danielkordos napisał: Dzięki ale ... opony CST Jack Rabbit zalane mlekiem Trezado (montowane i zalewane w dobrym sklepie rowerowym). Ciśnienie na maraton miałem w nich około 3 bary, więc i tak chyba sporo jak na teren (moja waga 64 kg). Znam oponkę, miałem, fajna guma. To zostaje Ci serwis kół póki co...
danielkordos Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Zauważyłem, że gdy podniosę rower i mocno zakręcę przednie koło, to ono robi max trzy obroty. Podejrzewam kiepskie łożyska bo nie obciera nic podczas obrotu, dlatego myślę o zmianie.
Gość Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Zrób serwis najpierw. bo masz coś zdecydowanie zbyt pasownie skręcone to przednie koło.
MateGG Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Może za bardzo ściśnięte na osi. Sam mam rowery na piastach kulkowych. I jak zakręcę to się kręci i kręci
Rekomendowane odpowiedzi