Skocz do zawartości

Mocowanie przyczepki - obraca się na osi koła

Miszel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy forumowicze. Czy używając przyczepki spotkaliście się z problemem obracającego się mocowania ? Załączam zdjęcie tego elementu (z sieci).

Akurat na tym zdjęciu to raczej nie ma problemu z obracaniem bo jest oś pełna i solidna nakrętka. Ja mam w rowerze zacisk. Jeśli zamknę klamrę z typową siłą to mocowanie przy ruszaniu i hamowaniu potrafi się obrócić wyrabiając ramę. Aby unieruchomić to mocowanie muszę dokręcić nakrętkę zacisku do oporu a potem z całą siłą zamknąć zacisk. Obawiam się czy w końcu nie zerwę osi. Przejeździłem tak zeszły sezon ale mam obawy czy to w końcu się nie zerwie.

Zmiana na oś pełną raczej nie wchodzi w grę - przy standardowej nakrętce raczej nie zamontuję roweru w trenażer. Jak już schowam trenażer to pełna oś będzie rozwiązaniem ale na razie szukam innego sposobu.

Dwa pomysły jakie wpadły mi do głowy (poza zmianą osi):

- dospawanie do mocowania blachy i wykonanie otworu w miejscu śruby mocowania bagażnika dzięki temu zablokuję możliwość obracania się.

- dospawanie (zamocowanie) jakiegoś ramienia do tego mocowania, które unieruchomię zaciskiem do ramy. Jakiś zacisk do ramy jak w starych hamulcach bębnowych ?

Jeśli ktoś spotkał się z jakimiś pomysłem będę wdzięczny.

CZ00111102_hh.jpg

Opublikowano

spróbuj dać po drugiej stronie czyli między kołem a ramą na osi :)

Opublikowano
49 minut temu, MateGG napisał:

Nie wejdzie raczej... To jest dość spory kawał szpeja.

@Miszel jeśli używasz szybko-zacisku to nie wyeliminujesz obracania bez jego wymiany na zacisk skręcany...

Opublikowano

a może zacisk na imbus a nie szybkozamykacz ? wtedy nie ma tego efektu przeciągnięcia w trakcie zamykania szybkozamykacza.

Opublikowano
7 godzin temu, MateGG napisał:

Mocowanie jest dość grube (ma wytoczenie na zacisk). Obawiam się, że po włożeniu między ramę a piastę, śruba/tuleja na której mocowana jest cała piasta może nie sięgnąć do ramy i nie będzie to podparte.

5 godzin temu, zibi_j1 napisał:

a może zacisk na imbus a nie szybkozamykacz ? wtedy nie ma tego efektu przeciągnięcia w trakcie zamykania szybkozamykacza.

Jest to jakiś pomysł. Są podane momenty dokręcania ? Ciekawy czy przy maksymalnym momencie mocowanie nie będzie się obracać.

6 godzin temu, SpiderMAN napisał:

Nie wejdzie raczej... To jest dość spory kawał szpeja.

@Miszel jeśli używasz szybko-zacisku to nie wyeliminujesz obracania bez jego wymiany na zacisk skręcany...

Wszystkie rozwiązania mają jakąś wadę. Dlatego myślę o przerobieniu samego mocowania by było zamocowane/oparte w drugim punkcie, który wyeliminuje obrót.

Opublikowano
22 minuty temu, Miszel napisał:

Mocowanie jest dość grube (ma wytoczenie na zacisk). Obawiam się, że po włożeniu między ramę a piastę, śruba/tuleja na której mocowana jest cała piasta może nie sięgnąć do ramy i nie będzie to podparte.

Jest to jakiś pomysł. Są podane momenty dokręcania ? Ciekawy czy przy maksymalnym momencie mocowanie nie będzie się obracać.

Wszystkie rozwiązania mają jakąś wadę. Dlatego myślę o przerobieniu samego mocowania by było zamocowane/oparte w drugim punkcie, który wyeliminuje obrót.

Jest to opcja, aczkolwiek bądź ostrożny, żeby nie uszkodzić ramy.

Opublikowano

Podkładka lub nakrętka samokontrująca powinna pomóc.

Opublikowano

11 godzin temu, Nemrod napisał:

Podkładka lub nakrętka samokontrująca powinna pomóc.

To jest zdjęcie poglądowe, kolega nie wrzucił faktycznego foto i tak na prawdę to nic nie wiemy :(

Opublikowano

Jutro rower wraca na trenażer, więc zrobię właściwe zdjęcia.

Opublikowano
Dnia 13.04.2018 o 11:10, zibi_j1 napisał:

zmień ten szybkozamykacz i będzie po temacie

Dokładnie, ten badziew ledwo koło utrzymuje, a jego konstrukcja jest jeszcze z lat 90.

Daj coś skręcanego imbusem i będzie spokój.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 19.04.2018 o 11:16, SpiderMAN napisał:

Dokładnie, ten badziew ledwo koło utrzymuje, a jego konstrukcja jest jeszcze z lat 90.

Daj coś skręcanego imbusem i będzie spokój. 

Zacisk na imbus kupiony,  czeka na zamontowanie bo nie było okazji do korzystania z przyczepki, a tu mi córka mówi że już nie chce korzystać z przyczepki. To ci dopiero rozwiązanie problemu :)

Opublikowano
5 godzin temu, Miszel napisał:

Zacisk na imbus kupiony,  czeka na zamontowanie bo nie było okazji do korzystania z przyczepki, a tu mi córka mówi że już nie chce korzystać z przyczepki. To ci dopiero rozwiązanie problemu :)

Ja troszkę na zaś kupiłem dla synka doczepkę. (taki rowerek bez przedniego koła z dyszlem) Myśle że to super pomysł i teraz by się sprawdziło u Ciebie jak znalazł.

Opublikowano
6 godzin temu, zibi_j1 napisał:

Ja troszkę na zaś kupiłem dla synka doczepkę. (taki rowerek bez przedniego koła z dyszlem) Myśle że to super pomysł i teraz by się sprawdziło u Ciebie jak znalazł.

Chyba jest jeszcze za mała (jest drobna) i na razie jeździ na rowerku First Bike'u albo ze mną w foteliku.